Muzeju nakts pieturpunktu ceļvedis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien jau septīto reizi visā Latvijā notiks Muzeju nakts, kurā piedalīsies gan 116 muzeji, gan citas mākslas un kultūras institūcijas. Šoreiz par Muzeju nakts galveno devīzi izvēlēta tēma “Kaimiņi”, turklāt ar šādu pašu tēmu Muzeju nakts notiks gan Lietuvā, gan Igaunijā.

Akcija tradicionāli norisinās no sestdienas vakara (plkst.19:00) līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

Rīgā Muzeju nakts pasākumi notiks vairāk nekā sešdesmit vietās.

Vidzemniekiem durvis vērs 30 muzeji un seši kaimiņi, Kurzemē viesus gaidīs 18 muzeji un septiņas institūcijas, kas jūtas kā muzeji, Zemgalē - deviņi muzeji un četri muzeju līdzjutēji, savukārt Latgalē gaiši būs 12 muzeju logi un trīs sābru sētas.

Piedāvājam ieskatu, mūsuprāt, interesantākajos pieturas punktos Muzeju naktīs 2011 gan Rīgā, gan citviet Latvijā.

RĪGĀ:

Foto: LETA

Muzeja naktī ikvienu interesentu aicina aplūkot mūsu valsts vadītāju ikdienas apartamentus Saeimas namu un Prezidenta pili! No pulksten 18:00 līdz 24:00 Rīgas pils daļā, kur atrodas Valsts prezidenta rezidence, būs iespējams apskatīt Valsts prezidenta Dāvanu zāli, Rīgas pils Skulptūru dārzu un, tumsai iestājoties, - Rīgas pils 20.gadsimta fotogrāfiju projekcijas. Parlamenta viesi varēs aplūkot Saeimas nama interjeru, vairākas izstādes, kas veltītas Saeimas sadarbībai ar kaimiņvalstu parlamentiem, un atdot savu balsi par vienu no 21.augusta svētku logotipa skicēm. Saeimas nams sestdien būs atvērts no pulksten 18.00 līdz 00.30 naktī. Pulksten 20.00 parlamenta apmeklētājiem būs iespēja satikt Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu.

Foto: TVNET

Sagaidot muzeja jubileju, draugiem, kaimiņiem un viesiem būs atvērtas ne tikai durvis un logi, bet pirmo reizi muzeja pastāvēšanas laikā arī muzeja pazemes eja. 19.00 - 01.00 Pastaiga muzeja pazemē: unikālas inženiertehniskās izbūves - muzeja ventilācijas sistēma, katlu māja, skats caur atslēgas caurumiem muzeja ikdienā, vecā lielgabala skaņās un muzeja ekspozīcijās. Cilvēkiem ar kustību traucējumiem, ļoti maziem bērniem un apmeklētājiem ar bērnu ratiņiem pazemes eja diemžēl nav piemērota.

Muzeja nakts teātra mīļotājiem

Dailes teātris pārcelsies uz Rīdzenes ielu t/c „Galerija Centrs” 1. stāvā. No plkst. 22.00 interesenti izvēlēties sev tīkamo no Dailes teātra snieguma: režisors Mihails Gruzdovs un studenti piedāvās īpaši sagatavoto programmu „Nerātnās dainas”; gaidāma tikšanās ar Dailes teātra aktrisi un gleznotāju Elīnu Dzelmi; programmā iesaistīsies izrādes „Vārnu ielas republika” mūzikas autors Goran Gora; ar savu muzikālo priekšnesumu klātesošos uzrunās Dailes teātra aktrise Ieva Pļavniece un mūziķe Ilze Grunte. Darbosies fotosalons.

Latvijas Leļļu teātris pirmo reizi piedalīsies Muzeju naktī, piedāvājot apmeklētājiem daudzveidīgu programmu ar leļļu ekspozīcijām, ekskursijām un īpašo cenu kasi. Galvenais nakts pārsteigums - iespēja ieraudzīt noslēpumu pilno Leļļu teātra pasauli no aktieru puses - kas īsti notiek aiz širmja, kad skatītāju zālē nodziest gaisma?

Foto: LETA
Foto: publicitātes

Muzeja naktī Spīķeru koncertzāle pārvērtīsies par pagājušā gadsimta vidus džeza klubu. Varēsim baudīt izcilu latviešu džeza mūziķu sniegumu, klausoties gan populāras džeza kompozīcijas, gan pirmatskaņojumus, gan improvizācijas, kurās tiks izmantotas dažādas tehnikas, variējot ar harmoniju, krāsām un ritmu.

Karbīda lampu velosipēdu izbrauciens, foto ar ērmriteni

Muzeja naktī paredzēts karbīda lampu velosipēdu izbrauciens no A.Upīša muzeja līdz A.Čaka muzejam. No plkst. 17.00 līdz 24.00 Aleksandra Čaka muzejā būs apskatāma izstāde „Braucamrīki” un iespēja fotografēties fotosalonā „Es un mans ērmritenis”. Bet A.Upīša muzejā notiks pasākums „Ar Ērenpreisu pa varavīksnes tiltu”.

Kino un šahs Muzeju naktī Rīgas Kino muzejā

Rīgas Kino muzejs uz karalisku gājienu uzaicinājis savus tuvākos kaimiņus, kuri 17 gs. noliktavas ēkā vēlas ierīkot ievērojama rīdzinieka - Mihaila Tāla šaha muzeju! Ideja par šo projektu tiks prezentēta Muzeju naktī, bet Mazās Peitavas ielas ielokā tiks aizvadīta šaha simultānspēle ar vienu no patlaban spēcīgākajiem Latvijas šahistiem Arturu Neikšānu, kurā varēs piedalīties arī Muzeju nakts apmeklētāji. Sākot no plkst. 19 līdz pat plkst. 1 Rīgas Kino muzeja pagalmā, kā arī topošajās muzeja telpās tiks rādīts dažādu žanru kino par filmu tapšanu un šahu.

Muzeju nakts baznīcā

Šā gada Muzeju naktī 14.maijā pirmo reizi piedalīsies Rīgas sv. Jēkaba katedrāle, piedāvājot programmu "Muzeju nakts baznīcā". Laikā no pl.17.00 līdz 1.00 dievnamā būs iespēja aplūkot oriģinālu Turīnas līķauta kopiju, senus liturģiskos priekšmetus un tērpus, kā arī pie katedrāles vērot teatralizētu stāstu par Kaupo un Rīgas dibinātāja - bīskapa Alberta gaitām.

Foto: LETA

Latvijas Banka būs atvērta viesiem 14.maijā no plkst.19:00 līdz pat 1:00 nākamajā rītā. Šoreiz palīdzēsim apmeklētājiem ieraudzīt ne vien skaistās un pasaulē iecienītās zelta un sudraba monētas, bet arī neredzamās naudas ceļus, kas caur Latvijas Bankas maksājumu sistēmām savieno mūs ar tuviem un tāliem kaimiņiem. Vēl ieskatīsimies kaimiņu igauņu makā, lai saprastu, kāpēc tas nedaudz biezāks - gluži kā Munameģis pārsniedz Gaiziņu. Un, protams, atvērts būs modernais un iesaistošais apmeklētāju centrs "Naudas pasaule".

Foto: LETA

Tiem muzeju nakts apmeklētājiem, kuri dod priekšroku maija nakts burvībai dabā, nevis jautrai pilsētas kņadai, Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs piedāvā izdzīvot pieguļas nakts notikumus. Brīvdabas muzejā ezermalā no pulksten 21:00 līdz 24:00 būs iespēja nolūkoties un piedalīties dzīvajās bildēs "Pieguļā ar kaimiņiem". Folkloras kopas "Grodi", Katlakalna folkloras kopas un muzeja zirgu staļļa vadībā notiks gan tradicionālā Ūsiņa dienas rumulēšanās, gan jāšana pieguļā, gan pantāga cepšana, Ūsiņa dziesmu dziedāšana, ugunskura kurināšana, vīru spēka un veiklības spēles, danči un citas piederīgas izdarības. Kas zina, varbūt kāds, līksmu danču un lakstīgalu treļļu apburts, sev pat līgaviņu nolūkos? Muzeju nakts laikā - bezmaksas ieeja.

Pirmo reizi Muzeju naktī: Stradiņa universitāte, Ūdens apgādes muzejs, Rīgas sv. Jēkaba katedrāle

14.maijā Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) ar devīzi "Uzmanību! Kaimiņos - studenti" pirmo reizi piedalīsies "Muzeju naktī". RSU programmā tās centrālajā ēkā no pulksten 19:00 līdz 24:00 būs skatāma vēsturisku medicīnas studiju materiālu un papildinātā špikeru izstāde, kā arī universitātes radošo kolektīvu koncerts. RSU aicina ikvienu interesentu apmeklēt "Muzeju nakts" pasākumus Rīgas Stradiņa universitātē, Dzirciema ielā 16, no pulksten 19:00 līdz 24:00. Ieeja ir bez maksas.

Muzeju naktī Rīgas ūdensapgādes muzeja apmeklētajiem būs iespēja iepazīties ar Rīgas ūdensapgādes vēsturi vairāk nekā četru gadsimtu garumā un apskatīt vairāk nekā 100 muzeja eksponātu. Unikāls muzeja eksponāts ir vairāk nekā 100 gadus vecie tvaika ūdenssūkņi, kuri ražoti tepat Rīgā pagājušā gadsimta sākumā. Muzejs dibināts 1984. gadā vecās sūkņu stacijas ēkā, kas būvēta 1904. gadā. Rīgas ūdensapgādes muzejs būs atvērts no pulksten 17:00 līdz 24:00. Ik stundu apmeklētāju grupām būs iespēja iepazīties ar muzeja ekspozīciju gida pavadībā. Svētku noskaņu vakara garumā uzturēs lauku muzikanti.

"Tuborg Green Night" pagrabos

Šogad 14.maijā "Muzeju nakts" pasākuma apmeklētājus pārsteigs ar vērienīgu muzikālu notikumu "Tuborg Green Night", kas norisināsies "Radio 101" studijas pagrabos zem viesnīcas Radisson Blu hotel "Latvija". Pasākumā uz galvenās skatuves kāps virkne iecienītu un zināmu grupu, kā arī jaunas un daudzsološas apvienības, par kurām daudz dzirdēsim nākotnē. Uz galvenās skatuves koncertā uzstāsies publikas iecienītie un reti koncertējošie "Satellites LV", dziesminieks Goran Gora ar pavadošo grupu "The Yrs", grupa "Laime pilnīga", kā arī jaunie, mūzikas kritiķu pamanītie mākslinieki "Strong Mint" un "Lie Lie Sister". Biļetes uz pasākumu varēs iegādāties pie pasākuma ieejas (ieeja no Brīvības un Elizabetes ielas puses). Cena - sākot no Ls 3.

Rīgā no Strēlnieku pieminekļa Daugavas krastmalā no 21.00 līdz 1.00 kursēs trīs bezmaksas autobusi uz attālākajiem galvaspilsētas muzejiem Pārdaugavā (intervāls - 30 min.), Sarkandaugavā (intervāls - 45 min.) un Juglā (intervāls - 60 min.). Informāciju par kārtējo reisu braukt gribētājiem galapunktā sniegs Muzeju nakts dispečers.

CITVIET LATVIJĀ;

Rēgu performance "Nekad vairs!" Liepājā

14.maijā plkst. 21.30 Starptautiskās muzeju nakts ietvaros Liepājas muzeja ekspozīcijas "Liepāja okupāciju režīmos" telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 notiks performance "Nekad vairs!", vizualizējot aizgājušo padomju kārtības varas instrumentus. Kolekcionāra Andra Skābes padomju laiku formastērpu parādē varēs ieraudzīt gan padomju milicijas, gan jūras un sauszemes Padomju Savienības bruņoto spēku formas. Kā rēgi, skanot to gadu mūzikai un pateicoties gaismas efektiem, cauri muzeja ekspozīcijai "Liepāja okupāciju režīmos" uz neatgriešanos ar "Nekad vairs!" nolemtību izsoļos padomju karavīri. Savukārt plkst. 22 muzeja izstāžu zālē sāksies videodiskotēka "Varavīksne".

Muzeju nakts Salmu darbnīcā Tukumā

Nakts tumsā izgaismotas 160 salmu skulptūras izskatās pavisam citādi - kā pasakā; un tas tikai vienu reizi gadā, tikai Muzeju naktī! Pie ieejas jūs sagaidīs trīsgalvu pūķis, bet jau pa gabalu no vairāku metru augstuma uzlūkos pūķene. Pie miera nebūs devušies arī rūķi, raganas, velniņi, vardes, pūces un citi tēli. Papildus tam muzejā ir skatāma putnu kolekcija. No salmiem un siena veidoti dažādi Latvijas putni, lieli un mazi - ērglis, mednis, gulbis, pupuķis, vārna, dzērve un citi. Tikai no plkst. 22.30-24.00.

Jūrmalas muzeju pārsteigumi

Četri Jūrmalas muzeji – Jūrmalas pilsētas muzejs, Aspazijas māja, Jūrmalas brīvdabas muzejs un Raiņa un Aspazijas vasarnīca – un Vitālija Jermolajeva mākslas studija "Inner Light" Muzeju naktī 14.maijā saviem apmeklētājiem piedāvās atraktīvas, izklaidējošas un izglītojošas programmas. Ikviens Muzeju nakts apmeklētājs Jūrmalā saņems ieejas biļeti ar muzeju attēliem, un, apmeklējot visus četrus muzejus, biļete tiks papildus apzīmogota ar muzeju logo attēliem. Šāda biļete kalpos par bezmaksas ieejas biļeti divām personām uz visām izstādēm un pasākumiem

Muzeju nakts Ventspilī

No 22:30 Ventspils muzeja filiālēs notiks pasākumi, kuros ieeja ir bez maksas: Livonijas ordeņa pilī pasākums" Naktsspārņi jeb mūsu kaimiņi ir lidojoši - spoki un naktstauriņi."; Amatu mājā pasākums "Mūsu kaimiņi - Ventspils tirgus un amatnieki". Spēlēs ermoņiku spēlmaņi no Pārventas. Būs jāņtārpiņu un naktsvāžu tirdzniecība; Herberta Dorbes muzejā "Senču putekļi" pasākums "Naktsvijole". Vijolniece Silvija Pēdiņa uz rakstnieka vijoles atskaņos viņa mīļākās tautasdziesmas, bet muzeja dārzam tiks darināti naktslampioni.

Foto: publicitātes

Vakara sākumā pie Ogres muzeja no plkst.20.00 rosīsies pazīstamā modes māksliniece un gleznotāja Elita Patmalniece. No plkst.20.00-21.30 mākslinieces vadībā, piedaloties muzeja apmeklētājiem, taps lielformāta glezna. Bet no 21.30-22.00 darbosies "Elitas turbānu salons”. Vakara turpinājumā dosimies ārpus muzeja mājām - ciemos pie kaimiņiem. Paviesosimies pie kādreiz iecienītās kafejnīcas "Pie zelta liepas", kur degustēsim tās īpašo piedāvājumu - soļanku. Dodoties tālāk pa Brīvības ielu, ielūkosimies Ogres kūrorta atpūtnieku ballē Kūrmājā, kur, kā jau kārtīgā ballē, neiztikt bez mūzikas un dejām. Savu atrašanās vietu nav mainījis arī senais kaimiņš - Ogres pasts.

Muzeju nakts kaimiņu būšana Valmierā

Visplašāko programmu Muzeju nakts ietvaros ar devīzi "Lietu otrā dzīve" piedāvās Valmieras muzejs. Muzeju naktī interesenti aicināti iepazīt arī Valmieras Drāmas teātri. Apaļajā zālē tiks demonstrētas dokumentālās filmas "Pēteris Lūcis" (režisors O. Dunkers) un "Piektais Hamlets" (režisors M. Eihe), savukārt teātra kafejnīcā "Ceturtais cēliens" muzicēs aktieris Ģirts Rāviņš un komponists Emīls Zilberts. Teātra foajē būs aplūkojama izrāžu rekvizītu izstāde, savukārt 2.stāvā - kostīmu izstāde. Darbosies arī nakts kase, un vairākām izrādēm tiks piedāvātas īpašas cenas. Turpinot devīzi "Lietu otrā dzīve", Muzeju naktī mākslas galerijā "Laipa" ikviens varēs dot kādai senai lietai "otro elpu", piedaloties dekupāžas radošajā darbnīcā.

Foto: LETA

Ja gribi uzzināt, ko dara, ko un kā ēd mūsu mazie kaimiņi mežā, pļavā vai zāļu pudurī - putni, kukaiņi un mājas vai meža dzīvnieki, Muzeju naktī 14.maijā dodies uz Jaunmoku pili. Tu varēsi apskatīt muzeja izstāžu zāles un uzzināt daudz interesanta ne tikai par tavu kādreizējo lielo kaimiņu - Jaunmoku pils saimnieku, bijušo Rīgas mēru Džordžu Armitstedu, pils celtniecību un restaurācijas gaitu, bet arī par mazajiem kaimiņiem - putniem, zvēriem mums apkārt: ekspozīcijās "Mežs" un "Dīķis", Dabas skolas piedāvātajā filmā par sikspārņiem. Fotoizstāde "Mirkļu klusajā valodā" ļaus izbaudīt ikdienā neredzētus dabas skatus.

TVNET piedāvā arī lejupielādēt Rīgas, Rīgas apkārtnes, Vidzemes, Latgales, Kurzemes, Zemgales pasākumu programmu! Skatīt rakstam pievienotajos resursos!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu