Dub Fx: es nereklamējos, fani reklamē mani!

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 8. aprīlī, plkst. 20 "Sapņu fabrikā" Rīgā uzstāsies viens no pasaulē pazīstamākajiem tā sauktajiem ielu muzikantiem, kurš aizrāvies tieši ar bītboksu – ritma un citu audiālu efektu radīšanu ar balsi, ņemot talkā bīta cilpu radīšanas un skaņas pārveidošanas aparatūru. Sazinājāmies ar Dub Fx jeb Bendžaminu Stenfordu īsi pirms Rīgas koncerta.

Visupirms, Bendžamin, tu esi ģēnijs! Vai tu to zināji?

Ģēnijs nav īstais vārds. Es dotu priekšroku apzīmējumam "apdāvināts".

Kur tu samācījies visas tās trakās un brīnišķīgās lietas, ko dari uzstājoties?

Tas man prasīja daudz laika, es neiemācījos visu uzreiz. Smaga darba gadi.

Dub Fx darbībā - tas ir jāredz
Dub Fx darbībā - tas ir jāredz Foto: Publicitātes foto

Vienā no saviem YouTube video "Flow" tu pēc dziesmas saki, ka daži no taviem visu laiku iecienītākajiem māksliniekiem ir no Bristoles. Vai tas nozīmē, ka tevi tomēr visvairāk ietekmējuši nevis Jamaikas, bet gan Anglijas mākslinieki, kuri savukārt ietekmējušies no jamaikiešu mūzikas?

Man nav tāda iecienītākā mākslinieka, bet, ja man būtu jāizvēlas viens, no kā tiešām bijis vērts mācīties, tad es teiktu, ka tas ir Bobs Mārlijs. Bet man patīk arī The Beatles, Bobijs Makferins un citi. Kas attiecas tieši uz elektronisko mūziku, tad Bristolei ir lieliska skatuve...

Kā tiki pie sava pseidonīma? Vai ietekmējies no lieliskā angļu drum'n'bass meistara Shy FX?

Nē. Šo nosaukumu izdomāju pirms vairākiem gadiem grupai Austrālijā, kad sāku radīt mūziku. Vajadzēja nosaukumu, un piespiedu kārtā izdomāju šo.

Vai bītboksa kustība iet roku rokā ar speciālu modi, kādu jaunu filosofiju utt., vai arī tas viss tev šķiet pilnīgs sviests?

Es vēlētos, lai mūzika un filosofija ietu roku rokā... Tā tam būtu jābūt, vai ne? Diemžēl tikai nedaudzi cilvēki to saprot. Psihedēlijas kustība sešdesmitajos bija domāta kā brīnišķīgas brīva domu lidojuma, pozitīvas enerģijas un mīlestības ēras sākšanās. Bet liela daļa hipiju to izmantoja tikai kā attaisnojumu neko nedarīt, salietoties narkotikas un nodarboties ar seksu.

Panku kustība bija līdzīgs stāsts. Tā sākās kā mākslas forma, kas atainoja briesmīgo sabiedrību visapkārt, bet visi tie idioti pievienojās un izmantoja iespēju terorizēt normālus ikdienas cilvēkus, lietoja panku ideju negatīvā veidā. Tādēļ nē.

Bītboksam nav nekāda sakara ar to, kā izskatos.

Izskatās, ka tu esi brīva gara tipa cilvēks, kuram patīk ceļot, kurš izmanto sociālos tīklus pašreklāmai un savas mūzikas pārdošanai. Īsumā - labs brīva mūziķa piemērs mūsdienās. Vai tu varētu šo apgalvojumu pakomentēt un varbūt dot kādu ieteikumu mūziķiem, kuri tikai sāk kaut ko darīt?

Es patiesībā nemaz tik daudz nereklamējos. Fani lielākoties reklamē mani! Mans vienīgais ieteikums ir nodarboties ar jebkādu mākslu, kas patīk, necenšoties darīt kaut ko, kas šķietami varētu patikt citiem... Vajag darīt to, kas sanāk dabīgi. Ja tev pašam tas patīk, tad noteikti patiks arī kādam citam...

Vajag iet ielās un nogādāt savu mūziku līdz vienkāršiem cilvēkiem. Ja tu to nespēj, tad neceri, ka kaut kas pats atnāks pie tevis. Tur ārpusē ir grūtībām pilna pasaule un neviens nestrādā par brīvu. Vai nu tev pašam izdodas ko sasniegt, vai nē.

Vai interesantam latviešu māksliniekam ir iespējams izdot savu ierakstu tavā foršajā leiblā "Convoyun.ltd", vai arī tas radīts tikai savu un draugu albumu izdošanai?

Nē, es strādāju ar dažādiem cilvēkiem. Bet uzreiz paskaidrošu, ka "Convoyun.ltd" gluži nav leibls. Tā ir kā vieta, kur līdzīgi domājošiem ļaudīm sanākt kopā un paplašināt savu apziņu. Es piekristu sadarboties tikai ar kādu, kuram būtu jūtama tāda pati degsme un vēlēšanās smagi strādāt kā man. Ja tu vēlies, lai mēs palīdzam tev, tad tev vispirms jāpalīdz sev pašam..

Tu jau biji Latvijā 2009. gadā un uzstājies pilsētā, kas saucas Talsi. Vai ir kādas labas atmiņas?

Ha-ha, Talsi... Dalītas izjūtas. Man bija jautri, bet organizētāji man tā arī neko nesamaksāja.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu