Rīgas pagrabā iestādīts jauns "Mežs"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Mēneša sākumā, 2. aprīlī, Miera ielā 12 savas durvis atvēra veikals un bārs vienuviet - "Skaņu mežs". Šī vieta kalpo arī kā neliela koncertzāle, kurā jau paspējuši uzstāties gan interesanti pašmāju mākslinieki, gan pa kādam ārzemju nekomerciālās mūzikas censonim. TVNET devās apskatīt šo vietu un tikās arī ar vienu no "Skaņu mežs" veidotājiem Viestartu Gailīti.

Iespēja iegādāties mūzikas ierakstus

Nekomerciālās mūzikas cienītājiem šajā vietā ir iespēja iegādāties dažādus ierakstus gan kompaktdisku, gan plašu formātā. "Pagaidām mūsu kolekcija nav pārāk liela, jo finansiālie resursi ir tādi, kādi tie ir. Mums vēl nav izveidojies tik labvēlīgs kontakts ar šīm ierakstu kompānijām, lai albumus varētu dabūt avansā. Ierakstus, kuri mums ir pieejami, esam iegādājušies paši un, tiklīdz kaut ko pārdodam, palielinām arī savu kolekciju," TVNET stāsta Viestarts Gailītis. Grūti ko izcelt no veikala ierakstu sortimenta, taču cilvēki, kuri ir apmeklējuši festivālu "Skaņu mežs", vai personas, kurām vienkārši ir tuva plaša spektra nekomerciālā mūzika, šeit varētu atrast savām ausīm tīkamas lietas. Apmeklētājiem ir iespēja iepazīties arī ar interesantu žurnālu saturu, piemēram, pašķirstīt labāko britu nekomerciālās mūzikas žurnālu "Wire".

Atskaņo dažādu mūziku

"Lai mūsu auditorijai būtu interesanti, mēs šajā vietā atskaņojam ļoti dažādu mūziku, sākot no laikmetīgās klasiskās mūzikas, ar ko, manuprāt, esam diezgan unikāli, jo Rīgā nav daudz vietu, kur tādā formātā var baudīt šo žanru, turpinot arī ar džezu un popmūziku. Protams, nedaudz vairāk uzsvars tiek likts uz ambient, jo šī vieta kā tāda un arī mūsu auditorija ir diezgan pateicīga šim mūzikas novirzienam. Mēs saprotam, ka šīs telpas ir par mazu, lai rīkotu kādus komerciālus, nedaudz lielāka budžeta pasākumus, tādēļ aicinām māksliniekus, kuriem pašiem ir interese, sniegt savus priekšnesumus mūzikas gardēžiem, nesaņemot par to īpaši lielu honorāru. Mēģinām rotaļāties ar mūziku.

Tuvākajā nākotnē mums ir doma veidot pasākumus, kuros aicināsim sabiedrībā pazīstamus cilvēkus un ļaujam viņiem atskaņot sev tuvu mūziku,

piemēram, Helēnu Demakovu, kurai ir tuva klasiskā mūzika, bet pašai tiešas saistības ar mūziku nav, vai Jāni Žildi, kuram varētu būt interesanta mūzikas kolekcija," plašāk skaidro Gailītis.

Foto: TVNET

Laba atmosfēra

Veikals un bārs "Skaņu mežs" atrodas pagrabstāvā. Telpas dizainiski ir visai interesantas, un visas tajās redzamās mēbeles veidotas tieši šai vietai.

"Viens no iemesliem, kādēļ ielīdām pagrabā, ir izdevīgie īres nosacījumi, un nepierasti, taču interesanti ir tas, ka šeit ir malkas apkure, kas ir diezgan estētiski. Šeit, no pagraba, skaņa tik ļoti neplūst uz āru un tiek slāpēta, tādējādi mēs neradām traucējumus pārējiem cilvēkiem, kuri lieto šo māju, un apkārtējiem. No šā pagrabstāva īpaši nevar redzēt arī ārpasauli, un mūzikai šis skats uz āru nav tik būtisks. Pagrabs liek piedomāt par to, kā šeit izskatīsies, arī par atmosfēru un saturu. Par mēbelēm un dizainu ir jāpateicas Evelīnai Deičmanei un Lienei Drāzniecei. Abas ir ļoti talantīgas dizaineres," TVNET pauž Viestarts.

Sniedz iespēju jauniem nekomerciāliem māksliniekiem

Foto: TVNET

"Skaņu meža" mērķis ir sniegt uzstāšanās iespēju jauniem, oriģināliem māksliniekiem, kuri savā konkrētajā nišā ir pazīstami un novērtēti, taču kuru dēļ mēs nekad nevarētu atļauties īrēt kādu klubu telpas un skaņu iekārtas. Galvenā ideja ir ģenerēt pastāvīgu aktivitāti un piedāvāt dažādību.

"Varbūt neadekvāti, bet es vienmēr atsaucos uz Bruklinu, kuru tagad varētu saukt par neatkarīgo mūzikas republiku. Pirms gadiem piecpadsmit tur šīs lietas, iespējams, nebija tā aktivizējušās, bet tika atvērtas vairākas vietas, kuras sniedz iespēju uzstāties neatkarīgiem māksliniekiem, un tagad tas jau ir ieaudzis par pamatīgu siltumnīcu.

Rīga, personīgi man, vienmēr ir likusies ļoti muzikāla pilsēta, taču ar maz iespējām māksliniekiem izpausties auditorijai.

Viņiem īsti nav bijušas savas platformas, un līdz ar to bijuši spiesti palikt ēnā. Mēs mēģinām sniegt šo iespēju, un māksliniekam nav jābaidās, ka mēs varētu nepieņemt ko pārāk abstraktu," apgalvo Gailītis.

Tuvākais pasākums "Skaņu mežā" jau šo piektdien. Tajā savu priekšnesumu sniegs pašmāju labākās Jamaikas un regeja mūzikas dīdžejmeitenes Antara un Lady Krii ("Crystal Sound System"), kuras nesen atgriezušās no tūres Meksikā. Savukārt sestdien, 16.aprīlī, plkst.21 viesosies brīvā džeza, improvizācijas un trokšņu mūzikas saksofonists un lietpratējs Iļja Belorukovs no Sanktpēterburgas. Kā vakara īpašais viesis koncertu ievadīs un kopīgā improvizācijas saspēlē ar Belorukovu vienosies Edgars Rubenis no "slowcore" grupas "Mona de Bo".

Foto: TVNET

Veikals un bārs ir atvērts no otrdienas līdz sestdienai. Darbdienu vakaros no plkst. 16 līdz pusnaktij, bet piektdienās un sestdienās arī no plkst.16, taču līdz četriem, pieciem naktī.

Foto: TVNET
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu