Vērtē, vai ir pamats sākt kriminālprocesu zirga gaļas lietā (12)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde turpina resorisko pārbaudi, lai izvērtētu, vai ir pamats sākt kriminālprocesu par iespējamo krāpšanos, zirga gaļu uzrādot kā liellopa gaļu, sacīja ekonomikas policijas priekšnieks Gatis Gudermanis.

Policija nevarēs atrisināt visus jautājumus

«Patlaban mēs turpinām resorisko pārbaudi, pamatojoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) iesniegumu. Šāda nepatiesa informācijas sniegšana par preces kvalitāti bijusi prakse ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs.

Mūsu gadījumā jāizvērtē, vai notikuši kādi noziedzīgi nodarījumi atbilstoši mūsu kompetencei,

vai tomēr tā būtu pamatā PVD kompetence, kam ir jāseko līdzi un jānodrošina, lai produkta sastāvs būtu izsekojams. Te ir runa vairāk par normatīvo bāzi, kas regulē šādu pārtikas produktu apriti. Tomēr pārbaude pašlaik ir procesā,» viņš pastāstīja, atturoties komentēt kriminālprocesa sākšanas iespējamību.

Vienlaikus Gudermanis vērsa uzmanību, ka policija visos gadījumos nevarēs atrisināt visus jautājumus, kas ir saistīti ar notiekošo tautsaimniecībā. «Prakse diemžēl ir tāda, ka policiju meklē kā spundi visām mucām – kā kas, tā rakstām policijai. Ja runājam par uzņēmējdarbības virzieniem, piemēram, kā šajā gadījumā par pārtikas produktu apriti valstī, tad eksistē daudz valsts iestāžu, izņemot policiju, kurām katrs biznesa virziens ir jāpārrauga, jāuzrauga un attiecīgi jāreaģē uz to, ka kāda normatīvā bāze nav sakārtota,» viņš norādīja.

Eiropā plašu rezonansi guvis zirga gaļas skandāls

Jau vēstīts, ka Eiropā plašu rezonansi guvušais zirga gaļas skandāls sasniedza arī Latviju. PVD februārī paziņoja, ka Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumu «Forevers» un «Kuršu zeme» produktu sastāvā ir atklāta zirga gaļa, lai gan tā marķējumā nav norādīta. Vēlāk PVD saņēma informāciju, ka arī «Rēzeknes gaļas kombināta» (RGK) produkcijas analīzēs atklāts zirga DNS. Ar informāciju par zirga gaļu RGK produkcijā klajā nāca Lietuvas PVD.

Latvijas PVD arī vērsās Valsts policijā, lūdzot izvērtēt iespējamu krāpšanu, zirga gaļu pavaddokumentos norādot kā liellopa gaļu, kā arī nenoformējot pavaddokumentus.

Zirga gaļa, kas uzdota par liellopa gaļu, var būt pārdota lielā daļā Eiropas Savienības valstu. Šis skandāls ir radījis jautājumus par pārtikas piegādes ķēžu sarežģītību Eiropas Savienībā, un daļa lielveikalu izņēmuši no tirdzniecības saldētos liellopa gaļas ēdienus.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu