Ceļvedis: Auļi, Stipro skrējiens, Tvīda brauciens, gaisa baloni u.c. (7)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šī nedēļas nogale ir raiba kā pirmā pavasara tauriņa spārni! Kustību mīlošie varēs dejot, skriet pa dubļiem vai piedalīties elegantajā Tvīda braucienā. Romantiķi varēs vērot gaisa balonus virs Rīgas, apmeklēt kādu izrādi vai koncertu. Tāpat arī patriotiskie 4. maija svētki gaidāmi pasākumiem un aktivitātēm pilni!

4. maija pasākumi

Tradicionāli galvaspilsētā Svētā Jēkaba katedrālē plkst. 10 notiks ekumeniskais dievkalpojums, bet pie Brīvības pieminekļa paredzēta Ziedu Latvijas veidošana, kas sāksies plkst. 10.30 un turpināsies līdz dienas beigām. Tradicionālo ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa varēs skatīt plkst. 14:00. Pēc tam notiks vairāki koncerti - gan 11.novembra krastmalā, gan Vērmanes dārzā. Tāpat dažādas sportiskas aktivitātes u.c. aktīvas izdarības gaidāmas Latvijā. Bet par visu sīkāk lasi jau rītdien, TVNET svētku ceļvedī!

Foto: AFP /LETA

Latvijas Kara muzejā plkst. 11:00 notiks pasākums, kura laikā apmeklētāji var iepazīties ar policijas darbu nozieguma vietā, kopā ar ekspertiem izmēģināt pirkstu nospiedumu noņemšanu, pārbaudīt savu mērķēšanas prasmi, šaujot ar elektronisko ieroci, vērot Speciālo uzdevumu vienības un policijas dienesta suņu paraugdemonstrējumus, gida pavadībā uzzināt policijas vēsturi, kā arī piedalīties citās aktivitātēs.

Bauskas pils muzejs atklāj vasaras sezonu

Bauskas pils muzejā tūrisma sezonu atklās 4.maijā plkst. 12:00 ar Bauskas pils muzeja seno deju grupas «Galms» koncertprogrammu, kurā demonstrēs vienkāršo iedzīvotāju dejošanas manieri. Koncerts būs īpašs ar to, ka pirmo reizi plašākai publikai būs redzami pils pastāvēšanas laika vienkāršo pilsētnieku kostīmi. Tērpi izgatavoti projekta «16., 17. gs. Kurzemes un Zemgales hercogistes pilsētnieku tērpi kultūras vēstures programmām» ietvaros, kuru atbalsta Zemgales plānošanas reģions, Bauskas novada dome un biedrība «Galms». Ieeja koncertā bez maksas. No 1.maija līdz 30.septembrim Bauskas pils un Livonijas ordeņa drupas ar skatu platformu apmeklētājiem atvērtas no 9:00 līdz plkst. 19:00.

Foto: publicitātes

5. maijā Rīgā, Ķīpsalas hallē starptautiskajā deju konkursā «Magic Dance CUP» piedalīsies gan labākie Latvijas un ārzemju dejotāji, gan pašmāju šovbiznesa pārstāvji - Miks Dukurs, Andris Bulis, Sabīne Berezina, Kašers, duets «Dvīnes» un citi, kuri jau visu aprīli gatavo neparastus un spilgtus priekšnesumus, lai pārsteigtu kā skatītājus, tā žūriju. Kopā ar radošās darbnīcas «Kofeīns.lv» dejotājiem uz skatuves kāps slavenais šovmenis, horeogrāfs un deju pasniedzējs no Venecuēlas – Fransiss Alehandro Kardoso (Francis Alejandro Cardoso), kurš ir piedalījies arī tādos slavenos TV šovos kā «X-Factor» un «Britain's Got Talent» un izpelnījies paša Saimona Kovela sajūsmas ovācijas.

Velo kino, Velo polo, ērmriteņi un tvīda brauciens!

3. maijs: ŠOVA «GREENTRIALS BIKE TOUR» ATKLĀŠANAS PASĀKUMS (19:00 Vecrīgā pretim Laimas pulkstenim)

VELO KINO (20:00 MiiT Coffee pagalmā, Lāčplēša ielā 10)

4. maijs: VELO POLO TURNĪRA POSMS (12:00 Grīziņkalna skeitparkā)

KĀJMINAMO ĒRMRITEŅU PARĀDE (15:00 Andrejsalā)

5. maijs: TVĪDA BRAUCIENS (14:00. Maršruts: Centrs – Pārdaugava – Kalnciema kvartāls)

Foto: publicitātes

No 3. līdz 5. maijam Rīgā ieradīsies vairāk nekā 20 gaisa balonu komandas no 15 valstīm. Lidojumi virs Rīgas plānoti visu nedēļas nogali. 4.maijā plkst. 22:00 notiks svētku ugunsspēle – starošana komponista Valda Zilvera Gaisa balonu uguņošanas mūzikas pavadībā. Šajā nedēļas nogalē, svinot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, galvaspilsētā notiks Starptautiskie gaisa balonu svētki «Rīgas vīzijas 2013». Rīgā ieradīsies vairāki pasaulē pazīstami gaisa balonu piloti. Vistālāko ceļu mēros piloti no Spānijas, Turcijas, Apvienotās Karalistes un Krievijas. Piloti ar lielāko pieredzi šajos svētkos būs Lowie Vanluffelen no Beļģijas, 3616 lidojuma stundas, Hans van Hoesel no Nīderlandes, 2800 lidojuma stundas, un Latvijas pārstāvis Gunārs Dukšte no Siguldas ar 3000 gaisā pavadītām stundām. Apvienotās Karalistes pilote Allie Dunnington dažādos ceļojumos ar gaisa balonu ir apmeklējusi sešdesmit divas valstis, taču Latvijā būs pirmo reizi. Savukārt Krievijas pilots Aleksandrs Butko ieradīsies ar pilnīgi jaunu, tikko šūtu gaisa balonu, kura deglis ir vadāms ar pulti. Gaisa balonu svētku atklāšana notiks 3.maija vakarā. Plkst. 18.30 - komandu un pilotu parāde, savukārt no 19.00 līdz 21.00 pirmais, vakara lidojums. Vērot gaisa balonu svētkus tiek aicināts ikviens rīdzinieks un Rīgas viesis. Gaisa balonu galvenais pacelšanās laukums – AB dambis.

Foto: publicitātes

Jau šo sestdien, 4.maijā, kinopilsētā «Cinevilla», pulcēsies Latvijas stiprākie ļaudis, lai piedalītos «Stipro skrējienā». «Stipro skrējiens» norisināsies jau piekto gadu. Tas nenoliedzami ir trakākais skrējiens Latvijā un ieguvis lielu popularitāti. Vadoties pēc organizatoru rīcībā esošajiem pēdējiem statistikas datiem, šobrīd pieteikušies 3076 cilvēku, tostarp 309 sievietes, 1051 vīrietis un 429 komandas. Reģistrēšanās Stipro skrējienam sāksies plkst. 10:00, pirmais starts sievietēm plkst. 13:00, un ik pa stundai startēs gan vīrieši, gan komandu grupa.

Foto: publicitātes

Kinoteātrī «Splendid Palace» 4. maijā plkst. 17 notiks filmas «Kapitālisms Šķērsielā» pirmizrāde. Dienas gaitā Latvijas filmu maratona ietvaros varēs noskatīties arī kinoromāna pirmās divas daļas «Šķērsiela» un «Jaunie laiki Šķērsielā», kā arī tiks atklāta Šķērsielai veltīta gleznu izstāde. Dokumentālo filmu cikls aizsākās pirms 25 gadiem ar filmu «Šķērsiela», kas joprojām ir vienīgā Latvijas filma, kas saņēmusi Eiropas Kino akadēmijas balvu, kā arī iekļauta Latvijas Kultūras kanonā.

KONCERTI

Piens festivāls

Sestdien, 4. maijā, Aristīda Briāna ielā 9a esošajā izklaides vietā «Piens» trešo gadu norisināsies par tradīciju kļuvušais Piena festivāls.

Dailes teātrī notiks koncerts «Ziedonis. Lācis. Sievietes»

Dzejnieka Imanta Ziedoņa apaļās jubilejas dienās Dailes teātra Lielajā zālē skatītāji aicināti uz koncertu «Ziedonis. Lācis. Sievietes» 3., 4. un 5. maijā. Koncertā piedalīsies Rēzija Kalniņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa, Dārta Daneviča, Dita Lūriņa, Inese Kučinska, Agnese Jēkabsone, Aija Andrejeva, Aija Vītoliņa un Jolanta Strikaite, kā arī mūziķi Kārlis Lācis, Gints Pabērzs, Kaspars Zemītis, Ainis Zavackis, Jānis Stafeckis, Artūrs Noviks un Kaspars Grigalis. Idejas autori un realizētāji - Kārlis Lācis, Artūrs Skrastiņš, Nora Ikstena un Anna Heinrihsone.

Foto: publicitātes

4.maijā plkst. 20:00 koncertzālē «Palladium» notiks bungu un dūdu grupas «Auļi» desmit gadu jubilejas koncerts. Koncerts tiek veidots no «Auļu» iepriekš izdoto disku un vēl neierakstītu, bet koncertos popularitāti guvušo dziesmu izlases. Tās tiek īpaši aranžētas plašākam mūziķu sastāvam, kuru papildinās klasiskie stīgu, pūšamie, sitamie, kā arī tautas mūzikas instrumenti. Apmeklētājiem grupas jubilejas koncertā būs iespēja dzirdēt arī folkorķestri, ko vokāli papildinās etno dziedātāji. Grupas koncertā varēs baudīt bungas, dūdas, nedaudz klasiku, roku un etno dziedāšanu. Aranžiju autors ir Kārlis Auzāns, kura pieredze klasiskajā un popmūzikā, kā arī aizraušanās ar folk un pasaules mūzikas interesanto nianšu izcelšanu ļauj paplašināt «Auļu» mūzikas skanējumu. Koncerta režisors ir Kaspars Zvīgulis.

IZRĀDES

Foto: publicitātes

Ķīpsalas hallē plkst. 14:00 un 18:00 notiks dejas izrāde «Mauglis». Maugļa emocionālo stāstu izdejos vairāk nekā 200 dejotāju – deju grupa «Dzirnas», TDA «Vektors» un TDA «Katvari». Mūziklā piedalīsies arī grupa «Sīpoli», Rīgas Doma meiteņu koris diriģentes Airas Birziņas vadībā, Ieva Kerēvica, Niks Matvejevs, Putnu balle, Valters un Kaža, Paula Dukure. «Viena asins tev un man» ir lielisks stāsts, kuru «Dzirnas» atkārtoti uzvedušas vairākkārt, lai ik pa laikam klāt pienākusī jaunā paaudze aizdomātos par stāsta it kā vienkāršajām, bet tik svarīgajām tēmām – dabu un mūsu vietu tajā. Turklāt šī stāstījuma forma, proti, mūzika, režija un arī horeogrāfija, sniedz arī māksliniecisku vērtību un baudījumu, teic izrādes horeogrāfs Agris Daņiļēvičs. «Es aicinu vecākus garajās svētku brīvdienās atvest savus bērnus uz izrādi, ļaujot viņiem nokļūt džungļu pasaulē un likumos.»

Foto: publicitātes

Jelgavas pilsētas kultūras namā plkst. 19:00 notiek Latvijas Nacionālais teātra viesizrāde «Žurka (ne)būs». Politiski muzikālā uzveduma «Žurka (ne)būs!» scenārija autori ir dramaturgs Jānis Balodis, stāvkomēdiju profesionālis Jānis Skutelis un aktieris Mārtiņš Egliens, savukārt piedalās visi asprātīgākie Nacionālā teātra aktieri. Uzveduma veidotāji aizvien apgalvo, ka Žurkas nebūs, bet, kā liecina norises uz teātra Lielās skatuves, uz tās ar lielu aizrautību tomēr uzvedums top. Arī teātra gaiteņos var sastapt vairākus Latvijas politiķus un kultūras darbiniekus, kurus tuvāk aplūkojot, var rasties šaubas par to autentiskumu (bet var arī nerasties). Otrajā daļā Raimonda Petrauska asprātīgs skatījums uz atsevišķu latviešu dziesmu apbrīnojamo melodisko līdzību ar populāriem pasaules hitiem, no kā var secināt, ka labākajām pasaules melodijām saknes patiesībā meklējamas Latvijā.

Daugavpils teātra dienu izrāde

No piektdienas, 3.maija, līdz 20.maijam Rīgā norisināsies Daugavpils teātra dienas, kurās Latvijas Nacionālajā teātrī, Dailes teātrī un M.Čehova Rīgas Krievu teātrī būs iespēja noskatīties septiņus Daugavpils teātra jaunākos un iecienītākos iestudējumus. 3.maijā plkst.19 Latvijas Nacionālajā teātrī Daugavpils teātra vadītāja Oļega Šapošņikova režisētais iestudējums «Meli» - kāda dzimumakta un pasaules civilizācijas vēsture vienā cēlienā. Tā būs filozofiska izrāde par trīs jauniem cilvēkiem, kas nokļuvuši mīlas trīsstūrī: neviens no personāžiem patiesībā nezina, kuru mīl, ar kuru vēlas dzīvot kopā un kāpēc. Tā nav izrāde par seksu, bet filozofisks stāsts ar erotisku piesitienu.

TV

Foto: publicitātes

4.maija rītā pie LNT skatītājiem nonāks jauns raidījums «No 57. paralēles», kuru vadīs aktieri Anna Klēvere un Egils Melbārdis. Abi vadītāji pirmajā raidījumā dosies uz krāšņo Turciju – Stambulu, kurā viņi iepazīs vietējo kultūru un tradīcijas. Tiks apskatīta 1500 gadu vecā Svētās Sofijas katedrāle un nobaudīti tradicionālie saldumi - baklava. Skatieties jauno raidījumu «No 57. paralēles» no 4. maija ik sestdienu 10:00.

Foto: publicitātes

Gatavojoties Dziesmu un deju svētku atspoguļošanai, LTV piedāvā vienu no pirmajiem svētku projektiem - raidījumu «Lai top!», kas LTV1 būs skatāms 5.maijā un tiešraidēs 12., 19., 26. maijā un 2.jūnijā. Jaunajā raidījumā priekšnesumu veidošanā līdzdarbosies dažādu profesiju pārstāvji, kuri iejutīsies pirmssvētku gaisotnē. Viesdalībnieki no kultūras, uzņēmējdarbības, medicīnas, mediju, sporta un citām jomām strādās kopā ar Latvijas koriem, deju kolektīviem, pūtēju orķestriem, amatierteātriem un folkloras kopām, radot kopīgas dziesmas, dejas un citus īpašus priekšnesumus. Dalībnieku sniegumu izvērtēs trīs eksperti no Dziesmu un deju svētku kustības, bet rezultātus noteiks skatītāju balsojums. Par sirsnīgu pirmssvētku noskaņu rūpēsies arī raidījuma vadītāji - Renārs Zeltiņš un Eva Ikstena-Strapcāne.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu