Atsākas Kolumbijas valdības un FARC sarunas (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Havanā trešdien pēc neliela pārtraukuma atsākušās Kolumbijas valdības un Kolumbijas partizānu kustības FARC miera sarunas. Vēl tikai dienu iepriekš Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss sacīja, ka, lai tiktu noslēgts miera līgums, nemierniekiem ir jāatbruņojas.

Kubas galvaspilsētā notiekošās sarunas ir pēc desmit gadu pārtraukuma pirmais mēģinājums sarunu ceļā panākt pamieru starp Kolumbijas valdību un Latīņamerikas senāko nemiernieku kustību. Trīs iepriekšējie mēģinājumi beigušies ar neveiksmi.

«Šodien mēs atsākam sarunas ar lielu vēlēšanos panākt progresu, un mēs ticam, ka valdības delegācija ieradīsies ar tādu pat gribu un nostāju,» sacīja FARC delegācijas pārstāvis Pablo Katatumbo.

Vēl otrdien prezidents Santoss mudināja FARC «nomainīt lodes ar vēlēšanu balsīm» un brīdināja: «Tas nozīmē ieroču nolikšanu.»

«Nepastāv ne vismazākā iespēja panākt vispārēju vienošanos, ja netiek sperts šis solis.»

Santoss arī sacīja, ka sarunām nevajadzētu ieilgt pēc novembra.

12 dienas ilgajā sarunu pārtraukuma laikā kaujas Kolumbijā turpinājās. Sadursmēs ar valdības karaspēku Kolumbijas dienvidos 4.maijā krita FARC vadības loceklis Leonidass Sambrano Kardoso.

Patlaban notiekošais sarunu raunds turpināsies līdz 25.maijam.

FARC jau ilgāk nekā 40 gadus cīnās pret Kolumbijas valdību.

Lai gan kreisajiem partizāniem faktiski nav nekāda atbalsta valsts urbanizēto apvidu iedzīvotāju vidū, FARC ir izdevies paplašināt savu darbību lauku apvidos, izmantojot līdzekļus, kas iegūti ar narkotiku kontrabandu un cilvēku nolaupīšanu.

Tiek lēsts, ka šobrīd grupējuma rindās ir aptuveni 8000 kaujinieku.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu