Par Sudānā nolaupītajiem Latvijas lidotājiem maksāta izpirkuma nauda

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Par Sudānā nolaupītajiem Latvijas helikoptera apkalpes locekļiem maksāta izpirkuma maksa, atsaucoties uz Sudānas tiesas materiāliem, ziņo laikraksts "Sudan Tribune". Iepriekš zināmā informācija bija pretrunīga, izskanot dažādām versijām - piemēram, lidotāji paši aizbēguši no gūsta, kā arī Ārlietu ministrijas oficiāli paustā nostāja, ka izpirkuma maksa par gūstekņiem neesot prasīta.

(Ziņa papildināta ar Ģ.V.Kristovska komentāru.)

Tomēr Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem uzsvēra, ka no Latvijas budžeta nekas neesot maksāts.

Par deviņu ārvalstnieku atbrīvošanu Sudānas varas iestādes esot samaksājušas 500 tūkstošus Sudānas mārciņu (aptuveni 90 000 latu). Šo deviņu ārvalstnieku vidū bijusi arī Latvijas helikoptera apkalpe trīs cilvēku sastāvā.

Sudānas varas iestādes parasti noliedz, ka jebkad par nolaupīto atbrīvošanu maksāts izpirkums.

Tiesā laupītājus

Dienviddārfūras galvaspilsētas Njālas tiesā tiek tiesāti sudāniešu nemiernieki, kas apsūdzēti Latvijas helikoptera apkalpes nolaupīšanā pagājušajā gadā.

Trīs Latvijas aviokompānijas "GM Helicopters" darbinieki, kas strādāja ANO Pasaules pārtikas programmā, tika nolaupīti 2010.gada 4.novembrī Sudānas nemierīgajā Dārfūras reģionā.

No gūsta atbrīvo pēc mēneša

Latvijas pilsoņi - kapteinis Artjoms Nalbandjans, otrais pilots Jānis Gindra un mehāniķis Kaspars Reihlers - no gūsta atbrīvoti vairāk nekā mēnesi vēlāk, 8.decembrī, taču par ķīlnieku atbrīvošanās apstākļiem izskanējusi pretrunīga informācija.

Saskaņā ar oficiālo versiju 8.decembrī norisinājās ķīlnieku glābšanas operācija, kā rezultātā visi trīs Latvijas pilsoņi tika nogādāti drošā vietā ANO bāzē.

Savukārt portāls "kasjauns.lv" vēstīja, ka Latvijas lidotāji no gūsta ir izlauzušies paši.

ĀM: izpirkuma nauda nav maksāta

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) vairākkārt ir apgalvojusi, ka par Sudānā nolaupīto trīs Latvijas ķīlnieku atbrīvošanu izpirkuma nauda nav tikusi maksāta.

Tomēr, kā liecina Njālas tiesā pieejamie dokumenti, Sudānas amatpersonas Latvijas valstspiederīgo atbrīvošanai maksājušas izpirkuma naudu,

vēsta vietējais laikraksts "Sudan Tribune".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu