Instrukcija viesstrādniekiem: "Stroika" ar skatu uz Berlīni

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Humoristiska instrukcija tiem, kas pēc Vācijas darba tirgus atvēršanas maijā papildinās latviešu viesstrādnieku skaitu ārzemēs. Tā par gaidāmo Viļa Lācīša grāmatas "Stroika ar skatu uz Londonu" pirmizrādi trešdien, 6.aprīlī, "Kino Rīga" izsakās tās režisors Mārtiņš Eihe. Kopā ar aktieri Normundu Bērzu, mūziķi Rolandu Ūdri un pašu grāmatas autoru uz skatuves iedzīvināts jau par bestselleru kļuvušais latviešu celtnieka romāns.

Monoizrāde no romāna atšķirsies ar daudz koncentrētāko notikumu atainojumu, proti, lai iekļautos divu stundu periodā (nenogurdinot skatītājus un aktieri), tās tapšanā izmantota aptuveni trešdaļa no grāmatas satura. Viena no noīsinātajām lietām ir kriminālais sižets, kas caurvija Viļa Lācīša stāstu. Tomēr, kā paskaidro Eihe, autors, kurš, esot Latvijā, iesaistījies arī izrādes veidošanā, šīs izmaiņas ir akceptējis.

"Tā ir sava veida instrukcija cilvēkiem, kas 1.maijā dosies viesstrādnieku darba meklējumos uz Vāciju,"

izrādi ar šā brīža aktualitātēm darba tirgū sasaista "Stroikas" režisors.

Atšķirībā no pierastās prakses, kad režisors pats izvēlas aktierus savai filmai vai izrādei, šoreiz bijis otrādi – aktieris Normunds Bērzs izvēlējies Eihi. "Viņam piezvanīja meitene no producentu grupas, kas vēlējās veidot izrādi pēc grāmatas tieši ar viņu un jautāja, vai nezinot kādu režisoru, ar ko viņš vēlētos kopā strādāt," komentē režisors. Abi kopā izlasījuši romānu un piekrituši piedāvājumam.

Tā sauktais "stand-up" formāts nenozīmē, ka aktieris uz skatuves atradīsies viens pats. Galvenā varoņa stāstu papildinās videomateriāli un dažādas ar celtniecību saistītas dekorācijas. Izvaicāts par to, kā šādā formātā tiks attēloti stāsta varoņa ceļojumi no Latvijas uz Lielbritāniju un atpakaļ, izrādes režisors norāda uz pavisam vienkāršu grafisku risinājumu – "Google maps".

"Tas nebūs anekdošu savirknējums, kā pieņemts "stand-up" šovā. Arī šeit viss ir ar humoru, taču izrādē iekļauts arī autora pārdzīvojums. Emocijas ir īstas."

Iestudējumam par godu sacerēta arī dziesma ar nosaukumu "Stroika", tās autors ir pazīstamais mūziķis Rolands Ūdris, kurš pats dzīvojis ārvalstīs un izprot viesstrādnieku dzīvi. Tas gan nebūs vienīgais tur dzirdamais muzikālais materiāls. "Lācītis mums iedeva kaudzīti dziesmu no laikiem, kad viņš pats spēlēja mūziku," stāsta Eihe.

Noskaidrojot, kādās grupās un projektos spēlējis grāmatas autors, kliedēta arī mistērija par līdz šim lāča maskā tērptā rakstnieka identitāti – nevienam vairs nav noslēpums, ka Vilis Lācītis ir "Pupociklu Vasaras" garīgais līderis Aleksandrs Ruģēns, mūziķu aprindās zināms arī kā Sniegs.

Viļa Lācīša grāmatas "Stroika ar skatu uz Londonu" prezentācija 2010.gadā
Viļa Lācīša grāmatas "Stroika ar skatu uz Londonu" prezentācija 2010.gadā Foto: TVNET
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu