Sākas bērnu filmu festivāls "Berimors"

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

9.Rīgas starptautiskais bērnu filmu festivāls "Berimors", kas no 8.aprīļa līdz 14.aprīlim notiks Rīgā, Liepājā, Cēsīs un Ventspilī, šoreiz savā programmā piedāvās 11 pilnmetrāžas un vairāk nekā 20 animācijas īsfilmas, šodien preses konferencē stāstīja festivāla programmas koordinatore Agnese Surkova.

Vairākas pirmizrādes

Galvenokārt programmā iekļautas filmas no Ziemeļvalstīm, kur izveidojusies spēcīga tradīcija filmas veidot visai ģimenei, taču būs arī filmas no Centrāleiropas un īpaša Latvijas, Gruzijas animāciju filmu izlase.

Festivāla atklāšanā Latvijas pirmizrādi piedzīvos režisora Edmunda Jansona jaunā animācijas filma "Kā lupatiņi mazgājās", kā arī programmā būs iekļauta režisores Daces Rīdūzes animācijas filma "Zīļuks", kas bija iekļauta arī slavenajā Berlīnes kino festivāla programmā, un režisora Roberta Rubīna dokumentālā filma "Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?", kas pagājušā gada "Arsenālā" ieguva skatītāju simpātiju un "Interfilm" žūrijas balvu.

Bērni ir svarīgākais dzīvē, tādēļ arī šogad tiek turpināta pirms vairākiem gadiem sāktā festivāla tradīcija, piedāvājot filmas bērniem, kas šogad iepriecinās bērnus ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās, norādīja festivāla un starptautiskā kino centra "Arsenāls" direktors Giorgijs Haindrava.

Pirmo reizi tiks rādīta gruzīnu animācijas filmu izlase

Festivālā tiks izrādītas 11 pilnmetrāžas un vairāk nekā 20 animācijas īsfilmas no septiņām valstīm - Latvijas, Gruzijas, Dānijas, Somijas, Norvēģijas, Čehijas un Vācijas. Nozīmīgas filmas būs Somijas filma "Komēta nāk!", kurai mūziku komponējusi slavenā islandiešu dziedātāja Bjorka, Vācijas filma "Krokodili" - stāsts, kas sākotnēji tika izdots grāmatā 1976.gadā un iekļuva visvairāk pārdoto grāmatu sarakstā Vācijā, Somijas filma "Bundzinieks Rikijs un velosipēdu zaglis", kas ir komēdija un mūzikls reizē, ko Somijā pirmajā filmas izrādīšanas nedēļas nogalē noskatījās vairāk nekā 38 000 kino mīļotāju, kā arī pašmāju filma "Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?".

Festivāla un starptautiskā kino centra "Arsenāls" direktors Giorgijs Haindrava, festivāla programmu grupas pārstāve Agnese Surkova un žurnāla "Ilustrētā Junioriem" galvenā redaktore Sanda Krasta piedalās 9.Rīgas starptautiskajam bērnu filmu festivālam "Berimors" veltītajā preses konferencē, kurā iepazīstina ar festivāla programmu
Festivāla un starptautiskā kino centra "Arsenāls" direktors Giorgijs Haindrava, festivāla programmu grupas pārstāve Agnese Surkova un žurnāla "Ilustrētā Junioriem" galvenā redaktore Sanda Krasta piedalās 9.Rīgas starptautiskajam bērnu filmu festivālam "Berimors" veltītajā preses konferencē, kurā iepazīstina ar festivāla programmu Foto: LETA

Bērnu filmu festivālā pirmo reizi tiks rādīta gruzīnu animācijas filmu izlase, kurā būs iekļautas gan jaunas animāciju filmas, gan tādas, ko no savas bērnības atceras mazo skatītāju vecāki. Festivālā izrādīs arī sešas krāsainas un piedzīvojumiem bagātās studijas "Dauka" animācijas filmas, ar kurām izaugušas jau vairākas skatītāju paaudzes, kā arī būs sagatavota Daces Rīdūzes animācijas filmu programma.

Radošās darbnīcas

Festivāla programmu šogad papildinās arī radošās darbnīcas, kas norisināsies trijās no festivāla pilsētām. Rīgā bērni varēs piedalīties radošajā darbnīcā, kur kopīgiem spēkiem aplikācijas tehnikā tiks veidota animācijas filma par Berimora ceļojumu, stāstīja darbnīcas vadītāja un animatore Dace Liepa. Rīgā radošo darbnīcu vadīs ne tikai animatore, bet arī režisore Māra Liniņa un animācijas režisors, datormākslinieks Dzintars Krūmiņš.

Liepājā režisora Olafa Okonova vadītajā darbnīcā bērni varēs iepazīsties ar animācijas filmu veidošanas pamatiem, kopīgi veidojot arī filmu. Animācijas režisore Ingrīda Pičukāne lasīs lekciju "Animācija mājas apstākļos jeb mazais kinobrīnums", savukārt komiksu žurnāla "Kuš" veidotāja Zane Zajančkauska iepazīstinās ar komiksu kultūru.

Bērniem interesanta radošo darbnīcu programma tiek gatavota arī Cēsīs, stāstīja Cēsu animācijas darbnīcas koordinatore Gundega Skudriņa. Kopumā Cēsīs notiks sešas darbnīcas. Režisors un animators Nils Skapāns vadīs animācijas meistarklasi, kur bērni radīs paši savu animācijas filmu plastilīna tehnikā, "Avārijas brigādes" nodarbībās bērnus iepazīstinās ar filmas tapšanas procesu, jaunākajām animācijas filmām un lellēm, filmu triku darbnīcā interesenti varēs izbaudīt dažādus filmās izmantotos brīnumus.

Bērnu žūrija

Kā ierasts, festivāla konkursa filmas vērtēs bērnu žūrija, kura noteiks labāko filmu un pasniegs galveno balvu "Berimora Lielo spilvenu". Festivāla žūrijā darbosies desmit gadus vecā Lauma Lubāne, 12 gadus vecā Ieva Vizma Romanovska, desmit gadus vecais Aksels Līdums un Frederiks Sebastians Anosovs, kā arī 12 gadus vecais Aksels Jancis un 13 gadus vecā Elizabete Grinblate.

Režisors Olafs Okonovs
Režisors Olafs Okonovs Foto: LETA

Kā pastāstīja Surkova, žūrijas atlasē bērni vecumā no astoņiem līdz 13 gadiem tika aicināti uzrakstīt stāstu par tēmu "Berimora velobrauciens", jo šogad festivāls ir veltīts veselīgam dzīvesveidam un velosipēds ir tā oficiālais pārvietošanās līdzeklis. Kopumā bērnu žūrijā tika saņemti vairāk nekā 50 pieteikumi, kur bērni bija gan rakstījuši stāstus, gan dzejoļus.

Nākamajā gadā festivāls "Berimors" svinēs desmit gadu jubileju, tādēļ jau šogad notiks gatavošanās nozīmīgajai jubilejai. Jau aprīlī sāksies "Starptautiskā kino centra" un žurnāla "Ilustrētā Junioriem" ilgtermiņa sadarbības projekts, kura laikā katru mēnesi žurnālā tiks publicēts komiksu stāsts "Berimora kino piedzīvojumi". Komiksu veidošanā varēs piedalīties arī žurnāla lasītāji, ietekmējot komiksu notikumus, stāstīja "Ilustrētā Junioriem" galvenā redaktore Sanda Krasta.

Žurnālam komiksu scenāriju veido scenārists Ivo Briedis, bet animācijas zīmē Roberts Cinkuss. Nākamā gada sākumā komikss tiks apkopots vienā izdevumā, laižot klajā "Berimora" jubilejas komiksu žurnālu.

9.Rīgas starptautiskā bērnu filmu festivāla "Berimors" biļetes un abonementus var iegādāties visās "Biļešu servisa" kasēs un internetā "www.bilesuserviss.lv", kā arī uz filmas seansiem Rīgā biļetes var iegādāties kino "Rīga" un "K.Suns" kasēs.

Haindrava atklāja, ka festivāla "Berimors" aktivitātes turpināsies arī pēc festivāla beigām. Tāpat festivāla rīkotājiem ir idejas jau nākamā gada festivālam. Plānots, ka nākamgad festivāls piedāvās divas konkursa programmas, no kurām viena būs pašu bērnu veidoto filmu konkurss.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu