Cerības uz spriedzes mazināšanos: Ziemeļkoreja pārvieto raķetes (22)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkoreja ir pārvietojusi divas raķetes ar vidēju darbības rādiusu no starta vietas austrumu piekrastē, un šāda rīcība var liecināt par iespējamu saspīlējuma atslābumu Korejas pussalā, pirmdienas vakarā paziņoja ASV aizsardzības spēku amatpersona.

Ziemeļkoreja aprīlī bija nogādājusi šīs raķetes uz starta vietu, gatavojoties iespējamam to izmēģinājumam.

ASV un Dienvidkorejas amatpersonas bija paudušas bažas par to, ka jebkāds vidēja darbības rādiusa raķešu «Musudan» izmēģinājums pastiprinātu militāro saspīlējumu.

Raķetes «Musudan» pirmo reizi publiski tika demonstrētas Ziemeļkorejas militārā parādē 2010.gada oktobrī. Tiek uzskatīts, ka tās var sasniegt mērķi 3000 kilometru attālumā, bet vēl nav izmēģinātas.

Otrdien Vašingtonas Baltajā namā ir paredzēta ASV prezidenta Baraka Obamas un jaunās Dienvidkorejas prezidentes Pakas Geunhjes pirmā tikšanās, kura Ziemeļkorejai apliecinās ASV un Dienvidkorejas vienotību.

ANO martā noteica jaunas sankcijas pret Ziemeļkoreju tās trešā kodolizmēģinājuma dēļ. Reaģējot uz šīm sankcijām un uz aprīlī notikušajiem ASV un Dienvidkorejas kopīgajiem manevriem, Ziemeļkoreja draudēja uzbrukt Dienvidkorejai, Japānai un ASV militārajām bāzēm šajā reģionā.

ASV un Dienvidkorejas plašie ikgadējie manevri noslēdzās aprīļa beigās. Ziemeļkoreja otrdien paziņoja, ka vēl notiek mazāka mēroga artilērijas un pretzemūdeņu manevri, un brīdināja, ka atbildēs ar pretuzbrukumu, ja «kaut viens šāviņš nokritīs» tās teritoriālajos ūdeņos.

Dienvidkorejas ziņu aģentūra «Yonhap» vēstīja, ka pretzemūdeņu manevri sākās svētdien un ilgs līdz piektdienai.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu