Vikipēdija tagad būs pieejama arī latgaliešu valodā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Pasaulē populārākā enciklopēdija Vikipēdija tagad būs pieejama arī latgaliešu valodā, aģentūru LETA informēja portāls «Latgalīšu Kulturys gazeta» (LaKuGa.lv).

Pirmā Vikipēdija angļu valodā kļuva pieejama 2001.gadā. Kopš 2003.gada vasaras šī enciklopēdija lasāma arī latviešu valodā. Darbs pie Vikipēdijas izveides latgaliešu valodā sākās 2005.gada decembrī. Tas nebija viegls, sākumā enciklopēdijas reģistrācija tika atteikta, jo latgaliešu valodai nebija valodas koda, pēc tam - trūka iniciatīvas bagātu aktīvu cilvēku. Beidzot, kopš 18.marta, Vikipēdija ir pieejama arī latgaliešu valodā. Jau šobrīd tajā lasāmi vairāk nekā 450 raksti par dažādām tēmām.

Enciklopēdijas latgaliešu valodā veidotāji uzskata, ka tā ir lieliska iespēja rakstīt un skatīt informāciju latgaliešu valodā, attīstīt valodu un popularizēt tās lietošanu. Līdz šim latgaliešu valodā nav bijis nevienas enciklopēdijas vai grāmatas par tik plašu jautājumu loku.

Patlaban Vikipēdija ir pieejama 267 pasaules valodās, tajā ir lasāmi vairāk nekā 18 miljoni dažādu rakstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu