Uz diviem mēnešiem aptur likumus par pabalstu ierobežošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Oficiālais laikraksts "Latvijas Vēstnesis" šodien publicējis Valsts prezidenta Valda Zatlera paziņojumu uz diviem mēnešiem apturēt likumus, kas paredz saglabāt vairāku pabalstu apmēru ierobežojumus līdz 2014.gadam.

Aptur grozījumus likumos par pabalstu ierobežošanu

Zatlers 19.aprīlī apturēja grozījumus likumā "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", grozījumus likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un grozījumus likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam".

Satversmes 72.pants paredz, ka gadījumā, ja likuma publicēšanas apturēšanu prasa ne mazāk kā trešdaļa Saeimas locekļu, Valsts prezidentam nav iespēju ignorēt šādu pieprasījumu, sacīja prezidenta preses sekretāres vietniece Daiga Holma.

Jau ziņots, ka opozīcijas partijas ir savākušas 37 deputātu parakstus, lai prasītu Valsts prezidentam apturēt Saeimas pieņemto grozījumu vairākos likumos publicēšanu,

kas paredz, ka ierobežojumi slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku pabalstiem un bezdarbnieku pabalstam tiks saglabāti līdz 2014.gada 31.decembrim.

Jāvāc iedzīvotāju paraksti

Satversmes 72.pants nosaka, ka Valsts prezidentam ir jāpaziņo apturētā likuma teksts un lēmums par likuma publicēšanas apturēšanu. Likuma "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" 6.panta pirmā daļa paredz: ja prezidents ir apturējis likuma publicēšanu, viņam ne vēlāk kā 11.dienā, skaitot no likuma pieņemšanas Saeimā, jāpaziņo apturētā likuma teksts un lēmums par likuma publicēšanas apturēšanu.

Kā iepriekš pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars, šo divu mēnešu laikā, kad ir apturēta Saeimā pieņemto likumu izsludināšana, CVK ir jāizsludina vienas desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšana par šo likumprojekta nodošanu tautas nobalsošanai.

Ja tiks savākti vismaz 153 232 vēlētāju paraksti, notiks referendums.

Ja likumā noteiktais vēlētāju parakstu skaits netiks savākts, Valsts prezidents izsludinās Saeimas pieņemtos likumus un tie stāsies spēkā.

Ierobežo pabalstu izmaksu

Kā ziņots, Saeima pieņēma grozījumus likumos "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam", kas iekļauti budžeta grozījumus pavadošo likumu paketē.

Ierobežojumi noteic, ka gadījumos, ja pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu, tad piešķirtais pabalsts dienā būs 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata. Ierobežojumi attiecas uz slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku, kā arī bezdarbnieku pabalstiem.

Pabalstu izmaksu ierobežojums noteikts, ņemot vērā, ka tuvākajos gados tiek plānots būtisks valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta deficīts.

Šāda regulējuma mērķis ir sociālās apdrošināšanas sistēmas stabilitātes nodrošināšana, sniedzot personām pilnvērtīgus valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumus un nodrošinot sabiedrības labklājību, teikts likuma grozījumu anotācijā.

Papildus iegūst 25 miljonus

Nosakot šādus ierobežojumus, speciālajā budžetā tiek iegūti papildu līdzekļi - 2013.gadā tiks ietaupīti 25,83 miljoni latu un 2014.gadā - 26,42 miljoni latu. Pastāvot būtiskam speciālā budžeta deficītam, arī šāds relatīvi neliels ietaupījums ir nozīmīgs, teikts likuma grozījumu anotācijā.

Kā ziņots, finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzskata, ka ierobežojumiem dažādiem pabalstiem vajadzētu būt spēkā līdz brīdim, kamēr Latvija pievienosies eirozonai, un to prasa arī starptautiskie aizdevēji, Eiropas Komisija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu