Veikali izņem no pārdošanas igauņu desu ar zirga gaļu (36)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

PVD no laboratorijas Lielbritānijā «Genon Laboratories LTD» saņēmis informāciju, ka četros liellopu gaļu saturošos produktu paraugos no 41 izmeklētā konstatēta zirga gaļa. PVD ir uzdevis atsaukt no tirdzniecības Igaunijas uzņēmuma AS «Nõo Lihatööstus» (preču zīme Latvijā - «Noo Cepeškungs») ražoto pilndūmu desas «Parmezāna» partiju, kurā konstatēta zirga gaļas klātbūtne.

«Elvi» netirgos konkrēto partiju

«Elvi» zīmola un franšīzes devējas SIA «Pārtikas tirdzniecības apvienība» (PTA) pārstāvis Gints Lazdiņš paskaidroja, ka «Elvi» tomēr, atsaucoties uz PVD rīkojumu, no tirdzniecības izņems konkrēto produktu partiju, kuras derīguma termiņš ir 13.aprīlis. Viņš arī uzsvēra, ka no tirdzniecības tiek izņemta tikai šī konkrētā partija, citas partijas tiek tirgotas.

«Esam sazinājušies ar ražotāju, lai noskaidrotu, vai konkrētajā produktā varētu būt kaut kas bīstams patērētāju veselībai. Sākumā sagaidīsim paskaidrojumus un atzinumus no ražotāja. Kamēr nebūs atzinuma no ražotāja, produkts no tirdzniecības netiks izņemts,» teica Lazdiņš.

Īpaši nebrīdinās par sastāvu

Jautāts, kā tas saskan ar iepriekšējiem gadījumiem, kad zirga gaļa bija konstatēta vietējo ražotāju gaļas izstrādājumos, viņš teica, ka būtībā tirgotājs patlaban ir situācijas ķīlnieks - no vienas puses, viņš tirgo to, ko pateicis ir ražotājs, bet no otras puses - PVD ziņo, ka produktā ir zirga gaļa un tāpēc tas ir jāizņem no tirdzniecības.

Viņš arī atzina, ka zirga gaļas klātbūtne konkrētajā produktā nav šķērslis tā tirgošanai. «Uzskatu, ka PVD ir informējis pircējus, kuri tad paši var pieņemt lēmumu - pirkt vai nepirkt.»

«Elvi» arī neplāno pie produkta veikalu plauktos uzlikt brīdinošu norādi par to, ka PVD atklājis, ka šajā produktā ir 10% zirga gaļas, teica Lazdiņš.

Arī Rimi aptur partijas tirdzniecību

Veikalu tīkls «Rimi Latvia» šodien apturējis tirdzniecību ar Igaunijas uzņēmuma AS «Nõo Lihatööstus» (preču zīme Latvijā - «Noo Cepeškungs») ražoto pilndūmu desas «Parmezāna» partiju, kurā konstatēta zirgu gaļa, informēja veikala pārstāve Laura Podskočija.

«Balstoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā pieejamo informāciju, hipermārketos un lielveikalos visā Latvijā uz noteiktu laiku līdz turpmākajai rīcībai patlaban apturēta «NÖÖ Cepeškungs» ražotā pilndūmu desas «Parmezāna» partijas tirdzniecība, kurā konstatēta zirgu gaļas klātbūtne. Turklāt papildus esam pieprasījuši no piegādātāja sīkākus paskaidrojumus par šo situāciju,» sacīja Podskočija.

Arī «Maxima» un «Iki» nepārdos igauņu «Parmezāna» desu

Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) paziņojuma par zirga gaļu Igaunijas uzņēmuma AS «Nõo Lihatööstus» (preču zīme Latvijā - «Noo Cepeškungs») ražotās pilndūmu desas «Parmezāna» partijā arī veikalu tīkli «Maxima» un «Iki» no tirdzniecības izņēmuši attiecīgo produktu.

Kā informēja veikalu pārstāvji, veikalos apturētā produkcija datēta ar derīguma termiņu 13.aprīlis.

Visi veikali norādīja, ka papildus pieprasījuši no piegādātāja sīkākus paskaidrojumus par šo situāciju.

27.februārī gaļas pārstrādes uzņēmumā SIA «Forevers» PVD konstatēja aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Uzņēmumam izejvielu piegādāja lopkautuve «Aibi», piegādāto zirga gaļu uzdodot par liellopu gaļu. Pārkāpumus PVD konstatēja arī «Viļumenē», kā arī divās citās kautuvēs - ZS «Kalnpierbes» un SIA «Musino» -, kurās nebija nodrošināta zirga gaļas izsekojamība.

Toreiz veikalu tīkli apturēja tirdzniecību ar «Forevera» produkciju, piemēram, veikalu ķēde «Rimi Latvija» apturēja tirdzniecību ar visu uzņēmuma produkciju, kur sastāvā norādīta liellopu gaļa. Savukārt «Elvi» zīmola un franšīzes devējas SIA «Pārtikas tirdzniecības apvienība» (PTA) uz izmeklēšanas laiku apturēja iepirkumu no uzņēmuma.

Drīz pēc tam - 1.martā - Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests aizliedza valstī tirgot Latvijā ražotos SIA «Kuršu zeme» un SIA «Rēzeknes gaļas kombināts» gaļas konservus, kuru sastāvā atklāta zirga gaļa.

Pēc PVD iesnieguma Valsts policija (VP) sākusi pārbaudi par iespējamo krāpšanu, zirga gaļu pavaddokumentos norādot kā liellopu gaļu.

Patlaban Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē ir sākta resoriskā pārbaude. Atkarībā no šīs pārbaudes rezultāta tiks lemts jautājums par kriminālprocesa sākšanu vai atteikšanos ierosināt lietu. Kriminālprocess tiks sākts, ja pārbaudes laikā konstatēs noziedzīga nodarījuma sastāvu.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu