Pirms Lieldienām atvērs Vīķes-Freibergas grāmatu par "Gaišo sauli"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Īsi pirms Lieldienām tiks atvērta eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas ceturtā grāmata pētījumu sērijā par saules dainām "Trejādas saules. Meteoroloģiskā saule. Gaišā saule", informēja Vīķes-Freibergas sekretāre Daina Lasmane.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks Latvijas Kultūras akadēmijā, Rīgā, 20.aprīlī plkst.16.

"Gaišās saules" ievadā Vīķe-Freiberga raksta: "Šajā sējumā mēģināsim izcelt tos dainu motīvus, kam uzmanības centrā ir saules gaišums un spožums, kā arī izsekot tām ļoti bagātajām simboliskajām domu asociācijām, ko saules gaisma un tās mirdzums izraisījuši dainu dziesminiekos."

Grāmatas vizuālo tēlu, tāpat kā iepriekšējām grāmatām saules dainu sērijā, veidojis mākslinieks Ilmārs Blumbergs. Grāmata nākusi klajā izdevniecībā "Pētergailis".

Saules tēmai būs veltīta arī akadēmijā paredzētā diskusija, kurā piedalīsies Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors fiziķis Jānis Klētnieks, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu nodaļas vadītājs Andris Vīksna, "Trejādas saules" mākslinieks Ilmārs Blumbergs un grāmatas autore.

Pasākumā muzicēs folkloras kopa "Saucējas" un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas studenti. Pasākumā ir paredzēta arī Lieldienu ieskandēšana.

Grāmata nākusi klajā ar Valērija Belokoņa atbalstu.

Lasmane atgādina, ka 2010.gada pavasarī klajā nāca Vīķes-Freibergas eseju grāmata "Kultūra un latvietība", savukārt saules dainu sērijā līdz šim iznākušas trīs grāmatas - 1997.gadā "Trejādas saules. Kosmoloģiskā saule", 1999.gadā "Trejādas saules. Hronoloģiskā saule" un 2002.gadā "Trejādas saules. Meteoroloģiskā saule. Siltā saule".

Pēdējā grāmata, kas plānota šajā saules dainu pētījumu sērijā, ir "Trejādas saules. Mitoloģiskā saule".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu