Pērn ārvalstu filmu producenti Rīgā atstājuši 5 miljonus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pateicoties pagājušajā gadā realizētajam "Rīgas filmu fondam", Rīgā notika vairāku ārvalstu filmu uzņemšanas, līdz ar to ārvalstu filmu producenti Rīgā atstāja aptuveni 5 līdz 5,5 miljonus latu, šodien preses konferencē sacīja Nacionālā kino centra vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga.

Nauda paliek pilsētā

"Rīgas filmu fonds" kā līdzfinansējums ārvalstu finansējuma piesaistīšanai tieši kino jomā, it sevišķi pašreizējā situācijā, kad valsts atbalsts kino ir tik neliels, ir ļoti nozīmīgs. Tas ir gan milzīgs atbalsts profesionāļiem, gan veids, kā radīt darba vietas, tai pat laikā tā ir liela finansējuma piesaistei Rīgai kā pilsētai, pauda Gailīte-Holmberga.

"Rīgā un Latvijā savas filmas, piemēram, uzņem indieši un korejieši, līdz ar to Rīgas vārds tiek nests pasaulē. Arī atzinīgus vārdus par Latvijas filmu profesionāļiem esam dzirdējuši, kuriem ir ārkārtīgi augsts profesionālais līmenis, līdz ar to viņi ir arī konkurētspējīgi," sacīja Nacionālā kino centra vadītāja.

Arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzsvēra, ka pirms gadā tā ir bijusi laba ideja izveidot "Rīgas filmu fondu", sniedzot līdzfinansējumu tām kompānijām, kurām ir vēlme filmēt un tērēt naudu Rīgā.

Katrs lats, kas ir iztērēts Rīgā, ir tā vērts, lai pašvaldība no savas puses pieliktu dažus santīmus.

"Mēs turpināsim atbalstīt arī nākotnē, jo mums tas ir ne tikai finansiāli izdevīgi, jo nauda paliek pilsētā.

Tas ir arī ieguvums, kas nav mērāms naudā, jo tā ir Rīgas tēla atpazīstamības veicināšana," norādīja Rīgas mērs.

RFF atbalsta visus pieteiktos filmu projektus

Kā ziņots, 10.februārī tika izsludināts pašvaldības programmas "Rīgas filmu fonds" iepirkuma konkurss par līdzfinansējumu ārvalstu filmu kompānijām, kas vēlas uzņemt filmas Rīgā. Rīgas domes Uzņēmējdarbības koordinācijas centra direktors Ervins Labanovskis informēja, ka konkursā pieteicās četri Latvijas producenti ar septiņām filmām.

Rīgas domes deputāts Ruslans Pankratovs (no kreisās), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs , Nacionālā kino centra vadītāja Ilze Gailīte - Holmberga un Rīgas domes Uzņēmējdarbības koordinācijas centra direktors Ervins Labanovskis piedalās preses konferencē, kurā tiek paziņoti Rīgas filmu fonda līdzfinansējuma iepirkuma konkursa rezultāti
Rīgas domes deputāts Ruslans Pankratovs (no kreisās), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs , Nacionālā kino centra vadītāja Ilze Gailīte - Holmberga un Rīgas domes Uzņēmējdarbības koordinācijas centra direktors Ervins Labanovskis piedalās preses konferencē, kurā tiek paziņoti Rīgas filmu fonda līdzfinansējuma iepirkuma konkursa rezultāti Foto: LETA

"Konkurss jāvērtē kā ļoti veiksmīgs, jo pieteicās tik filmu, cik mēs domājām, ka pieteiksies visa gada laikā. Kopējais finansējums, ko ārvalstu filmu producenti ar savām filmām atnesīs uz Rīgu, ir vairāk nekā 4 miljoni latu, savukārt Rīgas domes līdzfinansējums būs 486 000 latu," uzsvēra Labanovskis.

Viņš norādīja, ka ar "Rīgas filmu fonda" īstenošanu Rīgā un Latvijā tiek tērēta no ārzemēm atvesta nauda, kas "silda" gan Rīgas, gan arī Latvijas ekonomiku, jo tiek nodarbināti aktieri, mākslinieki, ēdināšanas firmas, viesnīcas, apsargi, līdz ar to nauda paliek Latvijā.

"Svarīgi ir arī tas, ka šis projekts ir ne tik daudz naudu patērējošs, cik radošs, jo Rīgas dome līdzfinansējumu sniegs tikai tad, kad producenti šo naudu Rīgā būs iztērējuši, proti, samaksājuši algas, no kā nodoklis nonāks arī Rīgas domes budžetā. Pēc filmēšanas darbu beigām producentiem būs jāiesniedz zvērināta auditora ziņojums, kas tiks izvērtēts, un tikai tad nauda tiks samaksāta. Ilgtermiņā šis projekts var atmaksāties tūristu ziņā. Piemēram, indiešu filmas veidotāji jau sacīja, lai gatavojamies tūristiem no Indijas, jo pēc viņu filmas nonākšanas uz ekrāna indieši vēlēsies doties uz Rīgu, lai redzētu vietas, kur filmējušies viņu iemīļotie aktieri," atzīmēja Rīgas domes Uzņēmējdarbības koordinācijas centra direktors.

Filmas, kas saņēmušas atbalstu

Šoreiz "Rīgas filmu fonda" izvērtēšanas komisija visvairāk punktu piešķīrusi SIA "Baltic Pine Films" pieteiktajai filmai "Valanders: Rīgas suņi" ("The Dogs of Riga"), kas būs kopražojums ar Lielbritānijas kompāniju "Left Bank Pictures". Filmas veidotāji Rīgā plāno iztērēt vairāk nekā vienu miljonu latu, no kuriem 78 000 latu tiks atvēlēti honorāriem. Kopējais "Rīgas filmu fonda" līdzfinansējums šim projektam plānots līdz 166 000 latu, jo filmēšana notiks ne tikai Rīgā, bet arī filmas scenārijs veltīts šai pilsētai.

Šī filma būs viena no populārā televīzijas seriāla "Wallander" sērijām, kuras uzņemšanas darbi Latvijā notiks vasarā. Filmas galvenais varonis būs zviedru detektīvs, kurš, izmeklējot noziegumu, nonāks Rīgā.

Nacionālā kino centra vadītāja Ilze Gailīte - Holmberga
Nacionālā kino centra vadītāja Ilze Gailīte - Holmberga Foto: LETA

Atbalstīts arī "Film Angels Studio" pieteikums par kopražojumu ar Vācijas kompāniju "Rohfilm" filmai "Budas mazais pirksts" ("Buddha’s Little Finger"). Filmas veidotāji Rīgā un Latvijā kopumā plāno atstāt 291 000 latu, no kā honorāros tiks samaksāti 16 000 latu, bet līdzfinansējums plānots līdz 29 174 latiem. Tāpat apstiprināts "Film Angels Studio" pieteikums par kopražojumu ar Somijas kompāniju "Kinotar Oy" par filmas "Ciklopi" ("The Cyclops"). Šīs filmas veidotāji Latvijā plāno tērēt 759 000 latu, no kuriem 28 000 latu tika atvēlēti honorāriem, bet līdzfinansējums būs līdz 53 176 lati.

Jau ziņots, ka maija vidū Rīgā un Jūrkalnē sāksies filmas "Mans ceļš" uzņemšanas darbi, kurā no Latvijas tiks iesaistīti masu skatu dalībnieki. Savukārt filmas "Budas mazais pirksts" uzņemšana Latvijā plānota septembra beigās, un Rīgā iecerēts filmēšanu veikt desmit dienās. Filmas "Ciklopi" veidotājiem patlaban ir izdevies atrast tikai pusi no finansējuma, bet plānots, ka atlikušo daļu izdosies atrast tuvāko mēnešu laikā, stāstīja SIA "Film Angels Studio" izpildproducents Tomass Makaras.

Līdzfinansējums apstiprināts arī SIA "Filmu studija Rija" pieteikumam filmai "Miglā" ("In the fog"), kas būs vairāku valstu kopražojums. Filmas veidotāji Latvijā plāno tērēt 527 000 latu, no kuriem 48 000 latu būs honorāri, bet līdzfinansējums paredzēts līdz 68 523 latiem.

Kā norādīja "Filmu studija Rija" vadītājs Vilnis Kalnaellis, filma Vācijas, Krievijas, Polijas, Nīderlandes un Latvijas kopražojums. Filmas galvenais mākslinieks būs Jurģis Kārsons, un filmēšanā plānots iesaistīt ap 40 aktieru, bet filmas uzņemšana notiks Rīgā un arī Daugavpils apkārtnē. Filmēšanas darbi notiks trīs posmos un sāksies septembrī. Filma būs par Otro pasaules karu.

Ar līdzfinansējumu tiks atbalstīts arī SIA "Ego Media" pieteikums kopražojumam ar kompāniju "Statement Film ApS" filmai "Cilvēks, kas izglāba pasauli" ("The Man Who Saved the World"). Filmas veidotāji Latvijā plāno iztērēt 160 000 latu, honorāriem atvēlot 17 000 latu, bet plānotais līdzfinansējums būs līdz 20 800 latiem.

SIA "Ego Media" producenta Marta Bite stāstīja, ka filma būs veidota kā dokumentālā filma, kurā būs inscenētas dažas epizodes - pulkvežleitnanta Staņislava Petrova atmiņas. Šajā filmā kā galvenais mākslinieks darbojas Jurģis Kārsons, kā arī lomās piedalās tādi zināmi aktieri kā Ģirts Jakovļevs, Vilis Daudziņš, Artūrs Skrastiņš Ģirts Ķesteris un citi.

Konkursā līdzfinansējuma atbalsts piešķirts arī SIA "Boheme International" pieteiktajai filmai "Apgabala drāmas teātris" ("Obldramteatr"), kas ir kopražojums ar kompāniju "Forte Fortissimo Films". Filmas veidotāji Latvijā plāno tērēt 304 000 latu, honorāriem - 18 000 latu, bet līdzfinansējums plānots līdz 30 422 latiem.

Filmas uzņemšana notiks Rīgā, un tajā piedalīsies arī vairāki zināmi Latvijas aktieri - Ivars Kalniņš, Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš, Gundars Āboliņš, Liene Šmukste, Varis Vētra, Jānis Paukštello, arī dziedātāja Aija Andrejeva un citi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu