LNO piedāvā izsmalcinātu kamermūzikas vakaru (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Latvijas Nacionālā opera (LNO) piektdien, 24.maijā, Beletāžas zālē klausītājiem piedāvā pavasarīgi izsmalcinātu kamermūzikas koncertu, informēja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena. Koncertu gatavo LNO orķestra mūziķi - čelliste Diana Ozoliņa, flautiste Guna Paula un klarnetists Mārtiņš Circenis kopā ar pianisti Agnesi Egliņu, kuriem pievienojušies situminstrumentālisti Edgars Saksons no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Andrejs Puškarevs no «Kremerata Baltica». Koncerts LNO sāksies plkst.19.

Kopā koncerta mūziķi turpinās iepazīstināt klausītājus ar zināmām un arī mazāk pazīstamām kamermūzikas lappusēm.

Koncepcijas ziņā līdzīgs koncerts operā izskanēja pirms gada, kad līdzās latviešu mūzikai skanēja franču mūzika. Šogad latviešu komponistu skaņdarbus papildinās angļu mūzika, stilistiski aptverot kā intelektuālisma labirintus, tā vieglu rotaļīgumu un simpātisku vienkāršību.

Koncertā skanēs divi latviešu kompozīcijas skolas zelta paaudzes komponistu radīti trio - pērn tapušais Jura Karlsona opuss «Zīmes» flautai, klarnetei un klavierēm, kā arī Imanta Zemzara «Mazā rokmūzika» flautai, čellam un klavierēm. Interesantu atmosfēru radīs komponistes Gundegas Šmites «Syzygia» čellam un sitaminstrumentiem.

Savukārt britu mūzikas jomu pārstāvēs 20./21.gadsimta mijas angļu komponistu skaņdarbi Džozefa Horovica Sonatīne klarnetei un klavierēm, Maika Movera «Sonata Latino» pirmā daļa «Salsa Montunate» flautai, klavierēm un sitaminstrumentiem.

Pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvos 1918.gadā tapušais Arnolda Baksa «Fairy Tale» čellam un klavierēm, kā arī Andreja Puškareva aranžētā leģendārās angļu grupas «Bītli» mūzikas svīta, kuru atskaņos visi ansambļa dalībnieki.

Visi seši mūziķi ir izcili savas jomas profesionāļi, jo to apliecina gan viņu aizņemtība visdažādākajos muzikālajos projektos, gan starptautiskā pieredze un iegūtās godalgas. Trīs no viņiem - Diana Ozoliņa, Edgars Saksons un Agnese Egliņa - ir Latvijas Lielās Mūzikas balvas ieguvēji, Guna Paula ieguvusi AS «Aldaris» balvu kā labākā orķestra māksliniece, Mārtiņš Circenis - AS «Latvijas Gāze» balvu kā labākais orķestra mākslinieks, bet Andrejam Puškarevam savulaik piešķirta «Pro Europe» Kultūras fonda balva, vēstīja Ancena.

Pirms Rīgas koncertprogramma būs baudāma Cēsu sanatorijas Meža skolā un Ķekavā, Doles tautas namā.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu