Berluskoni stājas tiesas priekšā kukuļdošanas lietā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Stājoties tiesas priekšā par kukuļdošanu, Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni pirmdien pielīdzināja tiesnešus "demokrātijas vēzim".

Tiesā tiek izskatīta lieta, kurā Berluskoni apsūdzēts par 600 000 dolāru (289 800 latu) liela kukuļa došanu bijušajam nodokļu advokātam Deividam Milsam, lai viņš sniegtu nepatiesu liecību par politiķa biznesa darījumiem.

Sēdes pārtraukumā Berluskoni atkārtoti uzsvēra, ka prokurorus vada politiski motīvi.

Šādi tiesneši "ir mūsu demokrātijas vēzis, atbildīgi par atkārtotiem apvērsuma mēģinājumiem," sacīja premjers, vienlaikus slavējot par varoņiem tos tiesnešus, kas noraidīja prokuroru izvirzītās apsūdzības.

Milsa lietu Berluskoni raksturoja kā "neticamu, patiesi sirreālu", apgalvojot, ka "tur nav nekāda motīva korupcijai, nav pierādījumu, ka nauda tikusi samaksāta, nav nekā".

Viņš noliedza, ka jebkad būtu pazinis advokātu, kurš 2009.gadā tika atzīts par vainīgu 416 000 eiro (292 367 latu) liela kukuļa pieņemšanā un tika notiesāts uz četrarpus gadiem cietumā. Tomēr pērn apsūdzības tika atsauktas un lieta izbeigta, jo bija iestājies desmit gadu noilgums.

Lietas izskatīšana atlikta līdz 16.maijam, kad uz liecinieku sola sēdīsies F-1 komandas "Renault" vadītājs Flavio Briatore.

Šī bija pirmā reize, kad 74 gadus vecais Berluskoni stājās tiesas priekšā Milsa lietā.

Pirms sēdes sākuma pie tiesas nama sapulcējās bariņš premjera atbalstītāju, kas tur sastapās ar līdzvērtīgu skaitu tiesnešu aizstāvjiem.

Šajās dienās Itālija piemin teroraktos bojā gājušos tiesu varas pārstāvjus.

Pie tiesas nama bija izkārti divu Milānas tiesnešu attēli un kāda advokāta fotogrāfija, bet blakus tiem bija redzami plakāti ar pateicības vārdiem tiesnešiem un policijai par viņu darbu.

Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, kad savas kriminālās aktivitātes izvērsa "Sarkanās brigādes" un labējie ekstrēmisti, tika nogalināti 26 tiesneši un prokurori.

Kamēr Berluskoni zākāja tiesnešus, Itālijas prezidents Džordžo Napolitāno Romā vadīja aizkustinošu piemiņas ceremoniju.

Tomēr Milsa lieta ir tikai viena no trim prāvām, kur Berluskoni nonācis uz apsūdzēto sola.

74 gadus vecais Berluskoni tiek apsūdzēts arī par seksuālām attiecībām ar tobrīd 17 gadus veco striptīzdejotāju Karimu el Mahrugu, kas pazīstama ar pseidonīmu "Rūbija Siržuzagle", un savu pilnvaru izmantošanu šī likumpārkāpuma piesegšanai.

Prostitūtu pakalpojumu izmantošana Itālijā nav noziegums, taču maksāšana par seksu ar meiteni, kas jaunāka par 18 gadiem, ir likumpārkāpums.

Premjerministrs arī tiek apsūdzēts krāpšanā saistībā ar viņam piederošo mediju gigantu "Mediaset", bet vēl nav izlemts, vai šī lieta nonāks līdz tiesai.

Ar Mahrugu saistīto lietu Berluskoni pirmdien nodēvēja par joku, bet apgalvoja, ka ieradīsies tiesā, "ja tā patiešām notiks", lai sniegtu savu versiju par faktiem.

Bet viņš uzstāja, ka Milānas tiesnešiem tā dēvētajā "Rūbijgeitas" prāvā, kas sāksies 31.maijā, nav nepieciešamās kompetences.

Berluskoni aizstāvības komanda uzskata, ka šī lieta būtu izskatāma Moncas tiesā, jo premjera villa Arkorē, kur likumpārkāpums noticis, atrodas šīs tiesas jurisdikcijā.

Berluskoni tiek apsūdzēts arī varas ļaunprātīgā izmantošanā, lai panāktu, ka tiek atcelta pret Mahrugu izvirzīta apsūdzība zādzībā. Premjers uzstāj, ka šī lieta jāiztiesā speciālā tiesā.

Itālijas premjerministram ir gara juridisko nepatikšanu vēsture, kas sākusies reizē ar viņa politiķa karjeru pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Tomēr līdz šim viņš vienmēr ticis attaisnots vai tiesas prāvas pārtrauktas.

Kā jau ziņots, pagājušajā mēnesī Itālijas parlamenta apakšpalāta apstiprināja likumprojektu, kas paredz tiesas prāvas ilguma ierobežošanu tajās lietās, kurās apsūdzētajam draud ne vairāk kā desmit gadu ilgs cietumsods.

Likumprojekts paredz, ka no sākuma līdz sprieduma nolasīšanai tiesas process nedrīkstēs būt ilgāks par trim gadiem.

Šim kritērijam atbilst arī Milsa lieta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu