Pasākums Uzvaras parkā joprojām ar dziesmām un šašlikiem

Toms Ostrovskis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien notiekošie pasākumi Uzvaras parkā par godu Otrā pasaules kara beigu 66.gadadienai pagaidām norit bez ievērojamiem starpgadījumiem, taču parka apkārtnē ir kavēta transportlīdzekļu satiksme. Pasākumos Uzvaras parkā šodien līdz plkst.18 pabijuši aptuveni 30 000 cilvēku.

Papildināts ar jaunāko infomrāciju

Lielas cilvēku masas

Satiksmei traucē lielās cilvēku masas, kas dodas gan uz, gan no Uzvaras parka un šķērso Uzvaras bulvāri un Bāriņu ielu tam neparedzētās vietās, neraugoties uz to, ka tuvumā atrodas daudz policijas darbinieku.

Svinību gaisotne ir jaušama jau pie Akmens tilta Pārdaugavas pusē, kur daudzi ļaudis maršē ar Krievijas un padomju karogiem, kā arī izkliedz dažādus saukļus.

Traucēta satiksme

Uzvaras bulvāra un Slokas ielas stūri apsēduši vairāki desmiti puķu tirgotāju, savukārt ietves ir pilnas ar cilvēkiem, tāpēc daudzi gājēji kāpj uz ceļa braucamās daļas, kas arī traucē transportlīdzekļu pārvietošanos.

Iepretim Uzvaras parkam, blakus Rīgas Futbola skolai ir novietotas vairāk nekā desmit valsts un pašvaldības policijas automašīnas. Daudz kārtības sargu sastopami arī pašā Uzvaras parkā, kur kopumā pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku.

Desmitiem telšu

Parkā ir uzslieti vairāki desmiti telšu, kurās var nopirkt ēdienu un dažādas uzkodas, tostarp šašliku, pīrāgus, grauzdiņus, salātus, zupu, saldējumu un dažādus dzērienus. Tāpat parkā iespējams iegādāties krāsainus, spīdīgus balonus un apskatīt Otrā pasaules kara tehniku un ieroču arsenālu. Cilvēki labprāt bauda saulaino laiku un ieturas ar parkā nopērkamajiem ēdieniem, savukārt nomaļākās parka vietās ir sasēduši cilvēki, kas ēd līdzpaņemtās maizītes.

Pasākuma organizētāji ir parūpējušies par pietiekamu skaitu atkritumu urnu un tualetēm, kā arī norādēm, kur tās var atrast. Uzvaras bulvāra malā ir novietotas četras medicīnas sabiedrības "ARS" automašīnas ar mediķiem.

Ap plkst.14.45 Uzvaras parkā ieradās Rīgas mērs Nils Ušakovs, kurš devās uz galveno parkā izvietoto telti, kurā ir uzbūvēta skatuve.

Ušakovs 9.maija svētkos aicina mīlēt Latviju un apvienoties

Uzrunājot Pārdaugavā, Uzvaras parkā, pulcējušos Uzvaras svētku dalībniekus, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) šovakar aicināja nebaidīties mīlēt Latviju un apvienoties.

"Kad mūsu vectēvi karoja pret nacismu, viņi uzvarēja, jo mīlēja savu valsti. Mēs dzīvojam Latvijā. Tā ir mūsu valsts," pacilātā un enerģiskā uzrunā vairākiem tūkstošiem pasākuma dalībnieku sacīja Ušakovs. "Lai savestu kārtībā mūsu Latviju, tā ir patiesi jāmīl!" teica Rīgas mērs, piebilstot, ka pie pieminekļa sapulcējušies cilvēku tūkstoši ir liels spēks. "Vajag apvienoties un tad Latvijā viss būs kā vajag," teica Ušakovs.

Rīgas mērs aicināja arī neaizmirst kara veterānus un godināt strēlniekus, kas cīnījušies Padomju pusē un piedalījušies cīņās pret nacismu, bet uzrunu noslēdza, paceļot gaisā divus pirkstus kā uzvaras zīmi un saucot: "Apsveicu Uzvaras dienā!

Mielavs ar dziesmu uzrunā klātesošos

Krievu valodā runāja arī latviešu dziedātājs Ainars Mielavs, kurš uzstājās uzreiz pēc Rīgas domes priekšsēdētāja uzrunas. Pirmo dziesmu Mielavs izpildīja latviešu valodā. "Es mīlu latviešu valodu, jo tā ir mana dzimtā valoda, bet krievu valoda man ir kā otra dzimtā valoda, jo esmu uzaudzis komunālajā dzīvoklī. Tāpēc es jau pirms trim gadiem vairākas savas dziesmas sāku tulkot krieviski," pastāstīja Mielavs un koncertu turpināja ar dziesmām arī krievu valodā.

Rubiks kritizē "angažētos" vēsturniekus

Eiroparlamentārietis Alfrēds Rubiks (LSP) šodien pie pieminekļa Uzvaras parkā slavināja padomju karavīru drosmi un pašaizliedzību, cīnoties pret nacistisko Vāciju, kā arī veltīja krietnu kritikas devu "angažētajiem" vēsturniekiem, kas cenšoties mazināt padomju karavīru nopelnus.

"Šodien daudzi vāvuļo un spriedelē, ka Padomju Savienība nebija gatava karam, ka Staļins pats gatavojies karot. Patiesība ir katram sava, bet īstenība - tikai viena. Vērmahts, pasaulē labākā armija, nodevīgi laužot sadarbības līgumu, naktī uzbruka plašā frontē, cerot, ka uzvarēs "blickrīgu" (Blitzkrieg - zibenskarš), bet neuzvarēja. Lai šodien angažētie vēsturnieki spriež, kā grib, bet lielo, svēto karu grūtā, asiņainā cīņā ar milzu upuriem uzvarēja padomju karavīri," klāstīja Rubiks.

Eiroparlamentārietis norādīja, ka nacisti cerējuši, ka pēc viņu iebrukuma Padomju Savienībā tās tautas sašķelsies un sacelsies pret padomju varu, bet noticis pretējais - tās saliedējušās un uzvarējušas. "Sociālā iekārta izrādījās spējīgāka par kapitālistisko," sprieda Rubiks.

Viņš arī kritizēja latviešu leģionārus, kuri patiesībā nemaz neesot cīnījušies par brīvu Latviju, izpelnoties sajūsmas pilnas ovācijas no klausītājiem.

Rubiks arī uzsvēra, ka mūsdienu algotās armijas nekad nevarētu izdarīt to, ko paveica padomju karavīri, kā piemēru minot ASV un NATO, kurām savās militārajās operācijās ne visai veicoties.

Tāpat politiķis pauda: vai neesot vienalga, kad svinēt uzvaru - 8.maijā vai 9.maijā! "Var svinēt kaut vai 29.[maijā], bet galvenais ir svinēt!" uzsvēra Rubiks.

Uzvaras parkā par dažādiem pārkāpumiem noformēti 77 protokoli

Kopā pasākumos Uzvaras parkā šodien līdz plkst.21 noformēti 77 administratīvo pārkāpumu protokolu, informēja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāve Sigita Pildava.

Saistībā ar pretlikumīgu alkohola lietošanu policija noformējusi 25 administratīvā pārkāpuma protokolus, par apstāšanās un stāvēšanas noteikumu neievērošanu - 52 protokolus. Sāktas arī divas lietvedības par sīko huligānismu, divas - par nepakļaušanos policijai, trīs - par apkārtnes piesārņojumiem un divas - par iespējamu narkotiku lietošanu.

Tūkstošiem 9. maija svinētāju

Kā ziņots, svinot Otrā pasaules kara beigu 66.gadadienu, šodien vairāki tūkstoši cilvēku pēc ziedu nolikšanas pulcējas Uzvaras parkā pie pieminekļa "Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem".

Rīta pusē cilvēki Uzvaras parkā tiešraidē uz lielajiem ekrāniem vēroja parādes translāciju no Maskavas.

Vēlāk piemiņas vainagus pie pieminekļa nolika Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un vairāku bijušās Padomju Savienības republiku vēstnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu