Ziedonim veltītie pasākumi: no ķiršiem līdz sievietēm (12)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Godinot tautā iemīļotā dzejnieka, latviešu kultūras kanonista piemiņu, maijs pasludināts par Imanta Ziedoņa mēnesi. Taču Dzejnieka atstātais mantojums ir tik dižs, ka to ietērpt dažādos notikumos būtu iespējams pat vairāku mēnešu garumā.

Maijā Imants Ziedonis būtu godināts arī tad, ja dzejnieks uz mums nelūkotos no mākoņa maliņas.

3. maijā Ziedonis svinētu savu 80. jubileju.

Kultūras ļaudis jau krietnu laiku iepriekš gatavojās šim notikumam - bija dažādas idejas un grandiozi plāni par ziedonisko notikumu atspoguļojumu. Taču tas viss nekur nav izgaisis arī tagad, kad dzejnieks pirms diviem mēnešiem no mums atvadījās, aizejot mūžībā.

«Pamazām ataust tā apziņa par to, ka tomēr cilvēks, kurš aizgājis, ir patiešām dižgars, kurš ir atstājis ārkārtīgi lielu un spēcīgu mantojumu, kas mums tagad ir jākopj. Tagad visi stāv pie tā mantojuma un skatās, kā lai es tagad to kopju,» situāciju raksturo mūziķis, I.Ziedoņa fonda «Viegli» pārstāvis Jānis Holšteins-Upmanis.

Sabiedrības iniciatīva bijusi milzīga

Daudzviet Latvijā notiks dažādi koncerti, izstādes, grāmatu atvēršanas svētki, pat Ziedonim veltīta starptautiska zinātniska konference.
«Tā arī ir laikmeta maiņas zīme. Lēnām parādās tie jaunie iedīgļi uz patiesajām vērtībām. Tieši tāpat kā ir nopietna pārliecība un interese atbalstīt latviešu Dziesmu svētkus, tā ir šī dziļā interese, ka es nepastāvu bez Imanta Ziedoņa, bez šī garīgi smalkā, precīzā, dziļi latviskā, asprātīgā, spītīgā poētiskā devuma, ka tas izsaka arī mani, es nepastāvu bez šā devuma,» secina režisors Uģis Brikmanis.

Sāksim ar ķiršiem

Ziedonim veltītais mēnesis sāksies jau 1. maijā ar paša dzejnieka savulaik iedibināto tradīciju – ķiršu stādīšanu Tukuma Mālkalnā.
«Mēs šogad tik daudz iestādīsim – 100 ķiršus, nekad neesam tik daudz stādījuši! Mums ir doma izveidot ķiršu dārzu,» sola Tukuma novada domes pārstāve Inese Smirnova.

Tiks stādīti ne tikai ķirši, bet arī akmens

Pedvāles brīvdabas mākslas muzeja tēvs, tēlnieks Ojārs Feldbergs Ziedoņa piemiņai stādīs dzejnieka dzimtajā Ragciemā iegūtu akmens sēklu.
«Februārī tikos ar Ziedoni pie viņa mājās. Viņš paņēma akmeni rokās, kādu brīdi paturēja un nodeva tam savu vēstījumu. Un šķiroties

viņš vairākas reizes nodziedāja – lai dzīvo akmens, lai dzīvo akmens,

lai dzīvo akmens. Un pēc deviņām dienām mēs šķīrāmies no viņa, bet nu ir palikusi šī akmens sēkla un viņa tagad ir jāiestāda,» uzsver tēlnieks Ojārs Feldbergs.

Un tās sievietes...

Savukārt tieši Ziedoņa dzimšanas dienā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos koncerts «Ziedonis. Lācis. Sievietes».
«Sievietes viņam ļoti patika. Kad pērn viņam prezentēju to albumu, klausījāmies visas tās dziesmas; viņš teica – bābiņas,» atceras komponists Kārlis Lācis.
Maijā teju katru dienu kaut kur Latvijā notiks dižā dzejnieka piemiņas iemūžināšanas pasākumi.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu