"kim?" - māksla nav izklaide

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ar gadagrāmatas izdošanu, trīs personālizstāžu atklāšanu, kā arī "Muzeju nakts" noslēguma pasākumu sestdien (14.maijā) divu gadu jubileju atzīmē laikmetīgās mākslas centrs "kim?" (kas ir māksla?). TVNET uzrunāja ar to saistītus cilvēkus, kuri stāsta par šādas izstāžu zāles nozīmīgumu, mākslu un izklaidi, kā arī dod ieskatu gaidāmajā pasākumā.

Latvijā un Rīgā nav daudz tādu vietu, kurās katru mēnesi, visu cauru gadu notiek jauni pasākumi, kā arī lekcijas un semināri, tāpēc "kim?" nozīme ir visai liela. Īpaši pašmāju nekomerciālajā mākslā. Par galveno panākumu šo divu gadu laikā mākslas centra pārstāvji uzskata apmeklētāju aktivitātes noturēšanu un arvien jaunu interesentu piesaisti. "Mēģinām izglītot savu auditoriju un uzturēt uzmanību. Katrs nākošais realizētais mēnesis un gads ir sasniegums," sarunā stāsta "kim?" direktore Zane Onckule.

Cilvēku aktivitāti viņa vērtē kā iepriecinošu – vairāk nekā tūkstotis mēnesī. Tomēr negribas ticēt, ka ar to arī aprobežojas Rīgas un Latvijas mākslas cienītāju skaits.

Ja vairāk iedzīvotāju zinātu, ka visi "kim?" pasākumi patiesībā ir bezmaksas, apmeklējums kļūtu vēl lielāks.

Iespējams, daļēji šo salīdzinoši nelielo daļu skaidro tas, ka daudzi no mākslas gaida to pašu, ko, piemēram, no televīzijas. "Neuzskatām, ka māksla ir izklaide. Iespējams, tas uzreiz atbiedē kādu noteiktu cilvēku masu. Māksla mums nav izaicinājums izaicinājuma pēc, bet ar domu saprast sevi," apliecina mākslas centra direktore.

Darja Meļņikova "Jaucot līnijas, kārtojot kaudzes"
Darja Meļņikova "Jaucot līnijas, kārtojot kaudzes" Foto: publicitātes

Viņa stāsta, ka paralēli jubilejai tiks atvērtas arī trīs jaunas mākslinieku izstādes. Vienas autors ir Kaspars Groševs, kurš atklāj, ka apmeklējis aptuveni 90% no visām līdz šim "kim?" notiekošajām izstādēm. "Ejot uz turieni, vienmēr kaut kas pārsteigs, liks padomāt vai parādīs kādu jaunu skatpunktu," viņš teic sarunā ar TVNET.

"Man kā skatītājam ir interesanti redzēt tādus māksliniekus, kas netiek izstādīti komerciālajās galerijās un par katru cenu neraujas mest pakaļ savus darbus. Ja nebūtu "kim?", par vairākiem darbiem mēs pat neuzzinātu."

Runājot pats par savu izstādi, mākslinieks saglabā zināmu noslēpumainību, citējot tās sakarā paša uzrakstīto tekstu: "Manai izstādei būs ieejas durvis, kas kalpos arī kā izeja. Aiz tām nekas neslēpsies un nemēģinās arī kaut ko atņemt."

Uz nosaukumu "I/O. Bez ienaidniekiem" Groševu uzvedinājis neliels stāsts par mākslinieku Brendonu LaBelli, kurš pusaudža gados, aizrakstot sajūsmas pilnu vēstuli rakstniekam Viljamam Berouzam, atbildes vietā saņēmis pastkarti no Kanzasas ar vienu vienīgu frāzi: "Vārdi ir tavs ienaidnieks." Šī frāze arī labi raksturo izstādes konceptu – tā būs audiovizuāla.

"Veidojot to, es domāju par savu atmiņu, mūsu kopējo atmiņu, mūzikas instrumentu, sienu un grīdu atmiņu. Bet tā nebūs gremdēšanās pagātnē – drīzāk skatīšanās uz priekšu," paskaidro Groševs.

"kim?" jubilejas pasākums sāksies plkst. 18.00 ar filozofa Jāņa Taurena veidotās gadagrāmatas prezentāciju. Tajā lasāmas viņa veidotas esejas par mākslas telpas izstādēm 2009. un 2010. gadā, kas izpaužas kā dialogs ar autora iedomu draugu Vasīliju Voronovu. Neraugoties uz to, grāmata joprojām ir ilustratīvs un informatīvs izdevums, apkopojot mākslinieku biogrāfijas, komentārus kā arī svarīgāko, kas noticis ar "kim?" šo divu gadu laikā. Gadagrāmata būs iegādājama par ziedojumiem.

Plkst 19.00 tiks atklātas Mākslas akadēmijas maģistratūras beidzēju personālizstādes, kur bez minētā Kaspara Groševa komentāru pavadībā būs apskatāmas arī Reiņa Hofmaņa uzņemtās brīvdabas lomu spēlētāju tēlu fotogrāfijas, izstādē ar nosaukumu LARP, savukārt māksliniece Darja Meļņikova piedāvās personālizstādi "Jaucot līnijas, kārtojot kaudzes".

No 19.30 ar dīdžeju setiem uzstāsies Kaspars Groševs, Ģirts Korps un Mārtiņš Ratniks. Lai arī "kim?" nav muzejs, tas būs kā "Muzeju nakts" noslēdzošā vieta un no plkst. 22.00 tiks demonstrēta tiešraide raidījumā "100 g kultūras".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu