Aizdomas, ka pret Kimu Čenunu novērsts atentāts (12)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ziemeļkorejā kādai satiksmes regulētājai piešķirts valsts augstākais apbalvojums, izraisot minējumus, ka viņa, iespējams, iejaukusies kādā incidentā, kas apdraudēja valsts līdera Kima Čenuna dzīvību.

Dienvidkorejas medijos izskanējuši minējumi, ka policiste Ri Kjonsima izglābusi Kimu satiksmes negadījumā vai arī iespējamā atentāta mēģinājumā.

Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA īsā paziņojumā 5.maijā pavēstīja, ka satiksmes regulētājai Ri piešķirts «Republikas varoņa» ordenis.

Ri «izrādījusi varonīgu ziedošanās garu, negaidītos apstākļos nodrošinot revolūcijas galvenā štāba drošību»,

teikts KCNA paziņojumā, neko sīkāk nepaskaidrojot.

Frāze «revolūcijas galvenais štābs» parasti tiek lietots attiecībā uz valsts līderi Kimu Čenunu. Savukārt ordenis «Republikas varonis» parasti tiek piešķirts par varonīgu rīcību kara laikā, kā arī pasniegts personām, kas veikušas būtisku ieguldījumu valsts attīstībā.

Nesen Ziemeļkorejas «Republikas varoņa» ordeņi piešķirti virknei zinātnieku un inženieru, kas decembrī piedalījās Ziemeļkorejas tāla darbības rādiusa raķetes palaišanā un februārī veiktajā kodolizmēģinājumā.

Foto: AFP/LETA

Ziemeļkorejas pārbēdzēju kopienas «NK Intelektuāļu solidaritāte» ģenerāldirektors Parks Kunha minēja, ka pret Kimu Čenunu, iespējams, veikts atentāta mēģinājums, kas realizēts kā satiksmes negadījums.

Arī Ziemeļkorejas mediji netieši apstiprina aizdomas par saistību ar Čenunu

Minējumus, ka Ri apbalvošana ir saistīta ar Kimu Čenunu, pastiprina Ziemeļkorejas medijos publicētās ziņas.

Valsts televīzijai intervijā satiksmes regulētājas priekšnieks sacījis, ka «biedrenes Ri rīcība nebija nejaušība, jo viņa vienmēr dienu un nakti lolojusi ilgas pēc cienījamā līdera».

Apbalvotās policistes bijušais skolotājs norādījis, ka «viņa vienmēr ir bijusi ļoti atbildīgs cilvēks (..), tas izskaidro, kāpēc viņa pastrādāja diženu varoņdarbu mūsu revolūcijas smadzeņu drošībai».

Ziemeļkorejas televīzijā demonstrēta Ri apbalvošanas ceremonija, kurā piedalījās simtiem karavīru un satiksmes regulētāju.

Ceremonijas laikā Ri nevaldāmi raudāja, pateicoties par «žēlastību, kuru izrādījis mūsu cienījamais līderis, piešķirot man šo augsto apbalvojumu».

Foto: AFP/LETA
Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu