Pabeigta kultūras pils «Ziemeļblāzma» rekonstrukcija un restaurācija (18)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Būvniecības uzņēmums SIA «Arčers» pabeidzis 2011.gada jūlijā sākto kultūras pils «Ziemeļblāzma» un tai piegulošā gandrīz piecus hektārus plašā parka rekonstrukciju un restaurāciju. Pēc atjaunošanas šī vieta ir piemērota plašām kultūras un sabiedrisko pasākumu norisēm gan iekštelpās, gan brīvā dabā, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja «Arčers» pārstāve Vita Noriņa.

Respektējot autentisko

Kopumā kompleksā veikta ēku un apkārtējās teritorijas rekonstrukcija, restaurācija, kā arī būvniecība. Restaurēta pils kamerzāle, 3.stāva līmeņa foajē, vēsturiskā kāpņu telpa, Rožu istaba, atsevišķi elementi pils Lielajā zālē. Pils iekštelpas pēc atjaunošanas pamatā saglabājušas to sākotnējo funkcionālo lietojumu, iespēju robežās maksimāli cenšoties atjaunot un restaurēt kultūrvēsturiski nozīmīgās interjera detaļas, piemēram, gaismas ķermeņus.

Rekonstrukcijas gaitā konstatēts, ka ēkas būvniecībā izmantoti dažādi savdabīgi tehniskie risinājumi, kā arī saglabājušies pagājušā gadsimta sākumposmā izmantotie celtniecības materiāli, informēja Noriņa.

Foto: publicitātes

Rekonstrukcija veikta, respektējot Augusta Dombrovska būvētās celtnes pagājušā gadsimta sākuma autentiskos būvniecības risinājumus, ar mūsdienu tehnoloģijām vienlaikus piešķirot tiem šodienas prasībām atbilstošu funkcionalitāti un kvalitāti. Vizuāli šķietamās ēkas līniju, interjera detaļu un citas it kā lineārās neprecizitātes ir speciāli saglabātās ēkas būvniecības autentiskās detaļas, lai maksimāli atklātu ēkas vēsturisko auru un vienlaikus ļautu tai sadzīvot arī ar celtnē šobrīd izmantotajām 21.gadsimta tehnoloģijām.

Koncertzāle un deju mēģinājumu telpa

Pils Lielā zāle pēc rekonstrukcija ir unikāla kultūras un saviesīgo pasākumu norises vieta ar pārbūvētu skatuvi. Zāle viegli transformējama un piemērojama visdažādākajām pasākumu norišu formām. Moderns akustiskais risinājums ļauj kvalitatīvi atskaņot un klausīties gan kamermūziku, gan koru izpildījumus, gan simfoniskos skaņdarbus un citus muzikālos priekšnesumus. Uz koncertiem vai teātru izrādēm šeit iespējams pulcēt līdz pat 700 apmeklētāju.

Pirmo reizi ēkā rekonstruēts bēniņu līmenis, kur iekārtota deju mēģinājumu telpa. Pēc atjaunošanas ēkā būs arī kamerzāle, amatieru kolektīviem piemērotas mēģinājumu telpas, bibliotēka, vairākas mazākas zāles pasākumu rīkošanai un interešu biedrībām, kafejnīca. Ēka pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Pilī izbūvēta speciāla autonoma skaņas un gaismas pārraidīšanas sistēma, kas lielo zāli un kamerzāli ļaus izmantot plaša diapazona vajadzībām. Bibliotēkā speciāla iekārta regulēs un uzturēs grāmatu fondam optimālo gaisa mitrumu.

Foto: publicitātes

Veicamo darbu apjomā ietilpa pilna iekšējo un ārējo inženiertehnisko komunikāciju izbūve, tostarp arī apgaismojuma ierīkošana Ziemeļblāzmas un Baltās baznīcas ielā, kā arī lietus ūdens kanalizācijas ierīkošana visas Ziemeļblāzmas ielas garumā.

Labiekārtota apkārtējā teritorija

Pie kompleksa iebrauktuves esošais koka namiņš pēc atjaunošanas pārtapis par informācijas centru. Apkārtējā teritorija pilnībā labiekārtota un apzaļumota. Atjaunotu veidolu ieguvusi parkā esošā rotonda un grota. Parkā uzbūvēts tējas namiņš, atpūtas lapene, ierīkots daudzfunkcionāls aktīvo nodarbību laukums, bērnu rotaļlaukums, iekopts franču dārzs ar strūklaku. Teritorija bagātīgi apzaļumota ar skuju, lapu kokiem, lapu krūmiem, zālieniem. Parkā ierīkoti bruģēti celiņi, bērnu rotaļlaukuma pamatne veidota no speciāla mīksta, triecienu absorbējoša materiāla. Bijušā uzbēruma vietā izbūvēts 36 metrus augsts skatu tornis.

««Ziemeļblāzmas» skatu torņa izbūve kultūras un atpūtas kompleksa rekonstrukcijas un restaurācijas kontekstā ir ļoti īpaša pozīcija - gan projekta, gan būvniecībā izmantoto tehnoloģiju, gan inženiertehnisko risinājumu dēļ. Būve ir sarežģīta, tās tapšana noteikti neiekļaujas parasta vidusmēra objekta būvniecības rāmjos,» skaidro «Arčers» projektu vadītājs Aigars Jekals.

Atklātas interesantas detaļas

Rekonstrukcijas gaitā atklātas arī dažādas projektā neesošas, līdz tam nezināmas detaļas. Piemēram, ēkas Lielajā zālē, atsedzot krāsojumu, būvnieki virs skatuves atrada vēsturisku dekoratīvo gleznojumu, kas pilnībā restaurēts. Ceturtā stāva līmenī atjaunota rekonstrukcijas projektā sākotnēji neparedzētā, pagājušā gadsimta 80.gados izbūvētā Rožu istaba un četri kapiteļi.

Demontējot iekštelpu detaļas, atrasts vēstījums, ko 1982.gadā atstājuši būvnieki, kuri veica pēdējo lielāko «Ziemeļblāzmas» ēkas rekonstrukciju .Tajā teikts, ka ēka 69 gadus pēc būvniecības beigām 1913.gadā ir ļoti nolaista un speciālisti strādājuši, izmantojot vecas fotogrāfijas un aculiecinieku ieteikumus. Vēstījums adresēts nākamajiem «Ziemeļblāzmas» remontētājiem ar novēlējumu, lai viņiem veiktos labāk nekā pils atjaunotājiem 1982.gadā.

Kultūras pils «Ziemeļblāzma» rekonstrukcijas un restaurācijas pasūtītājs ir Rīgas domes Īpašuma departaments. Projekta autors un būvprojekta vadītājs - arhitekts Juris Monvīds Skalbergs. Kompleksa rekonstrukcija un restaurācija notika sadarbībā ar Vecmīlgrāvja attīstības biedrību un bezalkohola biedrību «Ziemeļblāzma». Būvuzņēmējs bija SIA «Arčers». Līgums noslēgts 2011 gada jūlijā, darbu izpildes termiņš - 20 mēneši. Līguma summa - 9 268 373,15 lati ar pievienotās vērtības nodokli.

Kultūras pils «Ziemeļblāzma» un tās parks pēc atjaunošanas apmeklētājiem pirmo reizi būs pieejams 4.maijā, kad plkst.11 paredzēta kompleksa svinīgā atklāšana. Atklāšanas pasākumi paredzēti divas dienas - 4. un 5.maijā ar dažādiem koncertiem, mākslinieku priekšnesumiem, atrakcijām, tematiskajām norisēm.

Komentāri (18)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu