Eksperti: bin Ladena nāve neko neatrisinās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kādreiz likās, ka bin Ladena nogalināšana kļūs par izšķirīgo punktu ASV karā pret terorismu, bet patlaban šī ziņa ir svarīga tikai vēsturiski ilgā un smagā kara pret "Al Qaeda" kontekstā, raksta laikraksts "The Time".

Bin Ladena nogalināšana amerikāņiem ir svarīga arī vēsturiskās atriebības kontekstā. Taču kopumā bin Ladena nāve ASV problēmas diez vai atrisinās, norāda laikraksta eksperti, atgādinot, ka ASV iesaistīšanās un militārās operācijas Afganistānā, Irākā, Ēģiptē, Irānā, Pakistānā un citās musulmaņu valstīs ir daudz plašākas nekā tikai jautājums par bin Ladenu vai kaut vai tikai organizāciju "Al Qaeda" - joprojām aktuāli Tuvajos Austrumos ir jautājumi par Irānu, "Hizbollah", "Hamas" un daudziem citiem ekstrēmistu grupējumiem.

Citi eksperti tikmēr norāda, ka "Al Qaeda" šūniņas visā pasaulē darbojas visai autonomi. Turklāt bin Ladens jau sen vairs nebija vienīgais noteicējs teroristiskajā grupējumā. Tieši tāpēc organizatoriskā ziņā meklētā terorista nogalināšana diez vai atstāšot lielu ietekmi.

Bin Ladena nāve - izdevīga ekstrēmistiem?

Osama bin Ladens bija ASV kara pret terorismu galvenā seja, tāpēc viņa nogalināšana iezīmē simbolisku ASV uzvaru. Taču jāņem vērā, ka bin Ladens jau krietnu laiku kļuvis arī par vienu no islāma ekstrēmistu galvenajiem simboliem, norāda eksperti. Tā kā bin Ladens jau ilgāku laiku bija "nogājis pagrīdē", reālu ieguldījumu ekstrēmistu kustības darbībā viņš diez vai deva, taču bija viens no džihāda jeb svētā kara galvenajiem simboliem.

Tagad, kad viņš nogalināts, viņa nāve varētu ekstrēmistu kustībai dot jaunu "iedvesmu" - bin Ladens, domājams, kļūs par džihāda "mocekli", tādējādi iedvesmojot ekstrēmistus visā pasaulē.

Ja saņemtu dzīvu - situācija būtu vēl bīstamāka

BBC aptaujātie politologi tikmēr vērš uzmanību uz to, ka bin Ladena nogalināšana ASV bija labākais iespējamais scenārijs. Ja viņš tiktu saņemts dzīvs, protesti arābu pasaulē varētu būt krietni lielāki. Tāpat pastāvētu draudi, ka ekstrēmisti censtos sagūstīt ārvalstniekus, cenšoties panākt viņu iemainīšanu pret bin Ladenu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu