VEF pavasara kūlenis un baiļu tests piedevām (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šo sestdien, 20. aprīlī, uz vērienīgu jaunās sezonas atklāšanu «VEF pavasara kūlenis» visus ciemos gaida «Totaldobže» mākslas centrs un tā vadītājs Kaspars Lielgalvis. Starp citu, dažnedažādas aktivitātes projekta «Horizontu meklējot» ietvaros «Totaldobžē» risināsies arī nākamgad, kad Rīga būs kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Kļūt par mākslas procesa liecinieku

Taujāts, kas īsti slēpjas zem apzīmējuma «Horizontu meklējot» un «radošās darbnīcas», Kaspars sarunā ar kultūras portālu «Rīga 2014» stāsta, ka pirms gada sākusies sadarbība ar mākslas zinātnieci un projekta «Horizontu meklējot» kuratori Ievu Kulakovu.

"Totaldobže" mākslas centra vadītājs Kaspars Lielgalvis
"Totaldobže" mākslas centra vadītājs Kaspars Lielgalvis Foto: Kaspars Garda, Rīga-2014

«Laboratorijas ir vieta, kur veicam dažādus eksperimentus un testus ar mērķi pārbaudīt dažādus veidus, kā izstādīt mākslas darbus un kā skatītājs to visu uztver. Varbūt šoreiz noteicošā loma nav it kā netradicionālajai videi, drīzāk eksperimentos mēģinām pārbaudīt citas lietas. Piemēram, fotogrāfija tiek izstādīta vai nu izdrukātā veidā, vai kā projekcija, liela vai mazāka izmēra, vienkārši apskatāma vai kopā ar kaut kādu mūziku. Esam sagatavojuši anketas, kuras apmeklētāji aizpilda, un tad mēs gūstam «fīdbeku», kā cilvēks uztver fotogrāfiju un kādas emocijas izraisa fotogrāfijas pasniegšanas veids,» Kaspars min vienu no laboratoriju darbības piemēriem. Tas esot labs veids, kā mākslinieki var izmantot laboratorijas telpu, pārbaudot savas idejas un ieceres pirms lielākas izstādes, kurā nevēlas eksperimentēt. «Tāpēc mums ir laboratorijas, kas nepretendē uz izstāžu zāles statusu; ne velti reklāmas materiālos rakstām, ka tā ir vieta, kur notiek eksperimenti un testi,» mākslas centra vadītājs vēl paskaidro, piebilstot – tā nav vieta, kur nākt un skatīties mākslu.

Šī noteikti ir vieta cilvēkiem, kam interesē mākslas tapšanas process, kļūstot par tā liecinieku.

Kopā iecerēti astoņi šādi eksperimenti – atbilstoši Ievas Kulakovas iecerētajai izstādes tematikai un struktūrai.

Izmantojiet iespēju pabaidīties

Pagājušajā gadā notikuši divi šādi eksperimenti, savukārt jau šo sestdien, 20. aprīlī, notiks trešais eksperiments – tiks testētas bailes! Taujāts, kā to iespējams izdarīt, Kaspars atzīst, ka pasākuma rīkotāji nedaudz pastudējuši cilvēku emocijas – tieši tās, kas izraisa baiļu sajūtu. «Šim nolūkam izmantosim jaunās mākslinieces Katrīnas Sauškinas mākslas darbu, kuru eksponēsim tā, lai mēģinātu skatītājos izraisīt baiļu sajūtu. Būs arī anketas, kurās skatītājs varēs atbildēt, radās viņam bailes vai neradās.» Vai Katrīnas darbs būs tik šaušalīgs, lai izraisītu skatītājos bailes?

«Pats mākslas darbs – nē, un tur arī nekas briesmīgs nav attēlots. Bet tas ir ļoti pateicīgs šim eksperimentam, jo ir daudznozīmīgs. Neteiksim, ka to ir grūti uztvert, bet – cik cilvēku, tik arī viedokļu.» Darbs būs apskatāms videoformātā, un pašlaik tiekot domāts par to, kā to labāk eksponēt.

«Mākslas darba izstādīšanas veids var ļoti būtiski ietekmēt to, kā cilvēks darbu uztver – vai tas ir gaišā telpā, vai apskatāms drebuļus uzdzenošas mūzikas pavadījumā. Tad tas strādā pilnīgi citādāk.»

«Vai Katrīnas darbs nākamgad būs skatāms «horizontos», pašreiz nezinu. Tas ir Ievas ziņā. Tātad šī, iespējams, būs vienīgā iespēja pārbaudīt savas bailes,» smejas Kaspars. Viņš piebilst, ka skatītājiem šie eksperimenti patīkot, turklāt, būdami ziņkārīgi, viņi esot ar mieru pat pastāvēt rindā. «Izstādītie darbi un vide ap tiem rada īpašu sajūtu. Dažkārt darbus un eksperimentus vēlos apskatīties arī pats, taču pērn rindu nepaguvu izstāvēt. Protams, piedalos gan darbu uzstādīšanā, gan novākšanā, taču tas ir pavisam citādāk.» Starp citu, šogad laboratorija darbosies no pulksten četriem pēcpusdienā līdz pat desmitiem vakarā, tā ka pārbaudīt savas bailes varēs gana kupls interesentu pulks.

"Totaldobže" mākslas centra vadītājs Kaspars Lielgalvis
"Totaldobže" mākslas centra vadītājs Kaspars Lielgalvis Foto: Kaspars Garda, Rīga-2014

Džezs, laikmetīgā deja, slami un citas aktivitātes

Stāstot par sestdien paredzētajām aktivitātēm, Kaspars akcentē – būs atvērti visi bijušajā VEF teritorijā izvietotie radošie punkti, kā tos dēvē šā radošā kvartāla iemītnieki: «Totaldobže», kafejnīca «Ziema», baiļu trase Psaiho.lv, skeitparks un radošās darbnīcas. Aktivitātes sāksies ar koncertu bērniem, kā laikā uzstāsies jaunie džeza mūziķi, akadēmiskās mūzikas komponists bērniem mācīs dziesmiņu, pēc tam stafeti pārņems animators Reinis Pētersons un džeza bundzinieks Artis Orups. «Laikmetīgās dejas horeogrāfe Kristīne Vismane interesentus iepazīstinās ar laikmetīgo deju un rādīs, kā tā veidojas.» Pēc apmēram stundu garā koncerta bērni varēs apmeklēt radošās darbnīcas, izmēģinot sietspiedi vai iepazīties ar fotografēšanas noslēpumiem, savukārt tikmēr skeitparkā norisināsies starptautiskas sacensības skeitbordā.

«Šīs aktivitātes ieplānotas līdz apmēram pulksten četriem pēcpusdienā, bet paralēli notiks «Retro spektro vintage» tirdziņš. Savukārt ap pusastoņiem sāksies dzejas slams, improvizācijas koncerts, dīdžeju un grupu uzstāšanās. «Esam parūpējušies, lai darāmā nepietrūktu līdz pustrijiem naktī!» palepojas Kaspars, atgādinot – pa dienu tiek gaidītas ģimenes ar bērniem, bet vakarā – tie, kam patīk demokrātiski pasākumi. «Par apmeklētāju trūkumu nevaram sūdzēties; laikam šogad būs jādomā, kā visus interesentus satilpināt,» viņš priecājas, piebilstot – visa pasākumu programma pieejama arī «Totaldobžes» mājaslapā. Arī par labu laiku sestdien esot gādāts!

Foto: publicitātes
Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu