Igauņi piedāvā zinātniskas atrakcijas visai ģimenei

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau piekto gadu Baltijas valstu tūrismu veicinošās organizācijas rīko akciju "Dižā Baltijas apceļošana". Ar tās noteikumiem vari iepazīties akcijas mājas lapā (sk. resursus). Arī TVNET šogad iesaistījies akcijā, apceļojot īpaši izceltos Baltijas tūrisma objektus, lai ļautu tev izsecināt – ir vai nav vērts turp doties? Šonedēļ trīs materiālu sērijā rakstām par Igauniju, bet jau šomēnes pienāks arī Latvijas un Lietuvas kārta.

Igauņi piedāvā zinātniskas atrakcijas visai ģimenei!

Pēc trīs dienu jeb 1000 kilometru brauciena pa ziemeļkaimiņu igauņu zemi, izmantojot gan sauszemes, gan ūdens, gan gaisa transportu, jāsecina – Igaunijā ir jūtams straujš, skandināviskas ievirzes progress, kas primāri virzīts uz tūrisma, izglītības un zinātnes pusi.

Šonedēļ tiks atklāts zinātnes atrakciju centrs Tartu

Visspilgtākais apliecinājums tam ir šosestdien, 7. maijā, pulksten 21 durvis verošais ultramodernais zinātnisko atrakciju parks "AHHAA" tā sauktajā izglītības pilsētā Tartu, kas tapis ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Tiesa, izmaksu lielāko daļu – 11,6 miljonus eiro (8,12 miljoni latu) - segusi pati Igaunijas valsts kopā ar Tartu pašvaldību, ES piedaloties ar 4,64 miljoniem eiro (3,248 miljoni latu).

Vieta, kur "AHHAA" centrā jānobildējas akcijas fotomedību dalībniekam
Vieta, kur "AHHAA" centrā jānobildējas akcijas fotomedību dalībniekam Foto: publicitātes

Pēc somu "Heureka" līdzības veidotais "AHHAA" oficiāli pieteikts kā zinātnes centrs, taču tas drīzāk jāuztver kā atrakciju parks primāri skolas vecuma bērniem un sekundāri visiem pārējiem. Arī oficiālais nosaukums tomēr nav apšaubāms, jo "AHHAA" tiešām var uztvert kā draudzīgu skolotāju aizraujošajā zinātnes pasaulē. Tieši tā – aizraujošajā, jo pēc jaunā centra apmeklējuma, domājams, ne tikai bērni un jaunieši paziņos, ka tā fizika, zini, ir viena baigi interesantā padarīšana!

Lai arī aparatūras un atrakciju iegādei iztērēta tikai nepilna trešdaļa no jaunā centra izmaksām, pārējo atvēlot pašas ēkas būvēšanai un labiekārtošanai, "AHHAA" centrs piedāvā brīnīties gandrīz nepārtraukti.

Piemēram, vai tu zināji, ka spēj ne sliktāk kā cirka mākslinieks ar velosipēdu nobraukt pa trosi, kas turklāt novilkta deviņus metrus virs zemes? Tici vai ne – tu to spēj!

Atkal jau pateicoties fizikas brīnumam – smagiem atsvariem zem velosipēda, kas neļauj tam apgāzties, ja vien braucēja svars nepārsniedz 150 kilogramus. Par drošību, protams, padomāts arī tajā gadījumā, ja tomēr sadomāsi nokrist no velosipēda - tad varēsi eleganti palēkāt uz elastīga sieta, kas novilkts metrus trīs zem troses.

Brīnumritenis gatavs braucienam
Brīnumritenis gatavs braucienam Foto: Kaspars Zaviļeiskis

Ja būsi sadomājis "AHHAA" restorānā nogaršot no dažādiem E brīvu ēdienu vai arī būsi noriskējis iepazīties ar kosmonautu pārtikas garšas niansēm, tev būs lieliska iespēja ātri tikt no tā visa vaļā kosmonautu treniņaparātā, kas, kā jau uzminēji, domāts, lai pagrieztos uz riņķi virzienā uz priekšu vai atmuguriski. Nu, patiesībā jau nav tik traki, jo vari palūgt, lai tevi apgriež ar kājām gaisā un atpakaļ arī tikai vienu reizi. Atslēgas, makus un mobilos telefonus gan jebkurā gadījumā labāk atstāt ārpus atrakcijas robežām.

Vēl vari pārliecināties, ka spēj pats sevi ar visu krēslu uzvilkt deviņus metrus augstā tornī, kas līdzinās brīvā kritiena atrakcijai. Brīvā kritiena atpakaļceļā līdz zemei gan nebūs, jo divvietīgais krēsls nošļūks atpakaļ diezgan lēni.

"AHHAA" darbojas arī sfēriskais (360 grādu) planetārijs-kinoteātris, kurā uzstādīts jauns japāņu izgudrotāja Takajuki Ohiras brīnumprojektors "Megastar". Tas, starp citu, iekļauts Ginesa rekordu grāmatā kā ar zvaigznēm bagātākais planetāriju projektors pasaulē!

Ierīkots arī piedzīvojumu lifts uz Zemes dzīlēm, liels akvārijs, īstu skudru pils, spoguļlabirints, piecmetrīgs metāla koks, pa kura zariem-renēm ripo bumbas, uzskatāmi demonstrējot kinētiskās enerģijas darbības principus, un vēl citas atrakcijas. Uz ēkas jumta savukārt tiks izvietots milzu teleskops.

Darbojas arī konferenču zāle 150 cilvēkiem, trīs meistardarbnīcas, zinātniskais teātris un netipisku suvenīru veikals. Tāpat apskatāmas arī mainīgās izstādes – pirmā jaunajā centrā ievākusies uz pusgadu un veltīta robotu... zoodārzam.

Pat tualete nav tipiska – tajā, piemēram, ar skaitītāju palīdzību iespējams noteikt, kāda tipa krāni patērē mazāk ūdens!

Ja tev šķiet, ka nosaukums "AHHAA" ir dzirdēts jau senāk (ignorējot līdzību ar norvēģu popgrupas "A-Ha" zīmolu), tad tu nekļūdies – zinātnes centrs Igaunijā darbojas jau kopš 1997. gada, no 2000. gada bija iemājojis Tartu observatorijā, no 2009. arī tirdzniecības centrā "Lounakeskus", atvēris arī filiāli Tallinā, bet tikai tagad ticis pie savām mājām – jaunās ēkas. Tiesa, 4D kino sadaļa vismaz pagaidām joprojām paliks t/c "Lounakeskus".

Jaunā ēka savukārt atrodas pašā pilsētas centrā, Sadama ielā 1, pie ūdens atrakciju parka "Aura", autoostas un tirdzniecības centra "Tasku", kur ierīkots arī kinoteātris "Cinamon". Kas interesanti, tad atklāšana notiks trīs diennaktis no vietas un tajā ar āra atrakciju piedalīsies arī mūsu pašu "Aerodium"!

Pēc atklāšanas maratona centrs no pirmdienas līdz ceturtdienai, kā arī svētdienās, būs atvērts no plkst. 10 līdz 18, bet piektdienās un sestdienās – no plkst. 10 līdz 20.

Pieaugušajam biļete maksā 12 eiro, skolniekam, studentam, pensionāram vai invalīdam (pavadonim nav jāmaksā) – 9 eiro, ģimenei – 26 eiro. Starp citu, ieejas kartes vietā tev būs jāiztiek ar... sava pirksta nospiedumu!

Zināšanai – attālums no Rīgas ir 222 km.

Uzmanību tiem, kuri laika posmā no 6. maija līdz 15. septembrim plāno piedalīties akcijā "Dižā Baltijas apceļošana" - gan "AHHAA", gan visos pārējos objektos dalībniekiem ieeja par puscenu, uzrādot bukletu. Tas no jaunnedēļas būs pieejams gan visos akcijā iesaistītajos objektos, gan visos Latvijas tūrisma informācijas centros. Ja vēlies startēt akcijā jau šonedēļ, tad no piektdienas, 6. maija, vari lejupielādēt un izprintēt bukletu no akcijas mājas lapas (vēlreiz - sk. raksta resursus)!

Laika mašīna Igaunijas sirdī

Vēl viens uz skolēnu izglītošanu vēl izteiktāk tendēts igauņu tūrisma objekts atrodas Paidē, ko paši ziemeļkaimiņi dēvē par Igaunijas sirdi. Tīri ģeogrāfiskā novietojuma dēļ.

Tur atjaunotajā 42 metrus augstajā Livonijas ordeņa tornī ierīkots multimediāls valsts vēstures muzejs, kas ne velti nodēvēts par laika mašīnu. Proti, tev ir iespēja ceļot pa Igaunijas vēstures posmiem... ar liftu. Astoņstāvu ēkā atrodami attiecīgi tikpat laika posmu. Katrs stāvs ierīkots absolūti savādākā, konkrētajam laikam atbilstošā tematikā un, kas nav mazsvarīgi, visur ļauts pašam spiest dažādas pogas un baudīt audio, video un citus piedāvātos multimediālos brīnumus.

Vieta, kur "Wittenstein" tornī jānobildējas akcijas fotomedību dalībniekam
Vieta, kur "Wittenstein" tornī jānobildējas akcijas fotomedību dalībniekam Foto: publicitātes

Pirmais stāvs veltīts aizvēsturiskiem laikiem un ierīkots arī kā kinozāle, kur noskatīties Igaunijas vēsturei veltītu īsfilmu. Brīdinājums – jārēķinās ar diezgan savdabīgo ziemeļkaimiņu humoru, kas nemitīgi vijas cauri torņa apmeklējumam, bet īpaši izpaužas tieši pirmajā stāvā. Neieslīgsim sīkumos, bet – brīdināts esi! Arī paši "Wittenstein" (no vārda "kaļķakmens" atvasināts Paides nosaukums vācu laikos) muzeja pārstāvji nebūt neslēpj, ka vieglais, humoristiskais vēstures pasniegšanas veids izvēlēts apzināti.

Nākamajos stāvos tev ir iespēja nonākt ordeņa, karaļu, caru, pirmās neatkarīgās Igaunijas, okupācijas, neatkarības atgūšanas un arī jaunajos eiro laikos.

Jāatzīst, ka ne vairs skolēnu paaudzes apmeklētājiem visinteresantākais varētu šķist tieši okupācijas gadiem veltītais stāvs, kur iespējams arī noskatīties padomju demagoģijas pārpilnu īsfilmu ar stāstnieku pionieri galvenajā lomā.

Pianists un Baltijas ceļš
Pianists un Baltijas ceļš Foto: Kaspars Zaviļeiskis

Mūsdienīga muzeja raksturiezīme - ierīkots arī ērts lifts invalīdiem.

Veski ielā 11 atrodamais laika centrs "Wittenstein" atvērts no trešdienas līdz svētdienai no plkst. 10 līdz 18.

Biļete pieaugušajam maksā 6 eiro, studentam – 3 eiro, ģimenei – 12 eiro. Piebilde – norēķināšanās iespējama tikai skaidrā naudā!

Attālums no Rīgas – 300 km.

Igaunijas ceļu satiksmes un būves vēsture

Savukārt, ja ir vēlme apvienot braucienu uz iepriekš minēto "AHHAA" centru Tartu ar vēl kādu netālu esošu salīdzinoši jaunu igauņu tūrisma objektu, tad īpaši ģimenēm ar bērniem ieteicams apmeklēt arī Igaunijas ceļa muzeju Varbusē. Tas atrodas Tartu – Veru ceļa 48. kilometrā kādreizējās zirgu pasta nodaļas vietā. Par Varbuses pasta plūsmas laikiem liecina vecajās 19. gadsimta ēkās ierīkotais muzejs, kas darbojas jau kopš 2005. gada. Taču atraktīvākā sadaļa ir pērn atvērtā āra ekspozīcija, kas veidota kā Igaunijas ceļubūves un vispār ceļudzīves vēsturei veltīta pastaigu taka.

Vieta, kur ceļu muzejā jānobildējas akcijas fotomedību dalībniekam
Vieta, kur ceļu muzejā jānobildējas akcijas fotomedību dalībniekam Foto: publicitātes

Sākas tā ar dažādu laiku ceļazīmēm, turklāt ne tikai no Igaunijas. Visas takas garumā attiecīgi konkrētajam laika posmam mainās ceļa segums – no kokiem līdz betonam un asfaltam. Takai paralēli veidotā siena uzskatāma par īstu mākslas darbu – betonā saskatāmi grafikas tehnikā veidoti attēli, ko nomaina ceļmalas krogu durvis (it kā neloģiski nogrieztas pusē, kas arīdzan rada savdabīgu, māksliniecisku efektu) un tamlīdzīgas lietas.

Visas takas garumā darbojas arī atraktīvi un konkrētam laika posmam attiecīgi ģērbti aktieri, kas vēl vairāk paspilgtina autentiskuma sajūtu. Šāds salikums liek nemitīgi ķert pēc fotoaparāta un bildēt visu pēc kārtas – ar vai bez saviem draugiem un radiem.

"ZEV Seven" īsi pirms starta
"ZEV Seven" īsi pirms starta Foto: Kaspars Zaviļeiskis

Uzlādes laiks ar vecā, ne litija tipa akumulatoru – sešas līdz astoņas stundas.

Jūnijā zaļkrāsotais Zevs dosies uz Tallinu, lai piedalītos elektrorallijā, un pie tā stūres, iespējams, sēdīsies prominents ārvalstu viesis – pats princis Čārlzs!

Tātad arī tu vari sajusties kā tāds britu karaļnama pārstāvis...

Muzejs piedāvā arī izbraucienu ar divu zirgu vilktu pasta karieti un 1942. gadā ražotu, skaisti restaurētu austriešu autobusu "Saurer", kas ir kara trofeja, savulaik kalpojis arī Tartu teātrim un mūsdienās tiek uzskatīts jau par visā Eiropā unikālu eksemplāru. Tiesa, restaurācijas procesā autobusā iemontēts vairs ne oriģinālais, bet vācu autobusa "MAN" motors.

Un tagad uzmanību jaunākajai auditorijas daļai – iespējams arī brauciens ar divvietīgu spēļu elektromobili, mēģinot tikt galā ar sarežģīto ceļazīmju un joslu labirintu. Uzmanīgi – aiz stūra var stāvēt meitene milicijas formā! Savai atvasei gan var pievienoties arī pieaugušais, jo pieļaujamā pasažieru masa ir 150 kilogrami.

Bērni var pavizināties arī ar skrejriteņiem, bet ekstrēmāk noskaņotajiem pieaugušajiem savukārt atliek tikai novēlēt veiksmi cīņā ar retroriteni – jā, jā, tas pats ar to milzu ratu priekšā un mazu mazītiņu aizmugurē...

Vēl viena interesanta muzeja sadaļa ir ceļubūves tehnikas muzejs, kurā apskatāmi gan senāku laiku ceļaruļļi, gan traktori, ekskavatori, greideri un vienkārši smagie auto. Ir arī divi izņēmumi – igauņu pretenzija uz ko līdzīgu latviešu RAF ražotajam mikroautobusam "Latvija" un kāds paštaisīts vieglais auto, kas padomju laikos itin veiksmīgi ripojis pa Igaunijas ceļiem.

Muzejs atvērts no otrdienas līdz svētdienai no plkst. 11 līdz 18.

Biļete pieaugušajam maksā 3,2 eiro, skolēnam, studentam vai pensionāram – 1,6 eiro, ģimenei – 6,4 eiro.

Attālums no Rīgas – 206 km.

Turpinājums materiālam par Igaunijas apceļošanu tiks publicēts jau sestdien!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu