Pirmais no Baltijas valstīm, kurš veicis pārgājienu pa Arktisko taku

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto no personīgā arhīva

Vladimirs Žilkins, kurš pirmais no Baltijas veicis 600 kilometru garo pārgājienu ar slēpēm pa tā dēvēto Arktisko taku, trešdien žurnālistiem atzina, ka, atrodoties aiz polārā loka, drošības sajūtu radījusi interneta tiešraide.

Ceļojums no 24.februāra līdz 11.aprīlim

Trešdien slēpotājs preses konferencē pastāstīja par saviem iespaidiem un paveikto.

Slēpojumu viņš sāka 24.februārī un Arktisko taku, kas ved cauri trim valstīm - Zviedrijai, Somijai un Norvēģijai -, vienatnē pieveica 40 dienās. Viņš arī uzkāpa divās augstākajās Skandināvijas kalnu virsotnēs.

Žilkins norādīja, ka, atrodoties aiz polārā loka, drošības sajūtu radīja projekta atbalstītāju sniegtā iespēja ceļojuma norisi tiešraidē skatīties internetā.

"Manām gaitām visu laiku tika sekots līdzi, tāpat es varēju sazināties ar cilvēkiem un viņi ar mani. Šī saziņa manī radīja drošības sajūtu un arī papildu spēkus, lai paveiktu šo ceļojumu," neslēpa Žilkins.

"Ja būtu notikusi nelaime, par to laikus būtu paziņots glābējiem," viņš piebilda.

Dažreiz radās vēlme padoties

Tomēr viņš arī atzina, ka, neskatoties uz cilvēku atbalstu, dažreiz radās vēlme padoties un doties mājās.

Žilkins klāstīja, ka ceļojums aiz polārā loka noritēja bez lieliem sarežģījumiem, tomēr problēmas vairākas reizes sagādājuši laika apstākļi.

"Kad sāku savu ceļojumu Norvēģijas ziemeļos, gaisa temperatūra sasniedza -25 grādus, vairākās ceļojuma dienās bija putenis un spēcīgs vējš, kas apgrūtināja pārvietošanos,"

pastāstīja vīrietis.

Lai arī pārsvarā bijuši skarbi laika apstākļi, tomēr ceļotājs informēja, ka dažas dienas gaisa temperatūra sasniedza arī +6 grādus.

Pārvietojoties jāuzmanās, lai negūtu apsaldējumus

Pirmās divas nedēļas, atrodoties sniegu ieskautās teritorijās, Žilkinam esot bijušas visgrūtākās. Pārvietojoties bijis jāuzmanās, lai negūtu apsaldējumus. Tāpat, sagatavojot telti nakšņošanai, tā bija rūpīgi jānostiprina, jo naktīs varēja būt spēcīgas vētras.

Tūrisma projektu organizēja "travelling.lv", un projekta laikā internetā varēja sekot līdzi visām Žilkina gaitām aiz polārā loka. Tāpat atbalstītāji varēja ceļotājam uzdot jautājumus un paust atbalstu grūtajā ceļā.

Ceļojums beidzās ar Žilkina atgriešanos Rīgā 11.aprīlī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu