Rīgas festivāla koncerts izskanēs arī Mazajā Mežotnes pilī

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šovasar Rīgas festivāla koncertprogramma būs baudāma arī Mazajā Mežotnes pilī, kur 14.jūnijā izskanēs arī ietekmīgā 20.gadsimta komponista Džona Keidža mūzika, ziņo Rīgas festivāla preses sekretārs Mārtiņš Pučka. Koncertā pianists Juris Žvikovs ar Latvijas Nacionālās operas klavieru trio «Opera» izpildīs gan Keidža, gan Pētera Plakida un Dmitrija Šostakoviča skaņdarbu programmu, ko papildinās režisora un videomākslinieka Roberta Rubīna projekcijas.

Daļu programmas aizņems Keidža mūzika. Šis komponists ir viens no lielākajiem 20.gadsimta modernistiem, viņa idejas veidojušas apvērsumu priekšstatos par mūziku. Slavenākais Keidža opuss ir 1952.gadā radītais «4:33» jeb četras minūtes un 33 sekundes klusuma. Šo darbu var atskaņot jebkāds mūziķu sastāvs vai jebkurš solists. Keidžs uzskatīja to par savu nozīmīgāko darbu.

Keidža darbošanās īsteni sākās 40.gadu pirmajā pusē. Viņš apmetās uz dzīvi Ņujorkā, sāka sadarbību ar horeogrāfu Mērsu Kaningemu, pianistu Deividu Tjūdoru, komponistiem Mortonu Feldmenu, Ērlu Braunu un Kristianu Volfu, gleznotājiem Marselu Dišānu, Robertu Raušenbergu un Džesperu Džonsu.

Džons Keidžs (1912-1992)
Džons Keidžs (1912-1992) Foto: Publicitātes foto

Koncertprogrammas otrajā daļā skanēs Plakidis un Šostakovičs. Ievērojamā komponista, lieliskā pianista un izcilā pedagoga Plakida «Romantiskā mūzika», pēc autora teiktā, balstās uz vienlaicīgu kontrastu - opusa sākumdaļā stīginstrumenti skan romantiski, bet klavierpartija - antiromantiski. «Romantiskā mūzika» tapusi Alfrēda Kalniņa 100.dzimšanas dienas laikā, un skaņdarba romantiskā puse netiešā veidā ir sveiciens Kalniņam.

Savukārt Šostakoviča Otrais klavieru trio ir komponista veltījums drauga Ivana Sollertinska piemiņai. Sollertinskis (1902-1944) bija fenomenāli erudīts mūzikas zinātnieks, teātra eksperts, romāņu valodu zinātājs, cilvēks ar enciklopēdiskām zināšanām, Ļeņingradas konservatorijas profesors un Ļeņingradas filharmonijas mākslinieciskais vadītājs. Viņš nomira no sirdslēkmes 1944.gada naktī no 10.februāra uz 11.februāri - dažas dienas pēc tam, kad bija teicis ievadvārdus Šostakoviča astotās simfonijas atskaņojumam Novosibirskā.

Pučka minēja, ka krievu mūzikas vēsturē klavieru trio ik pa laikam kļuvuši par piemiņas skaņdarbiem - Pēteris Čaikovskis rakstīja Nikolaja Rubinšteina piemiņai, Sergejs Rahmaņinovs savā trio pieminēja Čaikovski.

www.rigasfestivals.lv

Kā ziņots, Rīgas festivāls Latvijas galvaspilsētu ar dažādiem koncertiem pieskandinās jau trešo gadu. Festivāls šo gadu laikā ir kļuvis par vērienīgāko klasiskās mūzikas notikumu Baltijā. Rīgas festivāls šoreiz notiks no 3.jūnija līdz 20.jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un pasaules māksliniekus. Koncertos varēs dzirdēt izcilos mūziķus Vestardu Šimkus un Baibu Skridi, «Lielās mūzikas balvas 2012» laureāti akordeonisti Kseniju Sidorovu, Latvijas Radio kori un valsts akadēmisko kori «Latvija», pianistu Juri Žvikovu, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes, publikas iemīļoto dziedātāju Renāru Kauperu, a cappella kvartetu «Anonymous 4» no ASV, kanādiešu mecosoprānu Mišu Brigergosmani, Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri un daudzus citus.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu