Lembergs tiesā uzvar Sprūdžu (337)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Administratīvā rajona tiesa Liepājā šodien pilnībā apmierināja Aivara Lemberga prasību atcelt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojumu par viņa atstādināšanu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas, informēja tiesneša palīdze Jana Petrenko. VARAM šo spriedumu pārsūdzēs, turklāt ministrija norāda, ka tiesa nav ņēmusi vērā kādu svarīgu dokumentu, kas apliecina Lemberga interešu konfliktu.

Ar tiesas lēmumu ministra rīkojums ir atceļams ar tā izdošanas dienu.

Ministrija spriedumu pārsūdzēs

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pārsūdzēs Administratīvā rajona tiesas spriedumu apmierināt Aivara Lemberga («Latvijai un Ventspilij») prasību atcelt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojumu par viņa atstādināšanu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

Rīgas mērs Nils Ušakovs sociālajā tīklā Twitter apsveic Aivaru Lembergu ar uzvaru tiesā
Rīgas mērs Nils Ušakovs sociālajā tīklā Twitter apsveic Aivaru Lembergu ar uzvaru tiesā Foto: twitter

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Ministra preses sekretāre Maija Pētermane informēja, ka spriedums tiks pārsūdzēts pēc iepazīšanās ar pilnu tā tekstu. Ministrija spriedumu pārsūdzēs, jo joprojām uzskata, ka rīkojumā ir ietverti pietiekami pamatojumi Ventspils domes priekšsēdētāja normatīvo aktu pārkāpumiem gan attiecībā uz interešu konflikta stāvokli, gan attiecībā uz patiesā labuma guvēja statusu.

Pēc ministra domām,

Lembergam ir izveidojies tāds kā «džentlmeņa komplekts», kurā kopā ar administratīvo un mediju resursu izmantošanu ir arī Latvijas tiesu sistēmas «vazāšana aiz deguna» un mēģinājumi praktiski jebkurā lietā novirzīt sabiedrības, mediju un arī tiesas uzmanību no jautājuma būtības.

Sprūdžs norāda, ka sabiedrība var tikai minēt, kādus finanšu un citus ietekmēšanas resursus Lembergs jau vairākus gadus iegulda, lai tiesas procesi būtu gadiem ilgi un koncentrētos uz nebūtisko.

Tiesa atteikusies izskatīt būtisku pierādījumu Lemberga interešu konfliktam

Sprūdžs arī piemin dokumentu, kurā Lembergs ar savu parakstu esot apliecinājis, ka pildot domes priekšsēdētāja pienākumus, ilgstoši ir atradies interešu konfliktā. Lai gan VARAM šo dokumentu iesniedza tiesai, tā atteicās pārbaudīt šo pierādījumu. Tāpēc ministrija arī ir vērsusies pie Augstākās tiesas priekšsēdētāja un tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK), lūdzot pārbaudīt iespējamos procesuālos pārkāpumus lietas izskatīšanā. Turklāt tiesa neveica arī nekādas darbības, lai iegūtu pierādījumus, noskaidrotu lietas patiesos apstākļus un skatītu jautājumu pēc būtības, norāda Sprūdžs.

Kā ziņots, Lembergs Administratīvajā rajona tiesā pērn 16.novembrī pārsūdzēja Sprūdža rīkojumu par viņa atstādināšanu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas. Šis Lemberga pieteikums ir pieņemts tiesā, un tika ierosināta administratīvā lieta.

2012.gada 23.oktobrī oficiālajā laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» ir publicēts Sprūdža rīkojums par Lemberga atstādināšanu. Vairāku lappušu garumā arī ir aprakstīti juridiskie argumenti šādam lēmumam.

No amata atstādināts par vairāku normatīvo aktu pārkāpumiem

Publicētajā rīkojumā minēts, ka atbilstoši likuma «Par pašvaldībām» 93.panta pirmajai daļai ministrs atstādina Lembergu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas par vairākiem pieļautajiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

Ventspils pilsētas dome pērn 13.decembrī ārkārtas sēdē atkārtoti konstatēja, ka «Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs («Latvijai un Ventspilij») savu amatu nav zaudējis un joprojām atrodas šajā amatā, kā arī pilnā apjomā realizē savas kā Ventspils pilsētas pašvaldības valdošās koalīcijas politiskā vadītāja politiskās tiesības», piemēram, tikties ar vēlētājiem, paust tiem savu politiķa viedokli, gatavoties pašvaldību vēlēšanām. Reaģējot uz vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu par Lemberga atstādināšanu no domes priekšsēdētāja amata pienākumu izpildes, Ventspils domes deputāti arī iepriekš, pērn 26.oktobrī, ārkārtas sēdē konstatēja, ka «Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs savu amatu nav zaudējis un joprojām atrodas šajā amatā».

Komentāri (337)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu