Nacisti rietumeiropiešus plānojuši noindēt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nacisti savulaik sabiedroto bruņoto spēku karavīrus plānoja noindēt, izmantojot saindētu kafiju, šokolādi un cigaretes, raksta "Daily Telegraph".

Šādi vēsturiski fakti atklājušies nule publiskotos, atslepenotajos britu slepenā dienesta MI5 dokumentos.

Viltīgi paslēpti ieroči un indes

Slepenajiem dienestiem Hitlera valdīšanas laikā arī izdevies pārtvert dažādus viltīgi paslēptus ieročus, piemēram, ar svastikas simbolu noformētā jostas sprādzē iemontētu miniatūru šaujamieroci.

Nacistu aģentu nopratināšanas materiāli liecina, ka Vācijas slepenajā dienestā Hitlera laikā darbojusies īpaša nodaļa, kuras kompetencē bijušas operācijas pret sabiedrotajām valstīm, kā taktiku izmantojot augsti stāvošu amatpersonu nogalināšanu un indēšanu. Šādu informāciju sabiedrotajiem atklājuši četri sagūstīti vācu aģenti. Viņu vidū bija arī kāda sieviete, kura "ienaidnieka teritorijā" nonāca, 1945.gadā izlecot ar izpletni virs Francijas.

Galvassāpes izraisošās cigaretes un nāvējošais aspirīns

Pie sagūstītajiem aģentiem atrastas arī dažādas indes un dots uzdevums pretiniekus neitralizēt visai neparastā veidā - viens no plāniem, piemēram, bija ienaidnieku karavīrus uzcienāt ar saindētām cigaretēm, kas izraisa galvassāpes. Tad ienaidnieks jāpacienā ar saindētu aspirīnu, kas izraisa upura nāvi desmit minūšu laikā. Lai neradītu aizdomas, aspirīns esot jādzer arī vācu aģentam, taču ne saindētais - aspirīna kārbiņā atradās gan parasts aspirīns, gan indīgais.

Aģentiem izsniegts arī pulverītis uzkaisīšanai uz durvju rokturiem, grāmatām vai galda. Tā sastāvā bija sasmalcināts stikls, kurš izmērcēts indē. Tāpat nacistu zinātnieki radījuši īpašas granulas ievietošanai pelnutraukā: saskarē ar cigaretes radīto siltumu tās izdala tvaikus, kas "nogalina jebkuru tuvumā esošo". Šīs granulas bijušas paslēptas šķiltavās.

Aģentēm izsniedz indes augsti stāvošu amatpersonu nogalināšanai

Indi saturējusi arī vācu ražojuma kafija, cukurs, cigaretes un šokolāde "Sarotti".

Savukārt aģentēm tikuši izsniegti mikrobi, kurus paslēpt uz kabatas spogulīšu melnās aizmugures virsmas. "Šos mikrobus izsniedza aģentēm-sievietēm, un tie bija paredzēti lietošanai pret augsti stāvošām personām sabiedroto okupētajā teritorijā," teikts slepenā dienesta publiskotajos materiālos.

Indes iedarbojas stundu vai dienu laikā

"Lielākā daļa inžu iedarbojās vairāku stundu vai dienu laikā.

Bija svarīgi, lai upuri nenomirtu uzreiz, laikā, kad viņu mājās vēl atradās ieaicinātie slepenie aģenti,"

nacistu plāni izklāstīti dokumentos.

Ņemot vērā MI5 1940.gados iegūto informāciju, sabiedroto spēki tika brīdināti nepieņemt svešinieku cigaretes, pārtiku vai saldumus, kā arī izvairīties no jebkādiem citiem vācu ražojumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu