Balets "Žizele" 3D formātā uz lielā ekrāna

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

14. aprīlī kinoteātris Multikino aicina klasiskās mākslas cienītājus uz filmu-baletu „Žizele 3D”. Marijinskas teātris (Sanktpēterburga) ir pirmais teātris pasaulē, kurš pārraidījis baleta tiešraidi 3D formātā un to nofilmējis rādīšanai kinoteātros.

Patiesa klasiskā mantojuma ‘pērle’ – Adāna balets „Žizele” Žana Koralli, Žila Perro un Mariusa Petipā iestudējumā tagad tiek piedāvāts 3D formātā. Pateicoties ideālajam attēlam ir iespējams reāli izjust klasiskā baleta kustību skaistumu. Telpiskā attēlā kordebalets izvietojas fona aizmugurē, bet prīma balerīnas un dejotāju lēcieni un piruetes tiek nodotas ar satriecošas klātbūtnes efektu.

Skatītājiem tā ir iespēja ne vien noskatīties vienu no labākajām baleta klasikas izrādēm, bet arī izjust tā atmosfēru tā, it kā sēdētu teātra pirmajās rindās.

Uz Pēterburgas skatuves „Žizele” parādījās tieši gadu pēc tās pirmizrādes Parīzē, bet Mariuss Petipa radīja savu oriģinālo horeogrāfiju šai visu laiku romantiskākajai baleta izrādei 1884. gadā un kopš tā laika balets nav pametis Pēterburgu. Izrāde tika uzņemta tradicionālā baleta festivāla „Marijinskij” laikā, kad galvenajās lomās ‘iemirdzējās’ Lielā teātra soliste Natālija Osipova un Marijinska premjers – Lenīds Sarafanovs.

„Žizele” – stāsts par vienkāršu lauku meiteni, kas iemīlās apburošā princī, kurš izliekas par zemnieku. Idille pārvēršas stāstā par nodevību: atklājas, ka princim ir līgava un Žizele mirst no ‘salauztas sirds’. Baleta otrajā, „baltajā” aktā Žizele parādās uz skatuves ar atriebības pavēlnieci Vilis, bet būdama uz nāves sliekšņa, viņa vēlas nevis atriebties, bet piedot: Žizele glābj savu mīļoto un atvadās no viņa uz mūžu.

Natālijas Osipovas Žizeli ļoti augstu ir novērtējusi publika un kritiķi visā pasaulē,

apbrīnojot viņas fantastisko tehniku un dziļo psiholoģisko piekļuvi šim tēlam. Viņas attēlotājā lauku meitenē jūtams īpašs pazemības šarms, savukārt Vilisas tēlā ir izjūtama bijusī zemniece ar tās vienkāršību, godīgumu un tiešumu. Marijinskas, tagad Mihailovskas teātra premjers Leonīds Sarafanovs ir radījis tehniski pilnīgu un pārliecinošu prinča tēlu.

Balets „Žizelle 3D” tiks radīts 14. aprīlī, plkst. 20.00 Multikino kinoteātrī, modes un izklaides centrā „Rīga Plaza”, Mūkusalas ielā 71.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu