Ceļvedis: Putnu dienas, Vējiem līdzi, Bordžija, mode u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šī nedēļas nogale veltīta īpaši teātra pirmizrādēm - tās piedzīvos «Vējiem līdzi» (Daile) un «Lukrēcija Bordžija» (Liepājas teātris). Tāpat apmeklējamas daudzas gaidītas viesizrādes. Bet tiem, kuri alkst baudīt pavasari, iesakām doties uz Rīgas Zooloģisko dārzu modināt rāpuļus vai Kalnciema kvartālu darināt putnu būrīšus.

PASĀKUMI

Foto: publicitātes

20.aprīlī plkst. 10:00 – 16:00 Kalnciema kvartāla zemnieku un amatnieku tirdziņš tiks veltīts putniem – Latvijā apdraudētajām pūcēm. Kalnciema kvartāls kā «Putnu dienas» rīkotāji aicina kopīgi apvienot spēkus un palīdzēt atrast 20 jaunas mājvietas Latvijas strazda lieluma pūcēm – apodziņiem, kuriem šis ir izšķirošais laiks mājvietas atrašanai un iekārtošanai, jo apodziņi dēj olas jau maija sākumā un to mazuļi izšķiļas maija vidū. Tā kā apodziņi ligzdo lielos meža masīvos un pārsvarā vecās audzēs, tiem ir nepieciešami būrīši pēcnācēju radīšanai. Kalnciema kvartāls ir sagatavojis materiālus un aicina ikvienu interesentu pievienoties ornitologiem Gaidim Grandānam un Andrim Avotiņam no 12.00 līdz 15.00 Kalnciema kvartāla teritorijā izgatavot apodziņiem būrīšus. Kalnciema kvartāla restauratori būs parūpējušies par visiem būrīšu izveidei nepieciešamajiem materiāliem. Apodziņu jaunās mājas taps no vismaz 100 gadus veciem kokmateriāliem, kas tiks izmantoti atkārtoti, lai šo jauno pūču mājiņu izgatavošanai nebūtu jānocērt neviens jauns koks. Visiem tiem, kam interesē putnu mājvietas un to izveide, plkst. 12:00 un 14:00 Vīnu veikala zālē būs iespēja noklausīties lekciju «Kas dzīvo būrīšos?», kuru vadīs ornitologs Gaidis Grandāns. Bērni varēs piedalīties putnu zīmēšanas darbnīcā. Savukārt tirdziņā atradīsiet tradicionālos lauku labumus un dažādus zemnieku un amatnieku izstrādājumus, kā arī varēsiet baudīt maltītes brīvā dabā.

Foto: publicitātes

19.aprīlī plkst. 13.00 Rīgas Zoodārzā žurnālistu klātbūtnē modināsim Latvijas rāpuļus un vērsim Latvijas abinieku un rāpuļu ekspozīcijas durvis. Dzīvnieki pa ziemu labi atpūtušies, lai tagad ar lielu sparu baudītu pavasari. Runāsim arī par čūskām, jo katru gadu zoodārzā atskan neskaitāmi telefona zvani – palīdziet, pagalmā čūskas! Preses konferencē piedalīsies rāpuļu speciālisti, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciālisti, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji. Savukārt sestdien un svētdien Latvijas rāpuļu dienas Zoodārzā, plkst. 12.00-16.00 Latvijas rāpuļu un abinieku ekspozīcijā darbosies Pētnieku darbnīca «Iepazīsti Latvijas čūsku pasauli!», kurā ikviens varēs iesaistīties interesantās un izzinošās nodarbēs, izvingrināt kājas mītu un patiesību spēlē, kā arī iepazīties ar rāpuļu vairošanās atšķirībām.

Foto: publicitātes

No 19. līdz 21. aprīlim Ķīpsalā jau 18. reizi apmeklētājus aicinās starptautiskā izstāde «Mode un tekstils 2013», kas piedāvās plašu ekspozīciju, rokdarbu meistarklases, stila konsultācijas, modes skates, konferenci biznesa veicināšanai, kā arī jaunākās pavasara/vasaras sezonas kolekcijas un jauno modes mākslinieku konkursu «Habitus Baltija 2013». Plašu apģērbu un to aksesuāru, trikotāžas izstrādājumu, ādas galantērijas, mājas tekstila, audumu, dzijas, šūšanas piederumu un tekstilizstrādājumu aksesuāru, dažādu rūpniecisko iekārtu, to rezerves daļu un palīgmateriālu ekspozīciju izstādē piedāvās ražotāji un ražotāju pārstāvji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Uzbekistānas, Turkmenistānas, Itālijas, Somijas, Spānijas, Polijas, Lielbritānijas, Vācijas, Indijas u. c. valstīm.

Foto: publicitātes

Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā izstādes «Mode un tekstils 2013» laikā notiek konkursa «Mis un Misters Latvija 2012» fināls. 21. aprīlī Ķīpsalā ikvienam interesentam būs iespēja vērot sacensību par Latvijas skaistuma karalienes kroni, cīņu par «Misters Latvija» titulu un krāšņo «Mis un Misters Latvija 2012» ceremoniju. Šogad konkursā par skaistāko Latvijas jauniešu titulu sacentīsies septiņas meitenes un seši puiši no Rīgas, Jūrmalas, Bauskas, Ogres, Rēzeknes, Ludzas, Balviem, Alūksnes un Daugavpils. Skaistuma titula pretendenti ir visdažādāko profesiju pārstāvji – studenti, dejotājs, aktrise, stiliste, zemessargs, vingrošanas treneris. Konkursu papildinās dažādi priekšnesumi, kas tā norisi padarīs aizraujošu un interesantu.

KONCERTI

Foto: publicitātes

19.aprīlī Lielajā ģildē notiks kamerorķestra «Sinfonietta Rīga» koncerts, kurā pirmatskaņojumu piedzīvos ekspresīvās latviešu komponistes Anitras Tumševicas kamersimfonija «Die Stimme», informē «Sinfonietta Rīga» sabiedrisko attiecību vadītāja Baiba Freimane. Koncerts sāksies plkst.19, un biļetes uz to var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās. Kamersimfonijas žanra klasiku pārstāvēs arī modernista Arnolda Šēnberga Otrā kamersimfonija, par kuru vēsta interesanta darba komponēšanas vēsture. Komponists to iesāka rakstīt 1906.gadā, taču aizritēja 33 gadi līdz brīdim, kad simfonija tika pabeigta, Šēnbergam jau dzīvojot trimdā ASV.

Foto: publicitātes

«Tīģeris pie taustiņiem», skandalozais Čaikovska konkursa laureāts, fantastiskais duets, kurā apvienojušies spoži pianisti no Dānijas un Krievijas - tas viss un vēl vairāk jau pavisam drīz 21. starptautiskajā Pianisma zvaigžņu festivālā, ko šogad Liepājas Simfoniskais orķestris rīko 19.-21.aprīlī. Ar koncertu 19.aprīlī plkst.19 Liepājas Latviešu biedrības namā 21.starptautisko Pianisma zvaigžņu festivālu atklās spoži latviešu pianisti.

«Autobuss debesīs» turpina jubilejas turneju

Nākamie turnejas koncerti norisināsies 19.aprīlī Jēkabpils Tautas namā un 27.aprīlī Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē. Jau zināms, ka koncertā Liepājā kopā ar grupu «Autobuss debesīs» uzstāsies viesi - projekts «Raxtu raxti», kas izpilda Imanta Kalniņa dziesmas tautas mūzikai pietuvinātās aranžijās, un pats komponists Imants Kalniņš. Šī būs viena no retajām iespējām redzēt Imantu Kalniņu muzicējot ārpus tradicionālajām Imantdienām. «Autobuss debesīs» jubilejas turnejā priecē klausītājus ar visu laiku populārākajiem grupas skaņdarbiem gan no Imanta Kalniņa repertuāra, gan pašu komponētiem.

IZRĀDES

Foto: publicitātes

19.aprīlī Dailes teātrī notiks drāmas «Vējiem līdzi» pirmizrāde. Iestudējumu, kas veidots pēc Margaretas Mičelas romāna, veido Jans Villems van den Boss (Lielbritānija), kurš Dailes teātra skatītājiem pazīstams kā izrāžu «Spilvencilvēks» un «Amadejs» režisors. Mīlas stāsts, kas dzīvo cauri laikiem. Pasaule, kas aizgājusi vējiem līdzi. Šis ir stāsts ar īsteni episku vērienu, kas piedāvā skatītājam patiesas vizuālas dzīres un aktierspēles mirdzumu. Skārletas O`Hāras lomu atveidos Kristīne Nevarauska, Reta Batlera tēlā iejutīsies Artūrs Skrastiņš, Elīna Dzelme būs Melānija Vilksa, bet Lauris Subatnieks - Ešlijs Vilkss. Iestudējumā piedalīsies plašs Dailes teātra aktieru ansamblis: Indra Briķe, Juris Bartkevičs, Esmeralda Ermale, Aldis Siliņš, Artis Robežnieks, Ilze Vazdika, Lilita Ozoliņa, Juris Strenga, Aija Dzērve, Dārta Daneviča, Dainis Gaidelis, Ērika Eglija, Intars Rešetins, Ivars Auziņš, Ligita Skujiņa, Dainis Grūbe, Pēteris Gaudiņš, Pēteris Liepiņš, Inita Dzelme, Gints Grāvelis, Gints Andžāns un Mārtiņš Počs.

Foto: publicitātes

19.aprīlī, Liepājas teātrī pirmo reizi priekškars vērsies Viktora Igo melodrāmai «Lukrēcija Bordžija», kurai laikmetīgus vaibstus piešķīris režisors Dž.Dž.Džilindžers. Franču romantisma autora Viktora Igo melodrāma «Lukrēcija Bordžija» ir šaušalīgi fascinējošs stāsts par vēstures visintriģējošāko un valdzinošāko sievieti. Tāpēc, ka par šo femme fatale ir zināms tik maz, viņas vārdu apvij tumšu noslēpumu aura, baumas par neskaitāmām indēšanām un slepkavībām. Bet kas notiek tad, kad aukstasinīgās indētājas sirdī uzplaukst romantiskas jūtas? Iestudējumā piedalās aktieri Kaspars Gods, Mārtiņš Kalita, Egons Dombrovskis, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks, Sandis Pēcis, Rolands Beķeris, Viktors Ellers, Kaspars Kārkliņš, Agnese Jēkabsone, Everita Pjata, Anete Berķe, Ilze Būde, Laura Jeruma un Ilze Jura.

Izrādi iespējams noskatīties arī 20.aprīlī, kā arī 14. un 29. maijā.

Foto: publicitātes

20. aprīlī Rīgā ar izrādi «Ontans i rodne» viesosies Baltinavas dramatiskais kolektīvs «Palādas». Izrādes laikā skatītāji uzzinās, kā latgalieši cīnās ar izslavētās latgaliešu viesmīlības sekām, kā arī noskaidros, cik jautra reizēm var izvērsties negaidītu ciemiņu ierašanās mājās. Izrāde «Ontans i rodne» 20. aprīlī plkst. 19 būs skatāma kinoteātrī «Splendid Palace», Rīgā, Elizabetes ielā 61. Izrādes valoda – latgaliešu. Komēdija «Ontans i Anne» savulaik tā iepatikusies režisoram Valdim Lūriņam, ka pirmās trīs komēdijas sērijas izrādē «Latgola.lv» tika uzvestas uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves. Baltinavieši Rīgā parādīs izrādes oriģinālversiju.

Foto: publicitātes

Ģertrūdes ielas teātra izrāde «Āda» 19. un 20. aprīlī viesosies Valmieras drāmas teātrī. «Āda» ir Ingas Gailes poētiskās oriģināllugas iestudējums Andreja Jarovoja režijā, kurā varoņu pilsētas, naudas un slavas kārdinājumu džungļos izspēlē aktieri Anta Aizupe un Ivars Krasts. Mūziku īpaši šai izrādei ir sacerējis Jānis Burmeisters, tērpus veidojusi māksliniece Ieva Veita. Š.g. 19.aprīlī, viesojoties Valmierā, izrāde «Āda» piedzīvos savu 40. spēles vakaru. Rīdziniekiem un Rīgas viesiem tuvākās iespējas piedzīvot izrādi «Āda» Ģertrūdes ielas teātrī ir 18.aprīlī, 8., 9. maijā 19.00.

Foto: publicitātes

«Dzejtaurenis» 2012. gadu pavadīja ar ļoti nozīmīgiem notikumiem, proti, Spēlmaņu nakts balvu nominācijā Gada izrāde bērniem vai jauniešiem, kā arī Baltijas teātra festivāla balvu par izcilību mūzikā. Tādēļ šogad «Dzejtaurenis» savu lidojumu pretī pavasarim sāk ar vēl lielāku prieku un iedvesmu. Rīgas skatītājiem būs iespēja satikt «Dzejtaureni» 20. aprīlī plkst. 15:00 Zirgu pastā. Izrādē «Dzejtaurenis» kustība, tēli, ēnas un mūzika veidos dzejas pasauli. Projektā piedalās laikmetīgās dejas horeogrāfe un dejotāja Elīna Breice, mūziķis un komponists Rihards Zaļupe. Izrādes režisors Varis Klausītājs iedvesmojies no Aivara Neibarta dzejoļu krājuma «Taureņkaraļvalstība», kas arī ir pamats darbībai uz skatuves.

Foto: publicitātes

Ņemot vērā skatītāju atsaucību, stāvkomēdijas «Optimistika» radošā komanda - režisors Jānis Skutelis, tekstu autors Jānis Skutelis un izpildītājs Jānis Skutelis - pieņēma lēmumu, pirms uz visiem laikiem aizmirst «Optimistiku» un sāk darbu pie jaunas izrādes, iepriecināt stāvkomēdijas cienītājus, izsludinot papildizrādes 20. un 21. aprīlī pulksten 19:00 koncertzālē «Palladium». Īsi raksturojot «Optimistiku», var atsaukties uz vispārizplatītu domu, ka jebkurā laikā dzīvojoši cilvēki uzskata, ka viņu laiks ir īpaši unikāls, salīdzinot ar tiem laikiem, kuri bijuši. Skutelis drosmīgi sper soļus arī ārpus Rīgas, apciemojot vienas no Latvijas lielākajām teātra pilsētām – Liepāju (19.aprīlī).

Foto: publicitātes

Jau 18. gadu pēc kārtas Rīgā un citās Latvijas pilsētās norisināsies viens no ievērojamākajiem notikumiem Latvijas kultūras dzīvē - Starptautiskais Baltijas Baleta festivāls «No klasikas līdz avangardam». Šogad Baltijas Baleta festivāls pirmo reizi viesosies arī Rēzeknē. Rēzeknes iedzīvotājiem un viesiem būs iespēja vērot skandināvu horeogrāfa Jo Stromgrena laikmetīgās dejas izrādi «Football», kas norisināsies 19. aprīlī Rēzeknes Kultūras centrā. Jo Stromgrena izrāde «Football» ataino drosmīgu modernā baleta un futbola saspēli. Tā atspoguļo mākslīgo konfliktu starp sportu un mākslu, kā arī lepnumu un aizspriedumus par strādnieku šķiras sporta veidu un augstākās šķiras dziņu pēc baleta. Izrādē katram tiks piedāvāta iespēja palūkoties uz lietām citādāk, kā arī atbildēt uz jautājumu - vai sports un cīņa par uzvaru var kļūt par mākslu? Jo Stromgrena laikmetīgās dejas izrāde «Football» būs skatāma 19. aprīlī plkst. 19 Rēzeknes Kultūras centrā.

TV

Foto: publicitātes

TV3 kanālā plkst 20:00 seko līdzi šova «Kora kari 3» pusfinālam, kurā cīnīsies Cēsu Karmīnkrāsas karoga koris, Rēzeknes Zaļo pakalnu koris un Rīgas Zelta saules koris.

Foto: publicitātes

Mūsu ēras 120. gadā Flāvijs Akvila veda 5000 romiešu elites leģiona kareivjus kaujas uzdevumā tālu aiz tolaik zināmās pasaules robežām – uz Kaledonijas augstienēm. Visi pazuda bez vēsts. 20 gadu pēc notikušā komandiera dēls Marks Akvila, lai godinātu sava tēva, Devītā leģiona vadoņa, piemiņu, nolemj atklāt kareivju pazušanas noslēpumu un atrast pazudušā leģiona emblēmu – ērgli. Padzirdējis, ka ērglis redzēts kādas cilts templī tālu Kaledonijas ziemeļos, Marks dodas bīstamā ceļojumā, neklausoties brīdinājumos, ka nevienam romietim nav lemts atgriezties no zemēm ārpus pazīstamās pasaules robežām. LNT, svētdien, 21.04., plkst. 21:00.

Foto: publicitātes

Homērs Simpsons nejauši izraisa radioaktīvu vielu noplūdi upē no vietējās atomelektrostacijas. Negadījums var nodarīt Springfīldai neatgriezenisku postu. Homēram jārīkojas, lai izglābtu pilsētu un savu ģimeni. TV3, sestdien, 20. aprīlī 19:30.

Piektdien visā Latvijā būs «Prāta Vētras» DVD bezmaksas seansi

Šodien grupa «Prāta Vētra» realizēs unikālu projektu – koncertfilma «Vēl viena klusā daba» (DVD un Blu-Ray formātos jau pārdošanā) vienlaikus bez maksas tiks demonstrēta 100 Latvijas pilsētās un novados.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu