PČ hokejā apakšgrupu sadalījumu varētu pieņemt IIHF padome

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nākamā gada pasaules čempionāta apakšgrupu sadalījumu varētu pieņemt Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) padome, intervijā laikrakstam "Diena" izteicās Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Māris Baldonieks.

Jau ziņots, ka par pasaules čempioniem pēc 16 gadu pārtraukuma svētdien kļuva Somija, kas finālā ar 6:1 uzvarēja Zviedrijas hokejistus.

Pēc pasaules ranga dalīšanas principa nākamajā čempionātā vienā grupā sanāktu Zviedrijas un Somijas izlases, tomēr pasaules čempionāts notiks tieši šajās divās valstīs, tāpēc komandām jāspēlē atsevišķās apakšgrupās - tieši savās valstīs. Tāpēc pēc finālspēles IIHF izplatīja paziņojumu, ka, komandas dalot grupās, būs atkāpe no IIHF ranga.

Nerēķinājās ar Somijas uzvaru pasaules čempionātā

"Sākotnējais nākamā pasaules čempionāta kalendāra uzmetums bija veidots, ņemot vērā iepriekšējo rangu," laikrakstam "Diena" teica Baldonieks. "Šādu scenāriju, ka Somija kļūs par čempioni un rangā uzlēks otrajā vietā, neviens nopietni nebija ņēmis vērā."

"Jebkurā variantā zviedri nākamgad spēlēs Stokholmā, bet somi - Helsinkos. Tas būtu tikai loģiski, bet nozīmētu to, ka pēc pašreizējā ranga dalījuma principa komandas nevarēs sarindot grupās. Būs nepieciešams jauns risinājums," stāstīja LHF ģenerālsekretārs.

Grupas varētu sadalīt IIHF

Baldonieks pieļauj, ka lēmumu var pieņemt IIHF padome, konsultējoties ar organizatoriem. Dalībvalstu viedokļos var arī neieklausīties. "Situācija ir kutelīga. Komandu sadalījumā pagaidām neredz loģisku atbalsta punktu."

Latvijas izlasei nākamā gada čempionātā, kas notiks Somijā un Zviedrijā, bija paredzēts spēlēt A apakšgrupā, kurā būs IIHF ranga pirmajā un ceturtajā vietā esošās komandas, kā arī pagājušā gada čempionvienība Čehija, Vācija, Norvēģija, Dānija un Itālija.

To, ka grupas vēl nav oficiāli zināmas, paziņojumā uzsver arī Krievijas Hokeja federācija (FHR), aicinot sekot IIHF izplatītajai informācijai.

Neoficiāli - Latvija ir spēcīgā apakšgrupā

Pēc neoficiālās informācijas, Latvijas izlase spēlēs Helsinkos vienā grupā ar Kanādu, Somiju, Čehiju, Vāciju, Itāliju, Dāniju un Norvēģiju. Savukārt grupā Stokholmā spēlētu Krievija, Zviedrija, ASV, Šveice, Slovākija, Baltkrievija, Francija un Kazahstāna.

Sākot ar nākamo gadu, pasaules čempionāta augstākajā divīzijā visas 16 komandas, ņemot vērā IIHF rangu, tiks izkārtotas divās apakšgrupās pa astoņām vienībām katrā. Tādējādi katrai valstsvienībai būs garantētas vismaz septiņas spēles.

Pēc aizvadītajām pasaules čempionāta cīņām noskaidrojies, ka ranga pirmajā vietā palikusi Krievija, uz otro vietu pakāpusies Somija, trešo vietu saglabājusi Zviedrija, bet Kanāda noslīdējusi uz ceturto pozīciju.

Vadoties pēc šā ranga, Latvijas izlasei A apakšgrupā pievienotos Krievija un Kanāda, bet B grupā līdzās ASV, Šveicei, Slovākijai, Baltkrievijai, Francijai un Kazahstānai spēlētu arī abas čempionāta mājinieku komandas - Somija un Zviedrija.

Kaut arī dažādi Latvijas mediji snieguši informāciju par it kā pieņemtiem lēmumiem saistībā ar nākamā pasaules čempionāta apakšgrupām, oficiāls lēmums pagaidām nav pieņemts. Tāpat nav oficiāli apstiprināts, ka Latvijas izlase apakšgrupu spēles aizvadīs Helsinkos, kaut arī šāda informācija izskanējusi jau iepriekš.

Latvijas izlase šī gada pasaules čempionātu noslēdza 13.vietā un pēc sacensībām IIHF rangā saglabāja 12.vietu, praktiski zaudējot izredzes pēc nākamā gada sacensībām pakāpties uz devīto vietu, kas garantētu automātisku dalību 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs.

Kā ziņots, nākamā gada pasaules čempionātā pēc viena apļa turnīra katras apakšgrupas četras spēcīgākās komandas savas grupas ietvaros aizvadīs ceturtdaļfināla cīņas, bet komandas, kas savā grupā paliks astotajā vietā, automātiski izkritīs uz pasaules čempionāta pirmo divīziju.

Savukārt komandām, kas savās apakšgrupās ieņems 5.-7.vietu, pasaules čempionāts būs noslēdzies un tās saglabās vietu augstākajā divīzijā.

Palielināsies spēļu skaits

Līdz ar to augstākās divīzijas čempionātā kopējais spēļu skaits tiks palielināts līdz 64 mačiem līdzšinējo 56 vietā.

Kā zināms, līdz šim augstākās divīzijas čempionātā 16 komandas tika izkārtotas četrās apakšgrupās pa četrām vienībām katrā. Turnīra otrajā posmā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā savā starpā tikās trīs labākās katras apakšgrupas komandas, kas izveidoja E un F grupu, bet pēc tam četras labākās komandas no šīm divām grupām iekļuva ceturtdaļfinālā.

Uz pasaules čempionāta otro posmu komandas līdzi ņēma savstarpējo spēļu rezultātus apakšgrupu turnīra pirmajā posmā.

Savukārt katras apakšgrupas vājākās komandas turpināja cīņu par palikšanu augstākajā divīzijā, divām vājākajām komandām nākamajā sezonā izkrītot uz pasaules čempionāta pirmo divīziju.

2012. un 2013.gada pasaules čempionāti augstākajā divīzijā notiks Zviedrijā un Somijā. Abus gadus priekšsacīkstēs spēles tiks aizvadītas Helsinkos un Stokholmā. Tāpat šajās pilsētās notiks arī katras grupas ceturtdaļfinālu mači, kas nozīmē, ka komandām nevajadzēs pārbraukt uz citu valsti, lai aizvadītu ceturtdaļfināla maču.

Savukārt pusfināli un spēles par godalgām nākamajā gadā notiks Helsinkos, bet 2013.gadā - Stokholmā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu