Vīrieši sūdzas par diskriminējošu nostāju naktsklubos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc naktsklubu afišu izpētes internetā Reini sācis uztraukt jautājums, kādēļ bieži vien klubos vīriešiem tiek pieprasīts maksāt par ieeju tajā, savukārt sievietēm nē. Viņaprāt, tāda naktsklubu politika neesot godīga. Skaidrojot situāciju, Tiesībsarga birojā pauda viedokli, ka nedrīkst noteikt atšķirīgu cenu par preci vai pakalpojumu, balstoties uz cilvēka dzimumu, tā pirmdien vēstīja LNT raidījums „Tautas balss”.

Kāpēc jāmaksā tikai vīrietim?

Reinis bija ievērojis kādu naktskluba afišu internetā uz pasākumu, kur paredzēta ieejas maksa vīriešiem, taču sievietēm nebūs jāmaksā. Tad jaunietis sācis apsvērt, kādēļ tāda prakse tiek īstenota, kas ir visai ierasta. Tomēr, pēc Reiņa domām, tā neesot īsti godīga rīcība. „Kāpēc man ir jāmaksā, ja es esmu piedzimis kā vīrietis?” jautāja Reinis, stāstot par šo problēmu „Tautas balsij”.

Iztaujājot Tiesībsarga biroju, raidījums noskaidroja, ka šo jautājumu regulē Latvijas likumdošana, tostarp Patērētāju tiesību aizsardzības likums. Likumu normas paredz, ka nedrīkst noteikt atšķirīgu cenu precēm vai pakalpojumiem, pamatojoties uz cilvēka dzimumu. Tas attiecināms arī uz ieeju klubos, par ko arī pauž satraukumu Reinis.

Var sūdzēties PTAC vai Tiesībsarga birojā

Ja cena tiek regulēta, ņemot par kritēriju sievietes vai vīrieša dzimumu, tas esot uzskatāms par pārkāpumu, tā raidījumam atzina Tiesībsarga biroja pārstāve Šarlote Bērziņa. „Jā, tas ir uzskatāms par pārkāpumu un personas var vērsties gan Patērētāju tiesību aizsardzības centrā, gan arī Tiesībsarga birojā,” skaidroja Bērziņa.

Pēc sūdzības saņemšanas, piemēram, Tiesībsarga birojā, attiecīgi tiesībsargs vēršas pie konkrētā pakalpojuma sniedzēja un jautā viņa viedokli par šo jautājumu, pieprasa informāciju par to, vai tiešām tiek noteikta cena atkarībā no personas dzimuma, vai arī viņam ir kādi iekšēji noteikumi vai cenu politika, kas to apliecina.

Eksperimentā pārbauda naktsklubus

„Principā tiešā diskriminācija uz dzimuma pamata nav attaisnojama,” norādīja Bērziņa. Lai izpētītu šo jautājumu praksē, „Tautas balss” devās uz dažādiem Rīgas naktsklubiem. Apmeklējot tos, raidījums pārliecinājās, ka sievietēm patiešām tiek dotas iespējas apmeklēt klubus bez maksas vai arī neprasa ieejas maksu līdz pusnaktij. Turpretim vīriešiem jārēķinās ar ieejas maksu.

Eksperimentu „Tautas balss” īstenoja klubos „Push”, „The Club”, „Disco 21”, „Rigonda”. Raidījums pārliecinājās, ka pastāv klubi, kur tiek diskriminēts vīriešu dzimums.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu