LNO pirmizrādi piedzīvos baleta izrāde «Mesija»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Didzis Grodzs

Sestdien, 27.aprīlī, Latvijas Nacionālajā operā (LNO) pirmizrādi piedzīvos baleta izrāde «Mesija», informē LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena. Jauniestudējuma muzikālo pamatu veidos Georga Frīdriha Hendeļa tāda paša nosaukuma vērienīgā oratorija, kas iedvesmojusi argentīniešu horeogrāfu Maurisio Vainrotu neparastai dejas izrādei. Tā izstaros emociju, prieka un enerģijas pārpilnību, laikmetīgā baleta valodā paužot pārdomas par garīguma lomu mūsdienu pasaulē.

Hendeļa «Mesija» ir viens no majestātiskākajiem un iedvesmojošākajiem skaņdarbiem pasaules mūzikas vēsturē. Saskaņā ar mūzikas profesionāļu teikto šī mūzika ir kosmiskas enerģijas un cilvēkus garīgi vienojoša prieka pilna. Tieši šādu izjūtu kopā ar Latvijas Nacionālā baleta trupu piedāvās koris «Ave Sol», solisti Evija Martinsone, Sergejs Jēgers, Viesturs Jansons un Kalvis Kalniņš, kā arī LNO orķestra kamersastāvs. Pie diriģenta pults būs izcilais baroka mūzikas interprets Andris Veismanis.

Argentīniešu horeogrāfs «Mesiju» ir iestudējis gan Beļģijas Karaliskajā Flandrijas baletā, gan Čīles Nacionālajā baletā, Bordo Nacionālās operas baletā, gan Zviedrijas Nacionālajā baletā, bet tagad kārta pienākusi Rīgai.

Vainrots līdz šim Latvijas publikai jau pazīstams ar baleta viencēlieniem «Tango plus» un «Ceļojumi». Horeogrāfs atzīst, ka viņa veidotā horeogrāfija «Mesijā» ir grūta, jo piesātināta ar savdabīgām tehniskām niansēm un paņēmieniem. «Dejotājiem jābūt gan dziļi muzikāliem, gan tehniski perfektiem, tomēr skatītājam nav jāredz mākslinieku fiziskais grūtums. Jo, manuprāt, labam dejotājam, tāpat kā talantīgam aktierim vai gleznotājam, tehnika kalpo tikai kā līdzeklis idejas un tēla atklāsmei, «Mesijas» gadījumā, lai skatītājiem spētu pārraidīt garīgās vibrācijas,» klāstīja Vainrots.

«Mesijas» eleganto vizuālo tēlu vieno baltā krāsa. Gan scenogrāfiju, gan kostīmus veidojis Vainrota uzticamais kolēģis un domubiedrs daudzu gadu garumā - nu jau mūžībā aizgājušais mākslinieks Karloss Gajardo.

Foto: Didzis Grodzs

Ar Hendeļa «Mesiju», tāpat kā baroka mūziku kopumā, īpašas attiecības ir arī diriģentam Veismanim, kurš savā radošajā biogrāfijā kopā ar dažādu mūziķu sastāviem oratoriju atskaņojis daudzkārt jau kopš 1994.gada. Tieši viņa vadībā «Mesija» savulaik jau Latvijā tikusi izdejota, sadarbojoties ar Olgas Žitluhinas dejas kompāniju.

Lai gan «Mesijas» partitūras pamatvariants ir trīs stundas garš, saskaņā ar horeogrāfa ieceri dejas izrādei izmantota saīsināta versija, kuru noslēdz slavenais koris «Hallelujah». Galu galā, pats Hendelis 1741.gadā uzrakstīto oratoriju pēcāk vairākkārt pārstrādājis atšķirīgās versijās.

Šajā baleta izrādes iestudējumā piedalīsies LNO baleta mākslinieki Viktorija Jansone, Baiba Kokina, Elza Leimane-Martinova, Sabīne Guravska, Iļana Puhova, Evelīna Godunova, Jolanta Lubēja, Alise Prudāne, Ieva Rācene, Nataļja Lipska, Laine Paiķe, Annija Kopštāle, Aleksandra Astreina, Kristīne Neikšina, Anna Russke, Jete Lakuča, Milana Komarova, Baiba Beitika, Paulīna Druka, Jeļena Bessudnova, Jevgeņija Trautmane, Margarita Mergoļda, Valērija Mergoļda, Laura Jasmane, Raimonds Martinovs, Sergejs Neikšins, Zigmārs Kirilko, Andris Pudāns, Viktors Seiko, Arturs Sokolovs, Ringolds Žigis, Aleksandrs Osadčijs, Aleksandrs Latišonoks, Pāvels Bartuls, Sergejs Sosnovskis, Donats Rudzītis, Žans Mergoļds, Māris Spriņģis, Toms Lieldidžs-Kolbins, Antons Freimans, Andrejs Seiko, Mihails Cveks, Kristaps Lintiņš un Kristaps Jaunžeikars.

Pēc pirmizrādes šajā sezonā būs skatāmas vēl divas «Mesija» izrādes, kas notiks 28.aprīlī un 8.maijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu