Polija sašutusi par Krievijas tekstu uz Kačiņska piemiņas plāksnes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polija sašutusi par izmainīto tekstu uz piemiņas plāksnes, kas veltīta lidmašīnas avārijā Krievijā pirms gada bojā gājušā Polijas prezidenta Leha Kačiņska piemiņai.

Piemiņas plāksnes teksta oriģinālajā poļu versijā bija rakstīts, ka Kačiņskis un pārējie avārijas 95 upuri bija ceļā uz Katiņas slaktiņa piemiņas ceremoniju.

Taču Krievijas amatpersonas to nomainījušas pret citu plāksni, uz kuras ir teksts poļu un krievu valodās, izņemot atsauci uz Katiņas slaktiņu.

Polija izmainīto tekstu atklāja sestdien, kad avārijā bojā gājušo ģimenes locekļi ieradās memoriālā, lai pieminētu pirms gada notikušo aviokatastrofu.

Memoriāla plāksnes nomaiņa izraisījusi sašutumu Varšavā, diplomātiem ziņojot, ka Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis pirmdien, kad viņš apmeklēs memoriālu Smoļenskā, varētu nenolikt vainagu pie plāksnes.

Krievijas Smoļenskas apgabala gubernators Sergejs Antufjevs svētdien aizstāvēja veiktās izmaiņas, norādot, ka "šī nav vieta, kur mēs sērojam par poļu [Katiņas] traģēdiju. Šeit mēs pieminam lidmašīnas katastrofas upurus".

Aviokatastrofa notika pirms gada, kad Polijas prezidents, kā arī 95 citas augstākās Polijas amatpersonas un sabiedrības pārstāvji devās uz Smoļensku, lai apmeklētu netālu esošo Katiņu, kur 1940.gadā PSRS iekšlietu karaspēks noslepkavoja vairākus tūkstošus poļu karagūstekņu.

Polijas un Krievijas attiecības aizēno arī ieilgusī izmeklēšana par avārijas apstākļiem, kā arī izmeklētāju nevienprātība par notikušo.

Krievijas izmeklētāji uzskata, ka traģēdijā vainojamas augsta ranga poļu amatpersonas, kuras atradās Krievijā avarējušās prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas pilota kabīnē un izdarīja spiedienu uz apkalpi, kas savukārt ignorēja no Smoļenskas saņemto informāciju par nepiemērotajiem laika apstākļiem lidostā un nepieņēma lēmumu veikt nosēšanos rezerves lidlaukā.

Savukārt Polijas puse uzskata, ka piloti pieņēmuši lēmumus, ietekmējoties no Krievijas dispečeru komandām, kas nav savlaicīgi ziņojuši par to, ka lidmašīna ir novirzījusies no kursa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu