Ziemeļkoreja pieprasa atzīt to par kodolvalsti (55)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkoreja otrdien pieprasījusi atzīt to par kodolvalsti, noraidot ASV izvirzīto prasību atteikties no kodolprogrammas pirms sarunu sākuma.

Pēc nedēļām ilgas spriedzes un kodolkara draudiem Ziemeļkoreja pēdējo dienu laikā vismaz sākusi runāt par iespējamo dialogu, šādi reaģējot uz ASV un Dienvidkorejas aicinājumiem uz sarunām.

Tomēr Vašingtonas un Seulas prasību, lai Phenjana atsakās no kodolieročiem un raķešu izmēģinājumiem, Ziemeļkoreja uzskata par nepamatotu un nepieņemamu, vēsta laikraksts «Rodong Sinmun».

«Ja KTDR (Korejas Tautas Demokrātiskā Republika) sēdīsies pie galda ar ASV, tam jābūt dialogam starp kodolieroču valstīm, nevis ka viena puse spiež otru atteikties no kodolieročiem,» norādīja laikraksts.

Baltais nams šomēnes izteicās, ka Ziemeļkorejai būtu jāapliecina, ka tā ir nopietni gatava atteikties no savām kodolambīcijām, pirms var sākties jēgpilnas sarunas.

Spriedze Korejas pussalā pakāpeniski pieaugusi, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu. Phenjana pēdējo nedēļu laikā pastāvīgi izteikusi draudus par iespējamo karadarbības sākšanu, tostarp draudot lietot kodolieročus.

Tomēr pagājušo ceturtdien Ziemeļkoreja izvirzīja stingrus priekšnosacījumus sarunu atjaunošanai ar Dienvidkoreju un ASV, pieprasot atcelt ANO noteiktās sankcijas un garantēt, ka tiks izbeigtas ASV un Dienvidkorejas kopīgās militārās mācības, kas izraisījušas ārkārtīgi asu Ziemeļkorejas neapmierinātību.

ASV uz to reaģēja, paziņojot, ka gaida no Phenjanas skaidrus signālus, ka Ziemeļkoreja apturēs savas kodolaktivitātes.

Ziemeļkoreja iepriekš vairākkārt nākusi klajā ar draudiem cerībā panākt piekāpšanos no ASV un Dienvidkorejas puses, kas tai daudzkārt izdevies. Tomēr šoreiz Vašingtona un Seula izteikušās, ka šāda prakse ir jāpārtrauc.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu