Gustavo solis pa kreisi. Vai greizi?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdienas vakarā pēc plkst. 20 kinoteātrī "Rīga" notika pirmais no četriem hiphopa mākslinieka Gustavo jaunās kamerhiphopa koncertprogrammas "Pilsētas portāls" koncertiem. Zāle bija pilna, skatuve arīdzan... Lasi tālāk, kā bija!

(papildināts ar video no koncerta)

Solis pa kreisi

Pēc Gustava lielā iznāciena pagājušā gada oktobrī, kad pēdējā studijas albuma koncerttūres "3" ietvaros Gustavo spēja hallē "Arēnā Rīga" pulcēt teju 3000 skatītāju, viņam un viņa komandai noteikti radās zināmas pārdomas - ko darīt tālāk? Vai iespējams uzlēkt vēl augstāk? Bet varbūt ir jāsper solis pavisam citā virzienā? Tieši šo pēdējo variantu Gustavam arī ierosināja viņa draugs un savulaik grupas "Fact" bundzinieks Aivars Čivželis jeb vienkārši Čižiks, kas koncerta noslēguma titros nodēvēts par koncertsērijas iedvesmotāju.

Šāds solis pa kreisi kamermūzikas virzienā tiešām no stratēģiskā viedokļa ir veiksmīgs gājiens. To apliecina kaut vai publikas lielā interese, kas ne tikai izpirka visas pirmo divu izsludināto "Pilsētas portāla" koncertbiļetes, bet arī abus papildkoncertus. Ja kopumā viens koncerts kinoteātrī "Rīga" spēj pulcēt aptuveni 500 skatītāju, tad, ja pareizinām ar četri, kopā šajās dienās Gustavo uzstāšanos redzēs 2000 cilvēku.

Foto: LETA

"Pilsētas portāls"

Kas tad īsti ir šis "Pilsētas portāls"? It kā jauns interneta portāls ar šādu nosaukumu nav izveidots un šī koncertsērija arīdzan nav kāds slēpts Rīgas domes kultūras projekta mārketinga triks. Kā mums šovakar koncertā atklāja pats Gustavo, tad portāls ir iespēja uz pilsētu paskatīties citādi. Ja es pareizi uztvēru, tad tieši

šis koncerts ir kā portāls, kurā skatītājs tiek teleportēts kādā citā realitātē - prom no pilsētas, bet vienlaikus dziļi pilsētas ielu džungļos.

Kopumā šajā muzikālajā portālā bija iespēja gremdēties nedaudz vairāk kā stundu. Laiku pa laikam uz lielā ekrāna tika projicēti video (tiesa, Rīgas vietā uz ekrāna redzējām kādas citas lielpilsētas ainavas), gaumīgi iestudētas bija arī gaismas ("Nu tu dod '97 - '10" laikā pat iedegās mazas lampiņas aiz mūziķiem), taču galvenā darbība, protams, norisinājās uz skatuves.

Kamerhiphops

Koncertā skanēja dziesmas no visiem trim Gustavo soloalbumiem - "Beidzot", "Pa pāris pantiem/Viesības viesnīcā" un "Trešā elpa". Dziesmas jaunā komponista Romāna Faļkenšteina aranžējumā, radot savdabīgu kamerhiphopa estētiku, izpildīja četrpadsmit mūziķi - dīdžejs Monsta, ģitārists Mārcis Auziņš, perkusionists Matīss Akuraters, taustiņinstrumentālists Uģis Krišjānis, kontrabasiste Ginta Garūta, stīgu kvartets Rasa Kumsāre, Māra Botmane, Madara Gaile un Guna Jegorova, klarnetists Jānis Tretjuks un Ernests Mediņš, kurš spēlēja vibrofonu, un fona vokālistes Iluta Valtere-Grauda, Ieva Katkovska un Kristīne Tkačuka.

Mūziķu sniegums bija gana profesionāls, un arī visa koncertprogramma pārdomāta. Vienīgā viesmāksliniece koncertā bija TV3 šova "Koru kari 2" Madonas Zaļā Meža kora vadītāja Ieva Kerēvica.

Arī no skaņas viedokļa netika dārdināti ierastie bungmašīnu bīti, bet gan vieglas perkusijas, vieglas plates skrāpēšanas, radot siltu, akustisku kopējo skanējumu.

Pagātnes pārrakstīšana?

Lai arī starp dziesmām Gustavo labprāt aprunājās ar publiku, brīžiem nepameta sajūta, ka Gustava balsī jūtama zināma didaktiska nots - aicinājumi koncentrēties uz pozitīvo, kontrolēt savu garastāvokli, ļauties emocijām (priekam vai panikai - nav nozīmes), raudzīties uz skaidrām debesīm u.tml. viegli "ņūeidžiskas" noskaņas. Gluži kā kāda reliģiska harismāta lekcijā...

Brīdī, kad Gustavs sāka stāstīt par katra izteiktā vārda svaru (vārds esot domu plūduma enkurs), īpaši par savas agrīnās daiļrades ne tik pozitīvi lādētajiem tekstiem, piebilstot, ka turpmāk rūpīgāk piedomās, par ko repos, tad uz brīdi man ienāca prātā doma - ja nu Gustavo ir aizgājis tik tālu, ka ir mainījis visus savus vecos "negatīvos" dziesmu vārdus? Lai tie viņam neatspēlējas kaut kādā negatīvā veidā realajā dzīvē?

Katrā ziņā dziesmā "Par citu meiteni" jau pārveidota pamatdoma, proti, meitene 2011.gadā Gustava versijā raud prieka asaras. Visam taču tagad jābūt pozitīvi un debesskaidri!

Gustavo koncertprogrammas "Pilsētas portāls" koncerti kinoteātrī "Rīga" notiks arī 14., 15. un 16. aprīlī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu