ANO ģenerālsekretārs: Situācija Korejā var kļūt nekontrolējama (22)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Situācija Korejas pussalā varētu kļūt nekontrolējama, otrdien brīdināja ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

«Pašreizējais saspīlējums ir ļoti bīstams, pat pārrēķināšanās vai kļūdainu spriedumu izraisīts neliels incidents varētu radīt nekontrolējamu situāciju,» norādīja ANO vadītājs.

«Esmu mudinājis iesaistītās valstis gan Korejas pussalā, gan tās reģionā likt lietā savu ietekmi uz Ziemeļkorejas vadību,» uzsvēra Bans. «Esmu runājis ar Ķīnas vadību, un ceturtdien grasos šo jautājumu apspriest ar [ASV] prezidentu [Baraku] Obamu.»

«Spriedzes līmenis Korejas pussalā nenāk par labu nevienam,» akcentēja ANO ģenerālsekretārs, aicinot visas puses «mazināt spriedzi un sākt dialogu».

Vienlaikus Bans mudināja Ziemeļkoreju no jauna atvērt Kesonas industriālo parku, kas, pēc ANO vadītāja domām, ir «viens no veiksmīgākajiem sadarbības projektiem Dienvidu un Ziemeļu starpā».

Spriedze Korejas pussalā pakāpeniski pieaugusi, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu.

Phenjana pēdējo nedēļu laikā pastāvīgi izsaka draudus par iespējamo karadarbības uzsākšanu, tostarp draudot pielietot kodolieročus.

Otrdien Ziemeļkoreja brīdināja Dienvidkorejā dzīvojošos ārvalstniekus apsvērt evakuācijas iespēju, norādot uz risku, ka Korejas pussalā varētu izcelties «termiskais kodolkarš».

«Situācija Korejas pussalā virzās tuvāk termiskajam kodolkaram,» teikts Phenjanas izplatītajā paziņojumā, kas publiskots komunistiskās valsts oficiālajā ziņu aģentūrā. «Kara gadījumā mēs nevēlamies, lai tiktu ievainoti Dienvidkorejā dzīvojošie ārzemnieki.»

Ziemeļkorejas Āzijas-Klusā okeāna miera komitejas izplatītajā paziņojumā «visas ārvalstu organizācijas, uzņēmumi un tūristi» tiek aicināti «izstrādāt evakuācijas pasākumus».

Jau pagājušajā nedēļā Phenjana brīdināja, ka konflikta izcelšanās gadījumā pēc 10.aprīļa tā vairs nespēs garantēt Ziemeļkorejā strādājošo ārvalstu diplomātu drošību. Pēc šī brīdinājuma lielākā daļa ārvalstu diplomātu gan palika Ziemeļkorejā.

ES apsver sankciju palielināšanu pret Ziemeļkoreju tālāku provokāciju gadījumā

Eiropas Savienība (ES) apsver iespēju palielināt sankcijas pret Ziemeļkoreju, ja tā saasinās spriedzi, veicot jaunus raķešu izmēģinājumus vai jaunu kodolizmēģinājumu, otrdien atklāja kāda augsta ranga ES amatpersona.

ES amatpersona atzina, ka situācija Korejas pussalā ir satraucoša, bet norādīja, ka karadarbība nav nenovēršama.

Spriedze Korejas pussalā pakāpeniski pieaugusi, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu.

Otrdien Ziemeļkoreja brīdināja Dienvidkorejā dzīvojošos ārvalstniekus apsvērt evakuācijas iespēju, norādot uz risku, ka Korejas pussalā varētu izcelties «termiskais kodolkarš».

ES amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, norādīja, ka septiņas ES valstis, kurām ir vēstniecības Phenjanā, nav novērojušas Ziemeļkorejā nekādu gatavošanos karam un šobrīd neapsver evakuēšanās iespēju.

Pagājušajā nedēļā Ziemeļkoreja nosūtīja vēstuli vairākām Eiropas valstīm, brīdinot, ka pēc 10.aprīļa tā nevarēs garantēt Phenjanā esošo ārvalstu vēstniecību drošību.

Diplomātiskās pārstāvniecības Phenjanā ir Lielbritānijai, Bulgārijai, Čehijai, Vācijai, Polijai, Rumānijai un Zviedrijai.

ES amatpersona norādīja, ka ES cieši seko līdzi Korejas pussalā notiekošajam, un bloka dalībvalstis apsver, kādas varētu būt tālākās sankcijas.

ES noteica sankcijas Ziemeļkorejai pēc tam, kad tā decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti un februārī veica kodolizmēģinājumu.

Rīkojoties saskaņā ar ANO, ES noteica ierobežojumus finanšu darījumiem un tirdzniecības sankcijas attiecībā uz jomām, kas, iespējams, ir saistītas ar Phenjanas ballistisko raķešu programmu un kodolprogrammu.

ES noteica arī ceļošanas aizliegumu un līdzekļu iesaldēšanu atsevišķām personām.

Vašingtona vēlas panākt, lai sankcijas tiktu noteiktas arī Ziemeļkorejas Ārvalstu tirdzniecības bankai, šādi ierobežojot Phenjanas piekļuvi ārvalstu valūtai, ar kuru tiek finansēta tās kodolprogramma.

Tomēr ES amatpersona atzina, ka, apsverot jaunas sankcijas, pastāv arī zināmas bažas par to ietekmi uz Ziemeļkorejā esošajām nevalstiskajām organizācijām, kas nodarbojas ar labdarību un izdala pārtiku un sniedz medicīnisku palīdzību nabadzības novārdzinātās valsts iedzīvotājiem un izmanto Ziemeļkorejas Ārvalstu tirdzniecības banku.

Dienvidkorejas ziņu aģentūra «Yonhap» otrdien ziņoja, ka Phenjana pabeigusi gatavošanos raķetes izmēģinājumam, kas varētu notikt 15.aprīlī, kad Ziemeļkorejā tiks atzīmēta valsts dibinātāja Kima Irsena dzimšanas diena.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu