Pāvests sarunā ar Zatleru slavē Latvijas ekumeniskās tradīcijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidenta Valda Zatlera un Romas pāvesta Benedikta XVI šodienas tikšanās laikā pāvests izrādīja interesi par dažādo konfesiju attiecībām Latvijā un atzīmēja, ka Latvijas ekumeniskās tradīcijas ir lielisks piemērs citām valstīm.

Oficiālās vizītes laikā Vatikānā Zatlers ar pāvestu pārrunāja arī katoļu baznīcas lomu Latvijā un prezidents uzaicināja pāvestu Benediktu XVI viesoties Latvijā, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Prezidents pateicās pāvestam par baznīcas būtisko iesaisti garīguma stiprināšanā krīzes un pēckrīzes laikā. Pāvests īpašu interesi izrādīja par ekonomisko situāciju Latvijā, kā arī garīgo vērtību lomu mūsu valstī. Zatlers veltīja atzinīgus vārdus katoļu baznīcas sociālajai lomai, savukārt Benedikts XVI augstu novērtēja kardināla Jāņa Pujata un arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča lomu sabiedrības ētisko pamatu stiprināšanā.

Prezidents un pāvests pievērsās jaunatnes kā sabiedrības nākotnes cerības tēmai. Benedikts XVI interesējās par Latvijas izglītības potenciālu garīgo vērtību stiprināšanā. Tāpat abas amatpersonas pārrunāja Latvijas ģimenes institūta stiprināšanas nepieciešamību. Zatlers ar Romas pāvestu diskutēja arī par migrācijas ietekmi uz Latviju un pasauli, īpaši attiecībā uz ģimenes vienotību un tās tradīciju saglabāšanu sabiedrībā.

Tikšanās izskaņā Latvijas valsts augstākā amatpersona kopā ar Romas pāvestu apskatīja vienā eksemplārā izdotā 19.gadsimta krāšņi ilustrētā lielā formāta albuma "Terra Mariana" faksimila izdevumu, kas tika dāvināts Romas pāvestam Leonam XIII un kas stāsta par kristietības vēsturi Livonijā. Vatikāna bibliotēkas, kuru prezidents apmeklēja vakar, un Latvijas Nacionālās bibliotēkas pēdējo gadu sadarbības projektā ir izveidotas šīs unikālās vēsturiskās liecības faksimila kopijas. Tās zinātniskiem un reprezentatīviem nolūkiem būs pieejamas Latvijas lielākajās bibliotēkās un valsts institūcijās. Projektā turpinās zinātnisko komentāru sagatavošana latviešu, angļu, vācu, poļu un latīņu valodā, ko plānots izdot līdz ar plašākai sabiedrībai pieejamu mazāka formāta albuma versiju.

Vēlāk prezidents tikās ar Vatikāna valsts sekretāru kardinālu Tarčisio Bertoni, un sarunas laikā augstu tika novērtētas Latvijas un Vatikāna attiecības. Prezidents atzīmēja, ka Vatikāns bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas neatkarību. Svētais Krēsls nekad netika atzinis Latvijas inkorporāciju PSRS sastāvā.

"Šogad atzīmējam 20 gadus kopš diplomātisko attiecību atjaunošanas starp Latviju un Svēto Krēslu. Latvija aizvien atceras Jāņa Pāvila II vizīti Baltijas valstīs, kas bija neizmirstams notikums ne tikai katoļticīgajiem, bet visiem Latvijas iedzīvotājiem," norādīja Zatlers.

Arī šajā sarunā tika runāts par sabiedrības garīgo vērtību nozīmi valsts atveseļošanā no ekonomiskās krīzes un par katoļu baznīcas lomu šajā procesā. Kardināls augstu novērtēja katoļu skolas darbību Latvijā un izteica gandarījumu par to, ka pāvesta Benedikta XVI vēstījums "Patiesība mīlestībā" jeb "Caritas in Veritate" ir izdots latviešu valodā un pieejams Latvijas sabiedrībai.

Prezidents un kardināls bija vienisprātis, ka nepieciešama atbildīga ilgtermiņa domāšana, cilvēciskās solidaritātes un universālo vērtību iesakņošanās sabiedrībā.

Tāpat sarunā Zatlers un kardināls Bertone pievērsās ārpolitikas jautājumiem. Abas puses uzsvēra ilgtermiņa ētisko pamatprincipu nozīmi starptautiskajās attiecībās. Īpaša uzmanība tika pievērsta aktualitātēm Eiropas Savienībā, kā arī Latvijas kaimiņvalstīm. Valsts prezidents informēja par Latvijas un Krievijas attiecību dinamiku.

Vizītē Vatikānā prezidentu pavada viņa dzīvesbiedre Lilita Zatlere.

Kā ziņots, Zatlers vizīti Vatikānā sāka 13.aprīlī, bet viņa atgriešanās Latvijā ir iecerēta 15.aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu