SC: Būtu glupi teikt - atbalstām Zatleru vai nē

Toms Ostrovskis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcija pirms Valsts prezidenta vēlēšanām vēlas saglabāt manevru iespējas, tāpēc pagaidām nepaudīs viedokli par iespējamo atbalstu pašreizējam prezidentam Valdim Zatleram. Savukārt Zatlers pēc tikšanās atzina, ka tā noritējusi ļoti racionāli un nav notikusi tirgošanās par iespējamo SC atbalstu viņa pārvēlēšanai amatā.

Pēc aptuveni pusotru stundu garas Zatlera tikšanās ar SC deputātiem žurnālistiem atzina SC frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs: "Būtu glupi no mūsu puses tagad teikt - atbalstām Zatleru vai nē, jo tas ietekmētu procesu," sacīja Urbanovičs, norādot, ka ātra pozīcijas definēšana par atbalstu kādam kandidātam noteikti mazinātu tā iespējas tikt ievēlētam.

Urbanovičs arī norādīja, ka nedomā, ka SC varētu virzīt kādu savu kandidātu. "Izvirzot savu kandidātu, mēs sarežģītu savu procesu. Gribam saglabāt manevru iespējas un neļaut iedzīt sevi stūrī," pauda politiķis.

SC frakcijas vadītājs arī uzsvēra, ka vēlas, lai būtu mazāk politisko spēļu un tirgošanās. "Negribam piedalīties politiskajā tirgū, mēs no tā norobežojamies, tāpēc pagaidām arī nepaudīsim viedokli par Valdi Zatleru," sacīja Urbanovičs. Savukārt SC frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins izteicās - viņam rodoties sajūta, ka bez SC atbalsta nevarēs ievēlēt nevienu prezidenta amata kandidātu.

Urbanovičs pauda, ka SC frakcija viedokli par prezidenta kandidātiem paudīs pēc izstrīdēšanās savā vidū. "Viedokli centīsimies noformulēt kādu laiku pirms vēlēšanām," viņš piebilda. Politiķis arī norādīja, ka SC frakcija plāno ar Zatleru tikties atkārtoti.

Zatlers: Tikšanās ar SC frakciju noritēja ļoti racionālā gaisotnē

Valsts prezidents norādīja, ka pusotru stundu garās tikšanās pamatā bijusi jautājumu un atbilžu sesija un jautājumu biji ļoti daudz, gandrīz katrs deputāts uzdevis savu jautājumu. "Atbildes, es ceru, bija izsmeļošas un apmierināja deputātu kungus, un sarunu mēs beidzām tad, kad arī jautājumi beidzās," sacīja Zatlers.

Pēc Valsts prezidenta teiktā, galvenokārt bijuši jautājumi, kas interesē SC vēlētājus. "Bija daudz jautājumu par to, kā virzīsies sabiedrības saliedēšanas process Latvijā, kāds ir mans redzējums, kā tas atšķiras no citu politiķu redzējumiem. Es vēlreiz uzsvēru, ka es runāju par saliedēšanu, nevis integrāciju. Manuprāt, šis termins piedod zināmu piederību un arī daudz lielāku vēlēšanos iesaistīties šajā procesā. Daudz bija ekonomisko jautājumu - par investīciju piesaisti, par Latgales attīstību. Jautājumu spektrs bija no A līdz Z. Grūti iedomāties, kura tēma šodien netika skarta," skaidroja Zatlers.

Zatlers arī salīdzināja šo tikšanos ar SC frakciju pirms četriem gadiem, un šoreiz viņam esot uzdoti daudz tiešāki, daudz politiķa profesijai atbilstošāki jautājumi. "Gaisotne bija ļoti, ļoti racionāla, ar vēlēšanos skaidrot jautājumus, noskaidrot manu viedokli," vērtēja Valsts prezidents.

Atbildot uz jautājumu, vai SC nemēģināja tirgoties, Valsts prezidents norādīja, ka "gods un slava - nemēģināja tirgoties, jo vairāk jautājumi tomēr bija vērsti uz praktiskām lietām, uz valsts attīstību, uz sabiedrības attīstību. Ļoti maz bija jautājumu par to, kas ir noticis pēdējos četros gados, lai gan arī bija vēlēšanās uzzināt, kāds būs turpinājums."

Zatlers arī apgalvoja, ka tikšanās bijusi ļoti korekta un par balsošanu "nerunājām nevienu vārdu".

"Jebkura opozīcija vienmēr izsaka vēlmi un arī darbojas ar tādu mērķi, lai kādreiz nonāktu valdībā. Bet, protams, man netika izteiktas nekādas prasības vai nosacījumi, jo šī tiešām bija domu apmaiņa par to politisko un ekonomisko situāciju, kāda eksistē šobrīd Latvijā," sacīja Valsts prezidents. "Es būšu ļoti korekts - mēs tiešām par šīm lietām nerunājām, un arī viņi bija ļoti korekti un arī neko man nejautāja un neprasīja," teica prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu