Valsts kase: Investoriem ir interese par «Liepājas metalurgu» (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Finanšu grūtībās nonākušajai AS «Liepājas metalurgs» neizbēgami būs jāpiesaista stratēģiskais investors, un patlaban ir manāma investoru interese par šo uzņēmumu, LNT sacīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

«Man nav tāda investoru saraksta, nevaru pateikt arī konkrētus nosaukumus vai vārdus, taču investoru interese no ārvalstīm ir manīta, turklāt arī no pietiekami tālām valstīm,» sacīja Āboliņš.

Valsts kases pārvaldnieks norādīja, ka uzņēmuma glābšanai investora piesaiste būs neizbēgama. Ja tiek atrasts investors, tad, ieguldot līdzekļus uzņēmuma kapitālā, šis investors kļūtu par «Liepājas metalurga» galveno akcionāru un varētu mainīt un uzlabot uzņēmuma pārvaldības modeli, kas līdz šim izraisa vienus no lielākajiem valsts un kreditoru iebildumiem.

Jautāts, cik ilgā laikā būtu iespējams atrast investoru un tam kļūt par galveno akcionāru, Āboliņš sacīja, ka par konkrētu laiku runāt ir grūti, taču esot dažādi juridiski varianti, kā šo procesu var paātrināt.

Jau ziņots, ka šodien paredzēta «Liepājas metalurga» Kreditoru kluba sanāksme, kurā tiks meklēti tālākās darbības nodrošināšanas risinājumi. Āboliņš vakar žurnālistus informēja, ka «Liepājas metalurga» Kreditoru klubs ir ieinteresēts atrast veidus, kā uzņēmums varētu turpināt darbību, jo tikai tādā gadījumā kreditoriem ir cerības atgūt savus līdzekļus.

Divi no lielākajiem uzņēmuma akcionāriem - Sergejs Zaharjins un Iļja Segals - uz valdības un Kreditoru kluba pagājušajā nedēļā izvirzītajām piecām prasībām, tai skaitā prasību uzņēmumā ieguldīt 25 miljonus latu personisko līdzekļu, patlaban ir snieguši izvairīgu atbildi, ka tiek meklēts investors, bet no atbildes noprotams, ka viņi savus līdzekļus nav gatavi ieguldīt, norādīja Āboliņš. Trešais lielākais akcionārs Kirovs Lipmans vakar pauda gatavību piesaistīt uzņēmumam stratēģisko investoru, kā arī ieguldīt tajā pats savus līdzekļus.

Valsts kopā ar Kreditoru klubu ir izvirzījusi piecas prasības, kas ir jāizpilda esošajiem «Liepājas metalurga» akcionāriem un uzņēmuma vadībai, lai valsts un Kreditoru klubs sniegtu atbalstu. Tās ir: akcionāriem jāiegulda papildu līdzekļi, uzņēmumam jāpārvēl jauna valde, kuru atbalsta visi akcionāri, uzņēmumam jāiepērk metāllūžņi tepat Baltijas tirgū par cenu, kas atbilst šim tirgum, nevis dārgāk, uzņēmumam jāsamaksā kredīta procentu maksājums Itālijas bankai «UniCredit S.p.A», kā arī uzņēmuma vadībai dažu nedēļu laikā jāizstrādā skaidrs uzņēmuma naudas plūsmas restrukturizācijas plāns.

Tikai pēc šo prasību izpildes un darbības stratēģijas plāna iesniegšanas Kreditoru klubam tiks lemts par turpmāk veicamajām darbībām, Kreditoru klubam paturot tiesības izvirzīt jaunus nosacījumus atbalsta sniegšanai.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts žurnālistiem sacīja, ka uzņēmums patlaban nestrādā tāpēc, ka tajā vairs nav palikuši apgrozāmie līdzekļi, nevis tāpēc, ka Eiropā metalurģijas nozarē ir nelabvēlīga situācija. «Tagad galvenās sarunas notiek starp kreditoriem un uzņēmumu, jo sākotnējās sarunas ar Eiropas Komisiju liecina, ka vēlreiz ar Eiropas Komisiju saskaņot kādu atbalstu no valsts puses, visticamāk, būtu neiespējami. Tomēr cerības veidot sadarbību ar akcionāriem patlaban mazinās,» sacīja Pavļuts.

Valsts kase ir saņēmusi «Liepājas metalurga» vēstuli, kurā ir teikts, ka uzņēmums nespēs samaksāt aizdevuma pamatsummas maksājumu Itālijas bankai. «Liepājas metalurgam» 30.aprīlī Itālijas bankai jāmaksā 7 780 450 eiro jeb 5 468 130 lati. No šīs summas 6 128 456 eiro (4 307 103 lati) ir pamatsumma, bet 1 651 994 eiro (1 161 028 lati) - aizdevuma procenti.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu