Rēzeknes kora diriģents: «Mēs bijām nesamāksloti» (79)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Pēc tam, kad oranžu balonu lietus bija nolijis pār TV3 šova «Koru kari 3» uzvarētājiem - Rēzeknes Zaļo pakalnu kori, kad sajūsmas ovācijas un apsveikumi bija mazliet pieklusuši, kā arī izslēgtas TV kameras, kora vadītājs Normunds Zušs sarunā ar TVNET atklāja sava kora veiksmes formulu, kā izdevās uzvarēt un iegūt vairāk nekā 88 000 TV skatītāju telefonbalsojumu.

Rēzeknes Zaļo pakalnu kora vadītājs jau sarunas sākumā piekodina, ka emocijas ir tik spēcīgas pēc uzvaras šovā, ka viņš var arī kaut ko nesakarīgu pateikt. Vaicāts, lai Normunds pastāsta, kā tagad jūtas, kad ar tik iespaidīgu balsojuma rezultātu viņa vadītais Rēzeknes koris ir kļuvis par «Koru karu» trešās sezonas uzvarētāju, viņš teic: «Tagad ir tāds pilnīgs miers vai nemiers, nevar īsti saprast.

Sajūta ir kā iznākot no pirts. Ir gan labsajūta, gan saviļņojums, gan prieks.

Gribas teikt milzīgu paldies katram cilvēkam, kurš nāk un apskauj, kurš skatījās šovu, atbalstīja un balsoja. Paldies.»

Kad pirms deviņām nedēļām TV3 deva startu šovam «Koru kari», Normunds Zušs kā mūziķis no Latgales daudziem bija jaunatklājums. Un latgaļu puisim ar savu kori vajadzēja sacensties ar tādiem Latvijas mūzikas dzīvē pazīstamiem vārdiem kā Marts Kristians Kalniņš, Normunds Jakušonoks, Ieva Sutugova un Guntis Veits. «Man nebija ne mazākās nojausmas, ka manis vadītais koris varētu uzvarēt. Es Latvijā nepazīstams cilvēks no Latgales, un ka būtu kādas izredzes uzvarēt? Jebkurā gadījumā dalība šovā man bija liels izaicinājums. Protams, es pat nesapņoju par 1. vietu,» pārdomās par triumfu šovā dalās Zušs.

Vaicājot, lai Normunds pastāsta, kāds ir viņa vadītā Rēzeknes Zaļo pakalnu kora fenomens un veiksmes ceļš pie vairāk nekā 88 000 TV skatītāju sirdīm, kas balsoja par Rēzeknes kori, viņš teic: «Es gribu vēlreiz sasaukt kori kopā un neoficiālā gaisotnē vēlreiz pateikt, cik viņi ir burvīgi un kolosāli. Mēs esam tādi, kādi esam. Cilvēki saskatīja to, kas nāk no Latgales, – sirsnību, patiesību, emocionālo pacēlumu. Mēs bijām nesamāksloti. Finālā izpildītās «Pie dieviņa gari galdi» latgaliešu valodā un «Senā dziesma» ir mūsu dziesmas. Tās ir dziesmas, ko var dziedāt raudot. Es pieļauju, ka arī kāds pie TV ekrāna raudāja līdz ar mums. Mēs noteikti esam tas pareizais sastāvs, kurš sanācis kopā, lai, «Koru kariem» beidzoties, mēs neapstātos, bet ietu tālāk. Mēs strādāsim. Esmu jau saviem koristiem pateicis, ka mums otrdien ir mēģinājums. Mums jau ir neskaitāmi zvani par koncertiem. Mēs reāli strādāsim un koncertēsim. Koncertgrafiks pamazām top. Katru dienu saņemu arvien jaunus tālruņa zvanus, ka cilvēki mūs aicina uzstāties. Esmu visus zvanus atlicis līdz šova noslēgumam un tā arī pateicis, ka beigsies šovs un tad sāksim runāt par koncertiem. Taču reāli kora darbs turpināsies un mēs to darīsim pēc vislabākās sirdsapziņas.»

Nākotnē Normunds vēlas darboties gan ar savu Rēzeknes kori, gan arī uzstāties kā solodziedātājs. «Mūzika ir vispārināts jēdziens, jo mūzikā var pat savienot nesavienojamo. Es muzicēšu gan ar savu grupu, gan kori. Man galvā ir ideju tūkstošiem, kuras varētu īstenot. Vēlos iestudēt muzikālo izrādi, kurā iesaistīt gan grupu, gan kori,» viņš atklāj nākotnes plānus. Normunda vadītais koris – 16 dalībnieku sastāvs lielākoties dzīvo Rēzeknē. «Daži koristi ir no Preiļiem un Gaigalavas, bet tas atrodas pie pašas Rēzeknes un, ja jau šova laikā varēja izbraukāt, tad varēs arī turpmāk,» piebilst Zušs.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Rēzeknes kora vadītājs teic, ka šovā iegūtā popularitāte korim palīdzēs turpināt iesākto vai sākt kaut ko jaunu: «Kas mums skaitās populārs cilvēks? Tas, kurš ir ieguldījis milzīgu darbu, lai pēc tam pa ielu staigātu ar lielām brillēm un neviens viņu neatpazīst. Nē, nē, es gan pats tā nevēlos staigāt ar brillēm.»

Jau šonedēļ Normunds Zušs ar savu Rēzeknes Zaļo pakalnu kori dosies uz Rēzeknes slimnīcas dzemdību nodaļu, lai nodotu šovā iegūto naudas balvu – 10 000 eiro, kas tiks izmantota, lai labiekārtotu dzemdību nodaļas inkubatoru jaundzimušajiem, kuri nākuši pasaulē pirms laika.

Komentāri (79)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu