Forevers tiesāsies ar PVD un Bior; vaino nomelnošanas kampaņā (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Saistībā ar zirga gaļas skandālu gaļas pārstrādes uzņēmums SIA «Forevers» tuvākajās dienās plāno vērsties tiesā pret Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), kā arī zinātnisko institūtu «Bior», vainojot valsts iestādes uzņēmuma apzinātā nomelnošanā, informēja uzņēmuma pārstāve Anita Lancmane.

«Jau tuvākajās dienās tiks sagatavoti dokumenti iesniegšanai tiesā par PVD un «Bior» pārkāpumiem, pildot valsts deleģētās funkcijas. Var jau būt, ka likumi ir rakstīti tikai uzņēmumiem un iedzīvotājiem, nevis arī valsts institūciju ierēdņiem, tomēr domājam, ka valsts institūciju visatļautība, zinot, ka viņus tāpat neviens nesodīs, iespējams, ir pārkāpusi jebkādas robežas,» norādīja Lancmane.

Viņa sacīja, ka «Forevers», iepazīstoties ar PVD saņemto analīžu rezultātiem no Anglijas laboratorijas, uzskata, ka patlaban notiek valsts naudas izšķērdēšana un uzņēmuma nomelnošana.

«Vakar plkst.12.30 no PVD saņēmām to pašu piecu paraugu analīžu rezultātus, kurus it kā jau PVD pārbaudīja Vācijas laboratorijā februāra beigās un uz kuru pamata tīši vai netīši veica uzņēmuma nomelnošanas kampaņu. Tāpat kā februārī, par analīžu rezultātiem uzzinājām no preses. Esam veikuši neatkarīgu pārbaudi akreditētā laboratorijā «Hamilton Poland Ltd«. Pie paraugu noņemšanas un nosūtīšanas piedalījās arī pārstāvji no PVD un «Bior«. Visi atkārtotai pārbaudei nosūtītie paraugi uzrādīja, ka SIA «Forevers» produktos zirga gaļas nav,» sacīja Lancmane.

Tāpat viņa norādīja, ka produktu analīzes, kuras veica «Forevers», neļaujot valsts institūcijām iesaistīties to nosūtīšanā, aizņēma tikai četras dienas un katra maksāja 67 latus. SIA «Forevers» veikto analīžu rezultātos ir skaidri norādīts plombu numurs, kuras uzlika PVD inspektors, līdz ar to nav šaubu, ka laboratorija pārbauda uzņēmuma paraugus.

«Kā redzams no saņemto analīžu rezultātiem, kuru nosūtīšanā atkal bija iesaistīts PVD un «Bior», atkal nosūtītajiem paraugiem nav plombas, šīs analīzes ir veiktas ar neakreditētu metodi. Turklāt šie analīžu rezultāti neatspoguļo pat gaļas izstrādājuma sastāvdaļu procentuālo daudzumu, bet gan vienas sastāvdaļas attiecību pret citu, kaut arī PVD paziņojumā mājaslapā skaitļi ir norādīti procentos. Ņemot vērā visu iepriekšminēto, uzskatām, ka pret «Forevers» tiek veikta nepamatota nomelnošanas kampaņa, līdz ar to vērsīsimies ar iesniegumu tiesā,» rezumēja uzņēmuma pārstāve.

Kā ziņots, 27.februārī gaļas pārstrādes uzņēmumā SIA «Forevers» PVD konstatēja aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Uzņēmumam izejvielu piegādāja lopkautuve «Aibi», piegādāto zirga gaļu uzdodot par liellopu gaļu. Pārkāpumus PVD konstatēja arī «Viļumenē», kā arī divās citās kautuvēs - ZS «Kalnpierbes» un SIA «Musino» -, kurās nebija nodrošināta zirga gaļas izsekojamība.

Toreiz veikalu tīkli apturēja tirdzniecību ar «Forevers» produkciju, piemēram, veikalu ķēde «Rimi Latvija» apturēja tirdzniecību ar visu uzņēmuma produkciju, kur sastāvā norādīta liellopu gaļa. Savukārt «Elvi» zīmola un franšīzes devējas SIA «Pārtikas tirdzniecības apvienība» (PTA) uz izmeklēšanas laiku apturēja iepirkumu no uzņēmuma.

Drīz pēc tam - 1.martā - Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests aizliedza valstī tirgot Latvijā ražotos SIA «Kuršu zeme» un SIA «Rēzeknes gaļas kombināts» gaļas konservus, kuru sastāvā atklāta zirga gaļa.

Pēc PVD iesnieguma Valsts policija (VP) sākusi pārbaudi par iespējamo krāpšanu, zirga gaļu pavaddokumentos norādot kā liellopu gaļu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu