«Nordea» maratona rīkotāji: Notikumi Bostonā ietekmēs arī sacensības Rīgā (71)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc traģiskajiem sprādzieniem Bostonas maratonā gaidāmas jūtamas izmaiņas ne tikai citu pasaules lielāko maratonu norisē, bet arī maijā paredzētā «Nordea» Rīgas maratona rīkotāji gatavojas ieviest stingrākus drošības pasākumus. Maratona norises apstākļi tagad tiks vēlreiz apspriesti ar atbildīgajām institūcijām.

«Ļoti žēl, ka šāda traģēdija ir piemeklējusi tieši maratonu un skriešanu, kas ir cilvēkus ļoti vienojošs sporta veids,» izteicies Rīgas maratona organizatoru komandas vadītājs Aigars Nords. «Notikušais ir nožēlojams un bezjēdzīgs terorisma akts, kāds vienkārši nedrīkstēja notikt.»

Nords Bostonas maratonā sarīkotos sprādzienus nosauca par nožēlojamām izpausmēm. «Pēc šādiem notikumiem visā pasaulē maratonus skars jauns drošības vilnis, jo īpaši tas ir attiecināms uz lielajiem skrējieniem lielajās pilsētās, kur dalībnieku skaits pārsniedz 10 000 skrējēju. Maratonu organizatoriem tas būs arī papildu stress,» Nords uzsvēra, ka

drošības aspekti maratona rīkošanā ir prioritāšu augšgalā.

«Notikušais noteikti ietekmēs visus pasaules lielākos maratonus, kā Ņujorkā un Londonā. Tur sportistus un skatītājus noteikti sagaidīs daudz drošības pasākumu, bet Latviju tas tomēr skars mazāk, jo neesam globālo teroristu redzeslokā,» uzskata Nords, kura rīkotais ievērības cienīgais maratons notiks 19.maijā.

«Protams, arī mūs notikušais kaut kādā mērā ietekmēs. Domāsim par to, kā uzlabot drošību, taču pārspīlētus pasākumus var negaidīt, jo skaidri apzināmies notikušā globālo kontekstu,» izteicās Nords, akcentējot, ka drošība ir galvenā, jo notikumi Bostonā pierāda, ka no šādām traģēdijām pilnībā pasargāts nav neviens. «Skrējēju sabiedrību tas nesašķels, jo esam ļoti vienota cilvēku grupa.»

Arī «Nordea» Rīgas maratona rīkotāji, sadarbojoties ar atbildīgajām instancēm, pirmdienas notikumu kontekstā spriedīs par nepieciešamajiem drošības pasākumiem. «Mēs jau iepriekš, veicot maratona loģistikas un plānošanas darbus, kopā ar policiju un citiem atbildīgajiem dienestiem esam pievērsuši drošības jautājumiem lielu uzmanību.

Tagad šos jautājumus vajadzēs vēlreiz izskatīt,» atzina Nords.

Viņš piebilda, ka terora draudi aktuālāki ir pasaules lielpilsētās – megapolēs –, taču arī citviet par to nedrīkst aizmirst. Mūsdienu pasaulē drošības jautājumi aktuāli ir ne tikai sporta sacensību, bet arī lielu koncertu vai citu sabiedrisku pasākumu, kas pulcē lielu auditoriju, rīkotājiem.

Nords uzsvēra, ka Rīgas maratona organizētājiem jau izsenis ir izveidojusies laba sadarbība ar Valsts policiju, kas palīdz gan trases plānošanā un ceļu satiksmes ierobežošanā skrējiena laikā, gan citos ne mazāk svarīgos jautājumos.

Nords nevarēja komentēt,

kādi tieši drošības pasākumi būs gaidāmi «Nordea» Rīgas maratonā, par to vēl tiks lemts.

«Uzmanību drošībai pievērsīsim tikpat daudz, cik to vajadzētu darīt jebkurā publiskajā pasākumā. Drošība šajā laikā un gadsimtā ir jebkura liela pasākumu rīkotāju prioritāte,» izcēla Nords.

Latvijas lielākā maratona rīkotāju vadītāja rīcībā bija jau izskanējusī informācija, ka Bostonas maratonā šogad startējis tikai viens Latvijas valstspiederīgais Andis Vītoliņš, kurš trasi sprādzienu brīdī jau bija veicis. «Viņš [Vītoliņš] uzrādīja ļoti labu rezultātu. Bostonas maratonā nevar skriet visi, kas vēlas, tam ir jākvalificējas ar iepriekš sasniegtu rezultātu, tāpēc tur allaž dalībnieku sastāvs ir ļoti spēcīgs,» paskaidroja Nords, kurš ir veicis daudzus maratonus daudzās pasaules pilsētās, taču Bostonā tieši kvalifikācijas nosacījumu dēļ nav skrējis.

«Tieši tāpēc, ka pie iespējas startēt Bostonas maratonā nav tik viegli tikt, skrējēju vidū tas ir viens no prestižākajiem maratoniem pasaulē,» piebilda Nords.

Rīgas «Nordea» maratons šosezon norisināsies 19.maijā.

Rīgas maratons notiek kopš 1991.gada, un pērn tajā dažādās distancēs piedalījās 59 valstu skrējēji. Pēc rīkotāju aplēsēm, šogad maratonā dažādās distancēs varētu startēt ne mazāk kā pērn, kad dalībnieku rekordskaitu veidoja 18 180 skrējēju.

Komentāri (71)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu