«Gaismas pilī» dienā cer uzņemt 3000 apmeklētāju (7)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kad 2014.gadā apmeklētājiem durvis vērs jaunā Latvijas Nacionālā bibliotēkas (LNB) ēka, dienā to varētu apmeklēt 3000 cilvēku, žurnālistiem minēja LNB direktors Andris Vilks. Pārejot no vecajām bibliotēkas ēkām uz «Gaismas pili», bibliotēka pilnīgi mainīsies, jo nākotnē iecerēts katru dienu bibliotēkā rīkot kādus pasākumus, piemēram, izglītojošas nodarbības, koncertus diskusijas. Tāpat tiks izveidots uzziņu centrs, kas būs atvērts diennakts režīmā, lai studentiem un tiem, kuriem darbi labāk sokas vakaros un naktīs, dotu iespēju strādāt ilgāk.

«Ir skaidrs, ka vismaz vienu reizi katrs gribēs apmeklēt LNB jauno ēku, taču mēs vēlamies radīt tādu pozitīvu atmosfēru apmeklētājiem, lai viņi šeit atgrieztos,» sacīja LNB direktors.

Trīs galvenās stratēģijas prioritātes

Laika periodam līdz 2018.gadam LNB ir definējusi trīs galvenās stratēģijas prioritātes - radīt pozitīvu bibliotēkas jaunās ēkas apmeklējuma pieredzi, paplašināt un kvalitatīvi uzlabot LNB sniegtos pakalpojumus digitālajā vidē un attīstīt LNB kompetences un nodrošināt to pārnesi uz citām Latvijas bibliotēkām un kultūras institūcijām. Šo prioritāšu īstenošana ļaus LNB realizēt tās vīziju par bibliotēku kā nacionālas nozīmes kultūras, zinātnes un izglītības centru, kas glabā nacionālo un pasaules publicēto mantojumu, nodrošina tā pieejamību un veicina radošu tā izmantošanu.

Vilks skaidroja, ka bibliotēkas attīstības stratēģijas kontekstā būtiska ir bibliotēkas līdzdalība nozīmīgās valsts kultūras programmās, lai veicinātu dažādus kultūras un pētniecības procesus, veidojot sinerģiju izglītības, pētniecības, komunikācijas un citās jomās.

Patlaban LNB ir izvietota sešās ēkās un visbiežāk apmeklētāji izvēlas materiālus nokopēt un doties strādāt kaut kur citur. Savukārt citviet pasaulē modernās bibliotēkās apmeklētāji bibliotēkas vidi izmanto mācībām un darbam, lai arī maz izmanto bibliotēkas krājumus.

Jauni pakalpojumi

Pēc jaunās ēkas atvēršanas LNB kļūs par radošu zinātnes, kultūras un izglītības centru, kas piedāvās krājumus, pakalpojumus un vidi izglītībai, pētniecībai, pašattīstībai un atpūtai. Visi bibliotēkas krājumi būs pieejami vienuviet, vienīgi maz pieprasītā literatūra tiks glabāta repozitorijā Silakrogā. Bibliotēka savā jaunajā ēkā piedāvās jaunus pakalpojumus - multimediju centru, Pasaku istabu bērniem, mācību un pasākumu telpas, individuālā darba kabīnes un grupu darba telpas, klusās lasītavas un atpūtas zonas, kurās skats pavērsies uz Daugavu un Vecrīgu, vēstīja Vilks.

Bibliotēkas darbinieki ir priecīgi par to, ka jaunajā ēkā krājumus, tostarp Latvijas rakstīto kultūras mantojumu un vērtīgus seniespiedumus, būs iespējams glabāt piemērotās telpās, nodrošinot katram materiāla veidam nepieciešamo mikroklimatu.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks (no kreisās) un kultūras ministres padomnieks arhitektūras politikas izstrādes jautājumos Jānis Dripe piedalās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas prezentācijā, kurā iepazītina ar aktuālākajām norisēm "Gaismas pils" projektā un Latvijas Nacionālās bibliotēkas attīstības stratēģiju
Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks (no kreisās) un kultūras ministres padomnieks arhitektūras politikas izstrādes jautājumos Jānis Dripe piedalās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas prezentācijā, kurā iepazītina ar aktuālākajām norisēm "Gaismas pils" projektā un Latvijas Nacionālās bibliotēkas attīstības stratēģiju Foto: LETA

Paredzēts, ka jaunajā ēkā bibliotēkas

pakalpojumi sabiedrībai būs daudz pieejamāki, jo līdzšinējo 40 stundu vietā «Gaismas pils» strādās 72 stundas

, bet uzziņu centrs būs atvērts katru dienu 24 stundas.

Bibliotēkā brīvpieejas daļā atradīsies 350 000 grāmatas - tas nozīmē, ka ikviens lasītājs varēs pieiet pie plaukta un izvēlēties sev vajadzīgo grāmatu. Tāpat bibliotēkā būs pieejams iespaidīgs elektronisko resursu krājums, savukārt tiem, kuriem būs nepieciešama palīdzība informācijas meklēšanā, vienmēr būs pieejamas gan apmācības un konsultācijas, gan uzziņu pakalpojumi.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu