WikiLeaks: bin Ladenu slēpa Pakistānas varas iestādes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" līderi Osamu bin Ladenu ASV varas iestādēm ilgstoši neizdevās atrast tāpēc, ka viņam slēpties palīdzēja Pakistānas varas iestādes, - par labu šādai versijai liecina "WikiLeaks" jaunākās publikācijas.

"WikiLeaks" materiāli liecina, ka šādas bažas savulaik pauduši ASV diplomāti. Savos ziņojumos Vašingtonai diplomāti pauda pārliecību, ka Pakistānas varas iestādes bin Ladenu brīdina pirms katras pret viņu plānotās operācijas.

Iesaistīts Pakistānas specdienests

Dokumentos teikts, ka bin Ladenu šādi "pieseguši" tieši Pakistānas specdienesta ISI darbinieki. 2009.gada decembrī Tadžikistānas valdība brīdinājusi ASV, ka operāciju bin Ladena notveršanai nevarēs īstenot, jo viņš cieši saistīts ar Pakistānas kaujiniekiem, raksta britu laikraksts "Daily Telegraph". Ģenerālis Abdullo Nazarovs savulaik ASV norādījis, ka Pakistānā bin Ladena atrašanās vietu zina "daudzi cilvēki".

"Pakistānā Osama bin Ladens nebija "neredzamais cilvēks", viņš ilgi uzturējās Ziemeļvazīristānā, un daudzi to zināja.

Taču katru reizi, kad ASV spēki izdomāja taktiku viņa sagūstīšanai, viņš saņēma brīdinājumu no saviem avotiem Pakistānas drošības dienestos," teikts Nazarova liecībā ASV.

Pakistānas slepenais dienests pārvadājis "Al Qaeda" kaujiniekus?

Turklāt, kā liecina "WikiLeaks" dokumenti, specdienests ISI pat nodarbojās ar "Al Qaeda" kaujinieku slepenu pārvadāšanu, izmantojot valdības lidostu. Caur to kaujinieki tikuši nogādāti Afganistānā, kur cīnījās talibu pusē.

Pakistāna oficiāli aizsardzību bin Ladenam noliedz

Pakistānas varas iestādes noliedz, ka bin Ladenam oficiāli tikusi organizēta kāda specdienestu aizsardzība. Valsts prezidents pasaules medijiem pauž pārsteigumu, ka bin Ladens atrasts Pakistānā, turklāt netālu no galvaspilsētas un pārsimt metru attālumā no militārās akadēmijas, luksusa rajonā, kuru iecienījušas atvaļinātas augstas Pakistānas militārpersonas. Pakistānas prezidents intervijā laikrakstam "Washington Post" atgādina, ka uzreiz pēc ziņām par meklētā terorista nogalināšanu talibi pirmkārt atriebties piedraudēja Pakistānas valdībai, tostarp tieši pašam prezidentam.

Pakistāna - ciešs ASV sabiedrotais cīņā pret terorismu

Tikmēr aģentūra "Reuters" šodien raksta, ka pēc bin Ladena nogalināšanas ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP) radušies "daži jautājumi" Pakistānas slepenajiem dienestiem. Baltais nams jau tagad paziņojis, ka bez vērā ņemama oficiālās Pakistānas atbalsta bin Ladens tik ilgi neatklāts valstī nevarēja uzturēties. Jāatgādina, ka oficiāli Pakistāna ir ciešs ASV sabiedrotais cīņā pret terorismu. Pakistānas centienus terorismu apkarot savulaik slavējušas vai visas ASV augstākās amatpersonas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu