Zirga gaļu satur 10% Latvijā ražoto liellopu gaļas produktu (66)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) valstīs veiktajos liellopu gaļas produktu izmeklējumos konstatēts, ka zirga gaļu satur 10% pārbaudīto Latvijā ražoto liellopu gaļas izstrādājumu, kas ir starp augstākajiem piejaukuma rādītājiem ES, ziņo Eiropas Komisija (EK).

Liek pārbaudīt gaļu

Eiropā, pieņemoties spēkā tā dēvētajam zirga gaļas skandālam, Brisele februārī deva rīkojumu veikt DNS pārbaudes produktiem, kuru sastāvā uzrādīta liellopu gaļa. EK arī deva rīkojumu pārbaudīt zirgu kautķermeņus, lai noskaidrotu, vai gaļā neatrodas zirgu pretsāpju medikaments fenilbutazons, kas cilvēkiem ir kaitīgs un kam atbilstoši normatīviem nevajadzētu nokļūt pārtikas ķēdē.

Katrai valstij atbilstoši izmēram noteikts pārbaudāmo paraugu skaits, bet virkne valstu pārbaudījušas vairāk paraugu.

Vislielākais zirga gaļas piejaukumu īpatsvars konstatēts Francijā ražotajos liellopu gaļas izstrādājumos,

kur 13,3% no 353 paraugiem saturēja marķējumā neuzrādītu zirga gaļu.

Otrs lielākais īpatsvars konstatēts Grieķijā - 12,5% no 288 paraugiem, bet trešais lielākais īpatsvars Latvijā - 10% no 70 pārbaudītajiem paraugiem.

Valstis, kur zirga gaļu nekonstatē

Kaut arī skandāls aizsākās Īrijā un Lielbritānijā, šajās valstīs, kā arī Beļģijā, Maltā un Slovākijā pārbaudītajos produktos zirga gaļas klātbūtne nav konstatēta.

Igaunijā ražotajos liellopu gaļas produktos zirga gaļas piemaisījums konstatēts 9,1% gadījumu, bet Lietuvā - 7,6% gadījumu.

Visā ES no pārbaudītajiem vairāk nekā 4000 liellopu gaļas produktiem zirga gaļu saturēja 193 jeb 4,55% izstrādājumu.

Savukārt meklējot medikamentu klātbūtni zirgu kautķermeņos, veiktas pārbaudes vairāk nekā 3000 paraugu, no kuriem fenilbutamols atklāts tikai 16 paraugos jeb 0,51%.

Fenilbutamols atklāts 14 paraugos Lielbritānijā un pa vienam Īrijā un Čehijā.

Burgeros atrod zirga gaļu

Jau vēstīts, ka zirga gaļas skandāls izcēlās 15.janvārī, kad Īrijā regulāro pārbaužu laikā īru un britu uzņēmumu izgatavoto liellopu gaļas burgeru sastāvā tika konstatēta zirga gaļa. Šie burgeri tika pārdoti lielveikalu ķēdēs, tostarp «Tesco» veikalos.

Kopš tā laika no lielveikalu plauktiem izņemti miljoniem liellopu gaļas produktu, lai pārbaudītu, vai šo izstrādājumu sastāvā nav zirga gaļas.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu