ĀM: ja Ziemeļkoreja izraisīs karu, sekas jutīs arī Latvija (142)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Domāju, ka mums šī situācija ir jāuztver ļoti, ļoti nopietni un ar lielām bažām,» tā, raksturojot konfliktu Korejas pussalā, TV3 raidījumam «Nekā personīga» atzīst ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija). Viņaprāt, nav pamata domāt, ka notikumi risinās pārāk tālu, lai neradītu problēmas mums.

«Ja vispār tur nonāks līdz bruņotam konfliktam, neapšaubāmi, tas var atstāt iespaidu arī uz Latvijas ekonomiku. Arī pēc tirdzniecības datiem Dienvidkoreja, Japāna, Ķīna – tā reģiona valstis, kas ir tuvumā, – tie mums ir diezgan nopietni tirdzniecības partneri, pie tam pēdējā laikā šī tirdzniecība ir pieaugusi. Tā, ka mēs skatāmies uz šo situāciju ar bažām un uzskatām, ka Ziemeļkorejas režīms tiešām ir pārkāpis visas iespējamās robežas,» sacīja Rinkēvičs. Ārlietu ministrijā ļoti cer, ka «šāviens tomēr neatskanēs».

Ziemeļkorejas uzvedību skaidro ar trīs iemesliem

Ministrs domā, ka Ziemeļkorejas draudi uzbrukt Dienvidkorejai un ASV varētu būt izskaidrojami ar trim galvenajiem iemesliem. Pirmkārt, tās gados un pieredzē jaunais līderis Kims Čenuns vēlas iekšpolitiski nostiprināt savu varu un ietekmi, «parādot neliešiem un imperiālistiem īsto vietu». Otrkārt, Ziemeļkorejai, 60 gadus dzīvojot slēgtā režīmā, psiholoģiski ir izveidojusies ārējas apdraudētības sajūta un «tagad viņi vairs paši nezin, kur beidzas viņu iedomu pasaule un kur sākas realitāte». Treškārt, ārējā ienaidnieka tēla paspilgtināšana Ziemeļkorejas vadībai vajadzīga, lai konsolidētu tautu un novērstu tās uzmanību no valsts smagajām ekonomikas problēmām.

Starptautiskā sabiedrība izteikti vienota

Rinkēvičs priecājas, ka starptautiskā sabiedrība Ziemeļkorejas nosodījumā šoreiz ir ļoti vienota, par ko liecina ANO Drošības padomes vienprātīgā un straujā reakcija. Rinkēvičs prognozē, ka Čenunam nāksies tomēr atgriezties pie normālas ikdienas dzīves, «nevis, kā dažreiz tēlaini saka, rāpties kokā tik augstu, ka pēc tam vairs nevar nokāpt un tad vai nu tu krīti, vai tev, žēli ņaudēdamam, ir jārāpjas ar asti pa priekšu atpakaļ».

Tomēr Ārlietu ministrija ļoti rūpīgi sekojot notikumu gaitai un Rinkēvičs raidījumam «Nekā personīga» atzīst – ja situācija saasināsies, tiks lemts par aicinājumu Latvijas iedzīvotājiem draudošo briesmu dēļ atturēties no braucieniem uz Dienvidkoreju.

Komentāri (142)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu