Dažviet nokrišņu daudzums trīs reizes pārsniedzis mēneša normu (64)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Setdienas pēcpusdienā daudzviet Latvijā karstais laiks mijas ar spēcīgu pērkona negaisu un pat krusu. Sestdien ļoti spēcīgas pērkona lietusgāzes, kādas parasti raksturīgas Zemeslodes ekvatoriālajiem apgabaliem, skārušas Irbes šauruma apkaimi, tajā skaitā Kurzemes ziemeļus un Sāremā salu, liecina meteoroloģiskā informācija.

Papildināts viss teksts

Kā informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMA) sinoptiķi, negaiss ar stiprām lietusgāzēm un krasām vēja brāzmām ar ātrumu līdz 23 metriem sekundē jau ir piedzīvots vai vēl iespējams visā Latvijas teritorijā. Dažviet iespējama arī krusa.

Negaisa laikā var tikt radīti postījumi un zaudējumi.

«Esiet modrs un interesējieties par gaidāmajiem laika apstākļiem. Esiet zinošs par riskiem, kas varētu būt neizbēgami. Sekojiet līdzi informācijai, ko sniedz atbildīgās institūcijas (piemēram, glābšanas dienests vai pašvaldības)!,» teikts LVĢMA

Rīgā, Mežciemā krusas graudi bija vairāku centimetru diametrā. Arī Dreiliņos un Ikšķilē novērota retā dabas, krusas graudiem esot zirņu lielumā.

Rīgā vējš sasniedzis vētras spēku

Pērkona negaisa laikā Rīgas centrā reģistrētas vēja brāzmas ar vētras spēku - līdz 23 metriem sekundē, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Privātajā meteoroloģisko novērojumu stacijā Teikā īsi pēc četriem pēcpusdienā reģistrētas vēja brāzmas līdz 24 metriem sekundē. Gaisa temperatūra šeit īsā laika sprīdī pazeminājās no +29,5 līdz +16,4 grādiem.

Saskaņā ar iedzīvotāju ziņoto lielāko krusas graudu diametrs dažviet galvaspilsētā sasniedza trīs centimetrus.

Vietām krusa zemi noklāja baltu.

Vējš vietām lauzis un izgāzis kokus

VUGD nav informācijas, ka cietuši cilvēki, taču daudzās vietās koki uzkrituši automašīnām, tās sabojājot.

Koki aizšķērsojuši arī brauktuves.

Rīgas domes Satiksmes departaments savā «twitter» kontā informēja, ka vēja brāzmu lauztie koki aizšķērsojuši brauktuves Tālivalža ielā un Mežciema ielā.

«Ļoti daudz izsaukumu. Seku likvidēšana turpinās,» sacīja dienesta dežurante.

Saņemtas ziņas arī par krusas postījumiem. Agrāk sestdienas pēcpusdienā ziņas par krusu saņemtas no Kurzemes un Vidzemes, negaisa mākoņi sasniedza arī Zemgali un Latgali. Mākoņi pārvietojās no dienvidiem uz ziemeļiem, ziemeļrietumiem.

Pērkona lietusgāzes vietām turpināsies arī naktī, un svētdien veidosies jaunas. Negaisa laikā iespējamas ne tikai ļoti stipras lietusgāzes un krusa, bet arī lielas vēja brāzmas vai pat vētra. Pārsvarā pūtīs lēns līdz mērens dienvidu vējš, prognozē sinoptiķi.

Sinoptiķi brīdina, ka vakarā pērkona negaisa laikā krasas vēja brāzmu ātrums saglabāsies 20-24 metri sekundē.

Lielākais nokrišņu daudzums izmērīts Sārē jeb Serves ragā - Sāremā salas Serves pussalas galējā dienvidu punktā, liecina Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta dati. Sestdien laika periodā no plkst.9 līdz plkst.13 nokrišņu daudzums šeit sasniedza 96 milimetrus jeb 290 procentu no mēneša normas, turklāt lietus un negaiss turpinās.

Sestdienas rītā nokrišņu daudzums Ventspils novada Irbenes apkaimē stundas laikā sasniedza aptuveni 30 milimetru jeb trīs nedēļu normu. Kopējais nokrišņu daudzums 18.maija priekšpusdienā šajā apvidū bija divtik liels.

Sinoptiķi prognozē, ka arī sestdienas pēcpusdienā un vakarā, kā arī tuvākajās diennaktīs negaisa mākoņi vietām Latvijā nesīs ļoti stipras lietusgāzes un vēja brāzmas, kā arī krusu.

Sestdienas pēcpusdienā Latvijai tuvojas vairāki negaisa mākoņi no Lietuvas, jauni mākoņi veidojas arī Latvijā.

Gaisa temperatūra sestdien plkst.13 Latvijas lielākajā daļā bija paaugstinājusies līdz +26..+29 grādiem. Savukārt Igaunijā gaisa temperatūra tobrīd bija no +9 grādiem dažviet valsts ziemeļu krastā līdz +29 grādiem valsts dienvidos.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu