Aptuveni 40 000 iedzīvotāju inficējušies ar C hepatītu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā šobrīd gandrīz 40 tūkstoši cilvēku ir inficēti ar C hepatītu, taču tikai 15 tūkstoši (37,5%) no tiem paši ir informēti par savu veselības stāvokli. Lielākā daļa, 25 tūkstoši, nezina, ka ir inficēti, un līdz ar to nevar sākt laicīgu ārstēšanu un pakļauj inficēšanās riskam citus, TVNET informēja Hepatīta biedrībā.

„Analīzes, lai pārbaudītu C hepatīta klātbūtni organismā, var veikt pie ģimenes ārsta, praktiski ikvienā Latvijas laboratorijā vai Latvijas Infektoloģijas centrā, taču tikai neliela iedzīvotāju daļa izmanto šo iespēju. Viens no iemesliem, kādēļ lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju neveic C hepatīta pārbaudes, ir tas, ka C hepatītam nav izteiktu simptomu. Dažiem pirmajā inficēšanās nedēļā parādās saaukstēšanās simptomi, citiem pastiprināts nogurums, bet lielākā daļa neizjūt nekādas veselības stāvokļa izmaiņas. Vīrusa nēsātāji, paši to neapzinoties, nodara ļaunumu ne tikai sev, bet pakļauj inficēšanās riskam arī citus,” norāda biedrības vadītāja Olita Mengote.

Kā skaidro speciālisti, inficēšanās ar C hepatītu notiek, saskaroties ar inficētām asinīm. Ar to iespējams inficēties arī, piemēram, veicot manikīru skaistumkopšanas salonā, ja instrumenti nav pilnībā dezinficēti. Riska grupā ir arī cilvēki, kuriem ir tetovējumi un pīrsingi, jo, lai infekcija iekļūtu organismā, pietiek ar nelielu brūci, kuru, iespējams, cilvēks pat nejūt. Tādēļ ir ļoti svarīgi veikt regulāras pārbaudes, lai atklātu vīrusa klātbūtni organismā, ja tāda ir, laikus sāktu ārstēšanās kursu un nepakļautu inficēšanās riskam savus tuvākos.

C hepatīts ~90% gadījumu attīstās lēnām, bet hronisks hepatīts jau 15-20 gadu laikā pārtop par aknu cirozi, kur nepieciešama aknu transplantācija. Taču, veicot regulāras veselības pārbaudes un atklājot to laikus, C hepatīts ir ārstējams. Turklāt, C hepatīta pacientiem, kuri atbilst trūcīgā statusam, C hepatīta terapija šogad ir pieejama bez maksas.

Lai informētu Latvijas iedzīvotājus par C hepatīta inficēšanās risku un iespējām veikt pārbaudes un saņemt ārstēšanu, 19. maijs ir pasludināts par Hepatīta dienu, kas tiek atzīmēta jau ceturto gadu.

Vairāk par C hepatīta riskiem un ārstēšanu skatieties video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu